Ο μόνος τρόπος να σώσουμε τον Τουρισμό, απαιτεί τους Έλληνες και όχι του ξένους

4.3kviews

Το υπουργείο Τουρισμού θα ξοδέψει εκκατομύρια Ευρώ, σε μια marketing

καμπάνια που στηρίζεται στο Slogan ,  Summer is a State of Mind.

Ταπεινή μου άποψη είναι οτι είναι το απόλυτο λάθος.

Και δεν το λέω μόνο εγώ. Το λέει και ο καθηγητής Δημήτρης Μπουχάλης από τους κορυφαίους στον κόσμο στο Τουριστικό marketing

Marketing Τουρισμού

Η καμπάνια οπως παρουσιάστηκε και θα προβληθεί στα διεθνή μεσα είναι ανεπαρκής και ακατάλληλη.

1) ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ Μιλάει για καλοκαίρι μονο – λες και εκεί είχαμε πρόβλημα! Ενώ λέμε χρόνια για επιμήκυνση της season η καμπάνια προβάλει καλοκαίρι. Ειδικά φέτος που παρακαλάμε να πάμε σε φθινόπωρο και χειμώνα μιας και χάσαμε το μισό καλοκαίρι. Αυτοί που την σκέφτηκαν επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στους μήνες που ούτως ή άλλως είμαστε υπεργεμάτοι και προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε τους προορισμούς.

2) ΔΙΑΦΟΡΟΠΟIΗΣΗ! μιλάει για ελληνικό καλοκαίρι. Προφανώς το Ιταλικό / Ισπανικό / Πορτογαλέζικο / Κυπριακό / Τουρκικο καλοκαίρι είναι εξίσου όμορφο (αν δεν έχετε πάει, να πάτε να το δείτε!) συνδεδεμένο με τη φύση και να νιώθεις ελευθερία. Άν ήταν τόσο μοναδικό το ελληνικό καλοκαίρι θα έρχονταν μόνο εδώ … Άρα δεν αντιλαμβανόμαστε και για μια φορά ακόμη υποτιμούμε τον ανταγωνισμό. Eίναι και τα άλλα… καλοκαίρια ισχυρός πόλος έλξης για τους ξένους και προφανώς δεν μας διαφοροποιεί! Το πρώτο πράγμα που διδάσκω στη στρατηγική τουριστικού marketing είναι ΔΙΑΦΟΡΟΠΟIΗΣΗ!

3) ΕΝΣΥΝΑIΣΘΗΣΗ όμορφο το δημιουργικό αλλα πού είναι οι άνθρωποι και το feeling ? Πεθάνανε όλοι ? Ακόμη Και οι φιλόξενοι έλληνες? Ο ένας άνθρωπος που φαίνεται στην αφαιρετική εικόνα είναι ακίνητος λες και έχει αφήσει τα επίγεια. Ίσως θύμα του coronavirus… Κανένα συναίσθημα δεν βγάζει η εικόνα αυτή και καμια ταύτιση με την Ελλάδα.

4) ΠΡΟΤΡΟΠH που είναι η πρόσκληση και η προτροπή? Τι τον καλούμε να κάνει? Είδα το φιλμάκι 5 φορες για να καταλάβω ότι τελειωσε χωρίς πρόταση! Ή λέμε κάνε το ελληνικό καλοκαίρι όπου είσαι … στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Oslo (και στείλε μας τα λεφτά στη Κω????!!!). Πού είναι η προτροπή να έρθει ο τουρίστας? Αν δεν θέλουμε να έρθει, του λέμε μην έρχεσαι #TillThen που ήταν πολύ καλό και στοχευμένο.

5) ΚOΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚOΤΗΤΑ Γιατί θα πληρώσουμε πανάκριβες καταχωρήσεις σε μέσα χωρίς να ξέρουμε τι θέλουμε να κάνει αυτός που θα το δει! Aν θέλουμε απλά να του πούμε έλα το 2021 δεν είναι χρήσιμο να πετάξουμε τόσα λεφτά σε καταχωρήσεις τώρα!. Ναι μπορεί να διευκρινίστηκε ότι το σχετικά μικρό κόστος της παραγωγής του film είναι προσφορα τις Marketing Greece όμως το κόστος προβολής στα διεθνή μέσα παραμένει πάντα πολύ ακριβό.

5) ΕΛΛAΔΑ Πού είναι η μοναδικότητα τις ελλάδας ως brand? Στο turquoise νερό ? Έχετε πάει στο Mαυρίκιο (το συνιστώ ανεπιφύλακτα!) ? Πού είναι η διαφοροποίηση ? Προσωπικά η εικόνα μου θυμίζει την δυτική μεριά τις Mallorca (όπως κατεβαίνεις από το Soller για την Palma…). Δεν δίνει την παραμικρή υποψία Eλλάδας.

6) ΣΤΟΧΟΣ. Είναι ένα φιλμάκι πολιτικό που στοχεύει να αυξήσει το καμάρι του Έλληνα που θεωρεί ότι όλα τα ελληνικά είναι καλύτερα. Και βεβαια για αυτόν, το Ελληνικό καλοκαίρι είναι μοναδικό, από τότε που περιμέναμε να τελειώσει το σχολειό, που μετράγαμε τα παγωτά και τα μπάνια … αλλά αυτό δεν είναι η εμπειρία των ξένων τουριστών που έχουν ζήσει εξίσου καλά καλοκαιρια σε πολλές άλλες περιοχές.  Δημήτρης Μπουχάλης

Μια είναι η λύση για το σωστό marketing στον Τουρισμό το 2020

🔊 Αφήστε τους Έλληνες να σας διαφημίσουν σε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι. 🌏 Δειχτε στους ξένους ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι STATE OF LIFE, και όχι State of Mind.

🔖Οι τιμές στον τουριστικό χώρο, έχουν εκτοξευθεί. Ξενοδόχοι κλπ τις έχουν χτυπήσει περιμένοντας ότι θα έρθουν οι ξένοι τουρίστες να τους σώσουν. 🌑 Μάταια περιμένουν. Ελάχιστοι στο εξωτερικό έχουν τη διάθεση ή την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν.

🔆🕶️🏖️Αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει με αφορμή το τριήμερο, είναι όλοι οι προορισμοί να είχαν τα πάντα σε τιμές κόστους ακόμα και δωρεάν, για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να ταξιδέψουν.

📷🎥θα ήταν μία πρώτης τάξης διαφήμιση από τις εικόνες και τα βίντεο που θα πλημμύριζαν τα social media στο εξωτερικό, ότι το Ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι State of Mind, αλλά State of life, 🌊☀️🏖️ η καλύτερη εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος στην ζωή του.

Μα γίνεται αυτό;

Μπορεί να γίνει και ήδη γίνεται.

Δείτε το παράδειγμα του Χρήστου Ντίτορα. και την σελίδα του για την Πάργα.

 

 

 

Ίσως σε ενδιαφέρουν