5 πράγματα που έμαθα για το SEO και δυο συμβουλές για να είστε πρώτοι στη Google

maxresdefault
436views

Οι τελευταίοι μήνες ήταν γεμάτοι εξελίξεις στο SEO, δηλαδή σε αυτά που πρέπει να κάνεις για να βγαίνει η σελίδα σου πρώτη, χωρις διαφήμιση σε λέξεις κλειδιά.
Θα μοιραστώ μαζί σας όλα όσα έχω μάθει πάνω στο αντικείμενο, τους τελευταίους μήνες και στο τέλος θα σας πω τι πρέπει να κάνετε.

1. Οι Ενημερώσεις Google ήταν πολλές

Οι αλλαγές ήταν πολλές, με τελευταία αυτή  https://www.searchenginejournal.com/google-june-broad-core-update/, αλλά  κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά άλλαξε με λεπτομέρειες

Οι ενημερώσεις στις μηχανές αναζήτησης υπήρχαν από τα πρώτα στάδια λειτουργίας της Google. Έχουμε δει μεγάλες ενημερώσεις όπως αυτές του Panda και του Penguin, που έφεραν τεράστιες αλλαγές στα rankings.

Και παρ’ όλα αυτά, η συχνότητα και η πολυπλοκότητα των ενημερώσεων του αλγορίθμου της Google που είδα τους τελευταίους μήνες δεν είχαν προηγούμενο.
Πολλές φορές μέχρι να καταλάβουμε τη χρησιμότητα μιας ενημέρωσης, αυτή  είχε αποσυρθεί !!!

Το παιχνίδι των SEO έχει σίγουρα αλλάξει σημαντικά. Οι αλγόριθμοι της Google έχουν γίνει τόσο περίπλοκοι ώστε κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά αλλάζει κάθε φορά.

Το SEO δεν αφορά, εδώ και πολύ καιρό πλέον, τους περίφημους “200 παράγοντες”. Υπάρχει ουσιαστικά ένας σχεδόν απεριόριστος αριθμός παραγόντων που ενδέχεται να διαφοροποιούνται για κάθε χρήστη, στιγμή, τοποθεσία, ερώτημα και θέση από την οποία γίνεται η αναζήτηση.

2. Ο κόσμος ανήκει στην Google – εμείς απλά ζούμε σε αυτόν

Η Google υπαγορεύει  σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης,  SERP απο τα αρχικά από την φράση Search Engine Result Page, και απλά θα  πρέπει να το δεχτούμε.
Είμαστε όλοι απλά αντικείμενα μελέτης των τεραστίων και σε συνεχών πειραμάτων της Google.

Ο στόχος, όπως υποστηρίζουν στη Google, είναι να προσφέρουν στους χρήστες τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το ότι συμπτωματικά, αυξάνεται και το CTR (Αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων) στις καταχωρήσεις επί πληρωμή (Google ADS)

Αργά και σταθερά, η Google εκμεταλλεύεται πλήρως τη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης και μειώνει το CTR για τις οργανικές καταχωρήσεις.

πτώση οργανικών αποτελεσμάτων

3. Το Mobile-First Index της Google δεν είχε (ακόμα) πολύ μεγάλη επίδραση

Κατά τη διάρκεια του 2018 παρουσιάστηκε το Mobile-First Index και … στην πραγματικότητα δεν συνέβη τίποτα ιδιαίτερο.

fmobile first index

Το Νοέμβριο του 2016, η Google δήλωσε ότι θα λανσάρει το Mobile-First Index σταδιακά και θα παρακολουθεί προσεκτικά τον αντίκτυπό του – και όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν που έγινε στην πραγματικότητα.

Παρόλο που η αλλαγή μέσω του mobile-first index άλλαξε μόνο τον τρόπο με τον οποίο η Google συγκεντρώνει δεδομένα, και όχι τον τρόπο ταξινόμησης των ιστοσελίδων, περίμενα πως θα υπήρχαν ακόμα περισσότερες αλλαγές.
Περίμενα πως οι ιστοσελίδες που παρέχουν μια κακή εμπειρία στους χρήστες κινητών τηλεφώνων θα πλήττονταν ιδιαίτερα, αλλά μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος σε αυτές υπήρξε περιορισμένος.

4. Ο σκοπός της αναζήτησης είναι εξαιρετικά σημαντικός (search intent) 

Νομίζω ότι πολλές από τις ενημερώσεις Google που είδαμε πρόσφατα, βοηθούν τη Google να προσφέρει τα σωστά αποτελέσματα για κάθε σκοπό αναζήτησης.

Η Google έχει στην κατοχή της πολλά δεδομένα των χρηστών και συνεχώς εξετάζει το κατά πόσο εκείνοι που πραγματοποιούν αναζητήσεις είναι τελικά ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα που τους εμφανίζονται.
Ποτέ πριν ο σκοπός της αναζήτησης δεν ήταν τόσο κρίσιμος, όσο είναι τώρα.

user intent search

To ευαγγέλιο στο “user search intent” είναι το   “Optimizing for Latent Intent”. 

5. Η Google απέχει πολύ από την τελειότητα

Είναι αλήθεια ότι η Google απασχολεί τους πιο έξυπνους μηχανικούς και χρησιμοποιεί τους πιο προηγμένους αλγόριθμους για να προσδιορίσει:

  • Τι αφορά το περιεχόμενό σας.
  • Ποιος είναι ο σκοπός αναζήτησης των χρηστών.
  • Ποια αποτελέσματα ικανοποιούν τα σύνθετα ερωτήματα αναζήτησης που θέτουν οι χρήστες.
  • Και πολλά ακόμα.

Όμως ταυτόχρονα, η Google βρίσκεται πολύ μακριά από το τέλειο. Συχνά δεν ανταποκρίνεται ούτε στα βασικά!

Μερικά παραδείγματα:

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι η ποιότητα των αποτελεσμάτων της αναζήτησης τους έχει μειωθεί μετά τις πρόσφατες ενημερώσεις των αλγορίθμων. Δείτε εδώ και εδώ.

Αυτό το βίντεο δείχνει την έλλειψη της ποιότητας αποτελεσμάτων στην γνωστή ανταγωνιστική και ενοχλητική (αλλά προσοδοφόρα) αγορά των viagra, ύστερα από μια ενημέρωση αλγορίθμου σχεδιασμένου να αυξήσει την ποιότητα των αποτελεσμάτων:

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;

Προφανώς, στο άμεσο μέλλον, η Google θα συνεχίσει να κυριαρχεί επί των μηχανών αναζήτησης. Θα προσπαθήσει να επιβάλλει ακόμη περισσότερο την κυριαρχία της, πιθανώς μέσω της αξιοποίησης των AMP (Accelerated Mobile Pages ) και της συνεργασίας της με το Wordpress.

Οι ενημερώσεις από την Google θα εξακολουθήσουν να μας κατακλύζουν με ταχύτατο ρυθμό. Αυτές οι ενημερώσεις θα είναι όλο και πιο εξωτικές, όπως είδαμε φέτος,  καθώς θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν τη  μηχανική μάθηση (AI)  στους αλγορίθμους τους.

Και τελικά, τι πρέπει να κάνω

Αυτό που τελικά καταλήγω είναι ότι τελικά  πρέπει να κάνετε δύο πράγματα:

On Page SEO

Εδώ μιλώ για τους τεχνικούς  παράγοντες της ιστοσελίδας σας. Αφορούν την ποιότητα του κώδικα σας , τις λέξεις-κλειδιά, το κείμενο και τα άλλα στοιχεία του περιεχομένου (φωτογραφίες, video, κλπ) , πόσο γρήγορα φορτώνει η σελίδα κλπ. Όλα αυτά τα βοηθήσουν στην βελτίωση του SEO σας.

on page SEO Κορίκης

Να γράψω απλά καλό περιεχόμενο

περιεχόμενο αναρτήσεων

Το ποιοτικό περιεχόμενο  μετρά κατά 80%. Βρείτε 4-5 θέματα στα οποία θέλετε να βγαίνετε ψηλά . Δημιουργήστε για αυτά ένα περιεχόμενο σχετικό  κατανοητό, έξυπνο, λεπτομερές και εύκολο στο διάβασμα.

Απεγκλωβιστείτε από τις λέξεις-κλειδιά.

Θέλεις να σε βοηθήσω;

MG_0343-e1524059920354

Αν έχεις απορίες ή θες βοήθεια στις διαφημίσεις σου στο Facebook, συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα

[contact-form-7 id=”8″ title=”Contact form 1″]

Ίσως σε ενδιαφέρουν

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Κωνσταντίνος Κορίκης

Μάθε με τον Κορίκη

Είτε έχεις την δικιά σου επιχείρηση, είτε δουλεύεις για κάποιον άλλο, είτε απλά θες να έχεις την καλύτερη παρουσία σε Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, η απλά θες να μειώσεις τα κόστη σου σε διαφημίσεις Facebook ή Google ADS, μπορώ να σε βοηθήσω. Είμαι αυτή την στιγμή ο δάσκαλος με τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας στην Ελλάδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πάρε τον Κορίκη Σύμβουλο

Μπορώ να σε βοηθήσω να βγάλεις την εικόνα σου με τον σωστό τρόπο. Εχω συμβουλέψει Δημόσιους Οργανισμούς όπως το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μεγάλες εταιρείες όπως τους SOS Ιατρούς, εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπως την Advent Technologies, Εκδοτικούς Οίκους όπως τον Αρμό, και δεκάδες δικηγόρους, Γιατρούς και Οδοντιάτρους

ΘΕΛΩ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

Digital Ads PPC

Η ψηφιακή διαφήμιση είναι ο φθηνότερος και αποδοτικότερος τρόπος να πουλήσεις υπηρεσίες και προϊόντα. Έχω ξοδέψει εκατομμύρια € σε Facebook, Google, Twitter, Instagram και LinkedIn για πελάτες μου. Δίνω εγγύηση ότι θα πληρώνεις λιγότερο αν κάνεις ήδη διαφήμιση. Αν δεν κάνεις διαφήμιση ξέρεις πλέον ότι πρέπει να κάνεις. Μπορώ να αναλάβω τις διαφημίσεις σου απο το Α μέχρι το Ω. Σου εξασφαλίζω προκαταβολικά οτι θα έχεις θεαματικά αποτελέσματα αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μου.

ΠΑΡΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Design a site

Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με την ιστοσελίδα σου, έχω άσχημα νέα. Δυστυχώς μια ιστοσελίδα δεν διορθώνεται αλλά φτιάχνεται από την αρχή. Αναλαμβάνω ολοκληρωμένο σχεδιασμό ιστοσελίδων, δηλαδή ιστοσελίδα και περιεχόμενο με το «κλειδί στο χέρι». Θα σου παραδώσω μια ιστοσελίδα σχεδιαστικά ακριβώς όπως την θέλεις, με ταχύτητες που θα ξεπερνούν το 90 και με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στο brand σου. Ο στόχος είναι η ιστοσελίδα να γίνει το βασικό εργαλείο πώλησης στην εταιρεία σου.

ΘΕΛΩ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ