Πώς πρέπει να είναι ένα viral άρθρο;

grafomixani anthropos
1.7kviews

Τι χαρακτηριστικά έχει ένα viral άρθρο; 

Δεν υπάρχει κάποια μυστική φόρμουλα για την επιτυχία σε ένα viral  άρθρο σε ένα blog ή σε ένα brand.

Παρόλα αυτά έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ενός viral άρθρου και της απόδοσής του.

Η έρευνα της SEMrush, αφού είχε στην κατοχή της αρκετά data, συγκέντρωσε 700.000+ άρθρα και τα ανέλυσε με διαφορετικές μεθόδους μέτρησης.

Σας παραθέτω τα αποτελέσματα της έρευνας.  Ελπίζω ότι με αυτό τον τρόπο θα  σας βοηθήσω να βελτιώσετε τη στρατηγική σας και να γράψετε και εσείς ένα viral άρθρο .

***Η έρευνα αυτή έγινε ως μέρος του Global State of Content Marketing Report 2019. Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους content marketers σε ολόκληρο τον κόμσο να καταλάβουν καλύτερα τον χώρο και να βγάλουν δικά τους συμπεράσματα για τις στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν.***

Ευρήματα-Κλειδιά για viral άρθρα

 • Μεγάλης έκτασης άρθρα (3000+ λέξεις)  γίνονται viral.  Έχουν 3x περισσότερο traffic, 4x περισσότερα shares και 3.5x περισσότερα backlinks απ’ότι άρθρα μεσαίας έκτασης (901-1200 λέξεις)
 • Μικρά άρθρα (300-900 λέξεις) έχουν μηδέν shares 4.5 φορές πιο συχνά απ’ότι τα μεγάλα άρθρα (3.000+ λέξεις).
 • Άρθρα με μακροσκελείς επικεφαλίδες (14+ λέξεις) φέρνουν 2x περισσότερο traffic, 2x περισσότερα shares και 5x περισσότερα backlinks απ’ότι τα άρθρα με μικρότερες επικεφαλίδες (7-10 λέξεις).
 • Άρθρα με επικεφαλίδες που έχουν λίστες (δηλαδή επικεφαλίδες που αρχίζουν με “N πράγματα…”, “Ν τρόποι…” κτλ) φέρνουν 2x περισσότερο traffic και 2x περισσότερα shares από οποιονδήποτε άλλο τύπο άρθρων. Ακολουθούν τα άρθρα-οδηγοί και τα άρθρα “how-to”.
 • 36% των άρθρων με H2+H3 tags έχουν καλύτερη απόδοση σε ό,τι αφορά το traffic, τα shares και τα backlinks.
 • Άρθρα που περιέχουν 5 λίστες ανά 500 λέξεις έχουν 4x περισσότερο traffic και 2x περισσότερα shares σε σχέση με άρθρα που δεν έχουν καθόλου λίστες.

apodotikotita arthron

Αναλυτικά συμπεράσματα για τα viral άρθρα

Για την συγκεκριμένη έρευνα έγινε προσπάθεια να βρεθούν κοινά χαρακτηριστικά ενός viral άρθρου σε 5 κατηγορίες.

 1. Μέγεθος κειμένου
 2. Μέγεθος H1 tag
 3. Τύπος H1 tag (how-to, λίστες, ερωτήσεις, οδηγοί/έρευνες, κτλ)
 4. Βάθος επικεφαλίδας (H2, H3 και H4 tags)
 5. Παρουσία λίστας

Ας δούμε αναλυτικά πώς αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την απόδοση ενός viral άρθρου.

Μέγεθος κειμένου για viral άρθρο

Ένας από τους προβληματισμούς που αντιμετωπίζει αυτός που γράφει το άρθρο είναι κατά πόσο το θέμα που έχει επιλέξει πρόκειται να αναλυθεί επαρκώς. Οπότε εδώ μιλάμε για το μέγεθος του ίδιου του κειμένου.

Η έρευνα που είχε γίνει πάνω στα Ranking Factors έδειξε ότι άρθρα με μεγάλο περιεχόμενο κατατάσσονται σε υψηλότερη θέση κατά μέσο όρο.

Η αρχική πρόθεση τότε ήταν να δούμε αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ μεγέθους περιεχομένου και θέσης (rank) σελίδας στα search results.

Αυτή την φορά η έρευνα επικεντρώθηκε πάνω στη συσχέτιση μεταξύ μεγέθους κειμένου και συνολικής απόδοσης – social engagement, traffic και backlink.

Μέγεθος περιεχομένου ενός viral άρθρου

Συμπέρασμα 1:
Σε σχέση με τα άρθρα μεσαίου μεγέθους (901-1200 λέξεις) τα μεγαλύτερης έκτασης άρθρα (πάνω από 3.000 λέξεις) έχουν:

 • 3x περισσότερο traffic
 • 4x περισσότερα shares
 • 3.5x περισσότερα backlinks

megethos keimenou

Συμπέρασμα 2:

Τα μικρότερα άρθρα (300-900 λέξεις) έχουν μηδέν shares 4.5x φορές πιο συχνά από τα μεγαλύτερα άρθρα (πάνω από 3000 λέξεις).

Έτσι τα άρθρα με περισσότερο περιεχόμενο (άνω των 3.000 λέξεων) έχουν καλύτερη απόδοση από άρθρα μικρότερου περιεχομένου.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έλκονται περισσότερο από άρθρα τα οποία παρέχουν περισσότερη πληροφορία.

Άλλες έρευνες που έγιναν από τους Brian Dean και Hubspot έχουν παρόμοια αποτελέσματα: μεγαλύτερα άρθρα έχουν καλύτερη απόδοση σε κάθε επίπεδο. Τα κείμενα των 3.000 λέξεων παίρνουν 77.2% περισσότερα links σε σχέση με τα κείμενα των 1.000 λέξεων. Και επίσης τα κείμενα των 2.500 και άνω λέξεων γίνονται share περισσότερες φορές.

Το πιο ανησυχητικό κομμάτι αυτής της έρευνας είναι ότι αν το άρθρο σου περιέχει λιγότερο από 3.000 λέξεις τότε οι πιθανότητες να γίνει share είναι 50-50.

Παρόλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε μικρότερης έκτασης κείμενα.
 Το μέγεθος ενός κειμένου θα πρέπει να εξαρτάται καταρχήν από την πρόθεση του κειμενογράφου και κατά δεύτερον από τον τύπο του περιεχομένου. 

Μέγεθος H1 tag ενός viral άρθρου; 

Είναι τέχνη να μπορείς να δημιουργείς επικεφαλίδες οι οποίες είναι γοητευτικές τόσο για τον αναγνώστη όσο και για την Google.

Το H1 tag καθορίζει εκείνη την στιγμή που κοινό και search engines καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται το κείμενο που έχετε γράψει. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να δείξετε την αξία του κειμένου ευθύς εξαρχής.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες των H1 που επηρεάζουν την απόδοση ενός άρθρου.

Ο πρώτος παράγοντας είναι το μέγεθος του. Ίσως τα ευρήματα αυτής της έρευνας να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η επικεφαλίδα σας για να μπορεί να φέρει περισσότερο engagement και traffic στο blog σας ή στην ιστοσελίδα σας.

H1 Tag

 

Συμπέρασμα:

Άρθρα με μεγαλύτερες επικεφαλίδες (14+ λέξεις) σε σχέση με άρθρα με μικρότερες επικεφαλίδες (7-10 λέξεις) φέρνουν κατά μέσο όρο:

 • 2x περισσότερο traffic
 • 2x περισσότερα shares
 • 5x περισσότερα backlinks

Όπως βλέπετε τα άρθρα με μεγαλύτερες επικεφαλίδες έχουν καλύτερη απόδοση από κάθε άποψη – pageviews, shares και backlinks.

Η Backlinko που έκανε παρόμοια έρευνα επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα. Οι επικεφαλίδες που έχουν 14-17 λέξεις έχουν 76.7% περισσότερα shares απ’ότι οι μικρότερες επικεφαλίδες.

Οι λιγότερο ελκυστικές επικεφαλίδες είναι αυτές που έχουν λιγότερο από 7 λέξεις. Είχαν 2x λιγότερο traffic και shares σε σχέση με τα άρθρα που είχαν λίγο μεγαλύτερες επικεφαλίδες (7-10 λέξεις).

 Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι οι μεγάλες επικεφαλίδες σε σχέση με τις μικρότερες δίνουν περισσότερα στοιχεία για την αξία του άρθρου. Έτσι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να το διαβάσουν και να το κάνουν share. 

Τύπος H1 viral άρθρου; 

Για να έχετε την προσοχή του κοινού σας δεν φτάνει μόνο ο σωστός τύπος άρθρου αλλά και ο σωστός τύπος επικεφαλίδας.

Το επόμενο χαρακτηριστικό που αναλύθηκε ήταν το κατά πόσο ο τύπος H1 tag συσχετίζεται με την επιτυχία ή την αποτυχία ενός άρθρου.
Στην έρευνα τα H1 tags χωρίστηκαν σε 5 κατηγορίες: σε ερωτήσεις, οδηγούς, λίστες, how-to και άλλα.

Petiximenes epikefalides

Συμπέρασμα:

Άρθρα με επικεφαλίδες που περιέχουν λίστες φέρνουν 2x περισσότερο traffic και 2x περισσότερα shares σε σύγκριση με άλλους τύπους επικεφαλίδας.

Το συμπέρασμα το επιβεβαιώνουν κι άλλες έρευνες.

Άρθρα που ξεκινούν με “Ν πράγματα…”, “Ν τρόποι…” κτλ είναι τα πιο γοητευτικά και αυτά που γίνονται πιο συχνά share στα social media από κάθε άλλο τύπο.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω της απλότητας και της ταχύτητας της επεξεργασίας της πληροφορίας που λαμβάνει ο αναγνώστης. Οπότε αν θέλετε να αποκτήσετε περισσότερα clicks στα social media ξεκινήστε με άρθρα με λίστες.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άρθρα οδηγοί ή τα how-to άρθρα φέρνουν 2x περισσότερο traffic σε σχέση με άλλους τύπους άρθρων.

Η συμβουλή μου είναι να κάνετε ένα γρήγορο τσεκ στα μελλοντικά σας προγραμματισμένα κείμενα και να συμπεριλάβετε μέσα σε αυτά αυτόν τον τύπο άρθρων.

Βάθος επικεφαλίδας viral άρθρου; 

Ας δούμε τη δομή ενός κειμένου. Δηλαδή την κατανομή των επικεφαλίδων H2, H3 και H4 σε ένα viral άρθρο

Οι πληροφορίες αυτές ενδεχομένως να σας βοηθήσουν όταν θα δημιουργείτε την δομή του δικού σας κειμένου ούτως ώστε να φέρετε περισσότερο engagement και traffic στη σελίδα σας.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη συχνότητα των H2, H3 και H4 και πώς επηρεάζουν την συνολική απόδοση του άρθρου. Δηλαδή traffic, shares και backlinks.

H2 H3 H4 tags

Συμπέρασμα:

36% των άρθρων με H2+H3 tags έχουν καλύτερη απόδοση σε ό,τι αφορά το traffic, τα shares και τα backlinks.

Τα άρθρα με σωστή δομή έχουν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα.

 Επίσης, όπως παρατηρείτε από το σχεδιάγραμμα, δεν θα έπρεπε να το παρακάνετε. Μόνο το 11% των άρθρων που περιέχουν H4 έχουν καλή απόδοση. 

Παρουσία λίστας για να γίνει ένα άρθρο viral

Το τελευταίο χαρακτηριστικό που αναλύθηκε ήταν η παρουσία των λιστών (<ul> και <ol>tags) και η κατανομή τους και τοποθέτησή τους μέσα στο κείμενο.
Αλήθεια, κατά πόσο αυτά συσχετίζονται με την απόδοση του κειμένου; Και ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός λίστων που φέρνει περισσότερο traffic, shares και backlinks;

listes

 

Συμπέρασμα:

Άρθρα με 5 λίστες ανά 500 λέξεις σε σχέση με άρθρα με καθόλου λίστες έχουν:

 • 4x περισσότερο traffic
 • 2x περισσότερα shares

 Άρα όσες περισσότερες λίστες βάζετε μέσα στα άρθρα τόσο καλύτερη απόδοση θα έχουν τα τελευταία. 

Μεθοδολογία της έρευνας

Συλλέχθηκαν 700.000 άρθρα από domains που είχαν αφενός blog section και αφετέρου 50.000-500.000 μέσο όρο unique pageviews το μήνα.

Για να βρεθεί η αποδοτικότητα του άρθρου λήφθηκε υπόψη το traffic (μέσος όρος unique pageviews), το engagement στα social media (twitter+facebook) και τα backlinks.

Στη συνέχεια έπρεπε να βρεθούν οι βασικές αξίες των πιο κοινών χαρακτηριστικών ενός περιεχομένου. Συγκεκριμένα:

 • Μέγεθος κειμένου
 • Μέγεθος H1 tag
 • Τύπος H1 tag (how-to, λίστες, ερωτήσεις, οδηγοί/έρευνες, κτλ)
 • Βάθος επικεφαλίδας (H2, H3 και H4 tags)
 • Παρουσία λίστας

Για καλύτερη παρουσίαση τα άρθρα χωρίστηκαν με βάση τον αριθμό των λέξεων:

 • 300-600
 • 601-900
 • 901-1200
 • 1201-1500
 • 1501-2000
 • 2001-3000
 • 3000+

Συμπέρασμα για να κάνεις ένα viral άρθρο

 Σύμφωνα με την έρευνα της Semrush μπορούμε να δούμε ότι ένα λεπτομερές και καλά δομημένο άρθρο έχει καλύτερη απόδοση.

Ίσως γιατί με αυτό τον τρόπο οι αναγνώστες παίρνουν ικανοποιητικές απαντήσεις για τις όποιες απορίες μπορεί να έχουν. Επίσης παίρνουν και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να λύσουν κάποιο πρόβλημα.

Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό το άρθρο να είναι ευανάγνωστο και να μπορεί να κατανοηθεί. Εδώ η δομή του άρθρου παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Πάνω απ΄όλα όμως, η απόδοση εξαρτάται από το industry στο οποίο ανήκετε και στο κοινό στο οποίο απευθύνεστε. 

Θες να μάθεις περισσότερα για viral άρθρα;

Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις περισσότερα είναι να κάνεις ατομικά μαθήματα μαζί μου.

Μαθήματα Marketing

Λένε για μένα

 

 

Τι θα καταφέρεις με τα μαθήματα για Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Διαφημίσεις, Mάρκετινγκ και εργαλεία

[intense_content_section background_color=”#1C72BD” border_bottom=”0″] [intense_row] [intense_column size=”12″] [intense_promo_box shadow=”8″]

[intense_icon_list]

[intense_icon_list_item type=”chevron-sign-right”]να χαράξεις ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο[/intense_icon_list_item][intense_icon_list_item type=”repeat” spin=”1“]Nα κάνεις εύκολα και γρήγορα video και εικόνες[/intense_icon_list_item] [intense_icon_list_item type=”bullseye” color=”red”]να μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς εξ ολοκλήρου καμπάνιες στην πλατφόρμα του Google Ads[/intense_icon_list_item][intense_icon_list_item type=”play-sign” color=”primary”]να μπορείς να κατανοήσεις όλα τα στατιστικά του Google Analytics[/intense_icon_list_item] [intense_icon_list_item type=”ok-sign” color=”success”]να μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς εξ ολοκλήρου καμπάνιες  σε Facebook & Instagram[/intense_icon_list_item] [intense_icon_list_item type=”thumbs-up”]να μπορείς να δημιουργήσεις αποτελεσματικές διαφημίσεις σε Google, Facebook, Youtube, Instagram και LinkedIn[/intense_icon_list_item] [intense_icon_list_item type=”repeat” spin=”1“]Nα είσαι σε θέση να βγεις δυναμικά στην αγορά εργασίας σαν Social Media Manager[/intense_icon_list_item] [/intense_icon_list]

[/intense_promo_box] [/intense_column] [/intense_row] [/intense_content_section]

[intense_icon_list]

Μαθήματα Social Media απο 30 €

3 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αρχίσουμε

Το κόστος για κάθε ώρα μαθήματος είναι 30 € + Φ.Π.Α.

Τα μαθήματα γίνονται μέσω της πλατφόρμας ZOOM.   Βλέπουμε ο ένας τον άλλο ταυτόχρονα , βλέπουμε τον  ίδιο υπολογιστή, και εφαρμογές κατά την διάρκεια του μαθήματος. Η διδασκαλία μαγνητοσκοπείται δωρεάν, και έχεις αρχείο με το τι είπαμε.

Για προαγορά 10 ωρών γίνεται έκπτωση 16 %

Mήπως τα μαθήματα σου φαίνονται ακριβά 

Φθηνά μαθήματα Social Media

30 € για μια ώρα, (που πάντα είναι περισσότερη) με ένα καθηγητή με 20 χρόνια εμπειρία, με εκατοντάδες μαθητές , με δεκάδες επιτυχημένες καμπάνιες μπορεί να φαίνονται ακριβά σε κάποιους.

Τα μαθήματα μου όμως ειναι τα πιο φθηνά FACE TO FACE Digital marketing online courses σε όλη την Ελλάδα.

Αντίστοιχα μαθήματα αρχίζουν απο 45 €

Τιμές Μαθημάτων Social Media

1 ΩΡΑ
30
Για συγκεκριμένες ερωτήσεις
 • Μικρή Επένδυση
 • Χαμηλότερη τιμή σε μαθήματα μέσω υπολογιστή
 • Αρχείο Μαθήματος σε Βίντεο
 • Απάντηση ερωτήσεων μετά το μάθημα

Ίσως σε ενδιαφέρουν

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Κωνσταντίνος Κορίκης

Μάθε με τον Κορίκη

Είτε έχεις την δικιά σου επιχείρηση, είτε δουλεύεις για κάποιον άλλο, είτε απλά θες να έχεις την καλύτερη παρουσία σε Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, η απλά θες να μειώσεις τα κόστη σου σε διαφημίσεις Facebook ή Google ADS, μπορώ να σε βοηθήσω. Είμαι αυτή την στιγμή ο δάσκαλος με τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας στην Ελλάδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πάρε τον Κορίκη Σύμβουλο

Μπορώ να σε βοηθήσω να βγάλεις την εικόνα σου με τον σωστό τρόπο. Εχω συμβουλέψει Δημόσιους Οργανισμούς όπως το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μεγάλες εταιρείες όπως τους SOS Ιατρούς, εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπως την Advent Technologies, Εκδοτικούς Οίκους όπως τον Αρμό, και δεκάδες δικηγόρους, Γιατρούς και Οδοντιάτρους

ΘΕΛΩ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

Digital Ads PPC

Η ψηφιακή διαφήμιση είναι ο φθηνότερος και αποδοτικότερος τρόπος να πουλήσεις υπηρεσίες και προϊόντα. Έχω ξοδέψει εκατομμύρια € σε Facebook, Google, Twitter, Instagram και LinkedIn για πελάτες μου. Δίνω εγγύηση ότι θα πληρώνεις λιγότερο αν κάνεις ήδη διαφήμιση. Αν δεν κάνεις διαφήμιση ξέρεις πλέον ότι πρέπει να κάνεις. Μπορώ να αναλάβω τις διαφημίσεις σου απο το Α μέχρι το Ω. Σου εξασφαλίζω προκαταβολικά οτι θα έχεις θεαματικά αποτελέσματα αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μου.

ΠΑΡΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Design a site

Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με την ιστοσελίδα σου, έχω άσχημα νέα. Δυστυχώς μια ιστοσελίδα δεν διορθώνεται αλλά φτιάχνεται από την αρχή. Αναλαμβάνω ολοκληρωμένο σχεδιασμό ιστοσελίδων, δηλαδή ιστοσελίδα και περιεχόμενο με το «κλειδί στο χέρι». Θα σου παραδώσω μια ιστοσελίδα σχεδιαστικά ακριβώς όπως την θέλεις, με ταχύτητες που θα ξεπερνούν το 90 και με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στο brand σου. Ο στόχος είναι η ιστοσελίδα να γίνει το βασικό εργαλείο πώλησης στην εταιρεία σου.

ΘΕΛΩ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ