Οι κανόνες του Facebook. Γιατί διαγράφει τις αναρτήσεις σου

kanones-facebook
2.5kviews

Μέχρι τώρα ξέραμε πολύ γενικά πράγματα για το τι απαγορεύει και τι επιτρέπει το Facebook. Ξέραμε ας  πούμε ότι απαγορεύει τα γυμνά τις βρισιές, τις εκφράσεις μίσους, και τα βίντεο βίας.

Κάτω από την πίεση της διαρροής δεδομένων αλλά και τις καταθέσεις του Μαρκ Ζούκερμπεργκ  γνωρίζουμε πλέον περισσότερα πράγματα.

Τι επιτρέπει και τι διαγράφει το Facebook

Tην Τρίτη 24 Απριλίου,  Μόνικα Μπικερτ, αντιπρόεδρος πολιτικής προϊόντων και αντιτρομοκρατίας του Facebook  έδωσε έναν οδηγό με συγκεκριμένα είδη αναρτήσεων που επιτρέπει ή απαγορεύει.

Μόνικα Μπικερτ, αντιπρόεδρος πολιτικής προϊόντων και αντιτρομοκρατίας του Facebook

 

Σε ένα κείμενο 27 σελίδωνου μπορείτε να δείτε εδώ)  με αντικείμενο τους κανόνες δεοντολογικής συμπεριφοράς δίνονται οι ορισμοί του μισαλλόδοξου λόγου, των βίαιων απειλών, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης κ.ο.κ.

FAcebook Community Standards

Πρόκειται για ό,τι πλησιέστερο σε έναν παγκόσμιο κώδικα δεοντολογικής συμπεριφοράς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα παρέμενε στο σκοτάδι από το κοινωνικό δίκτυο. 

Πως κατέληξε στους κανόνες το Facebook

Σε συνέντευξη της στο Reuters, η Μ.Μπικερτ, μίλησε για τη συνεχή εξέλιξη των κριτηρίων περιεχομένου με τη συνεργασία με  πάνω από 100 εξωτερικους  οργανισμούς και ειδικους  στο πεδίο της αντριτρομοκρατίας και της εκμετάλλευσης ανηλίκων και άλλων ζητημάτων

H πολιτική περιεχομένου θα αλλάζει κάθε  δύο εβδομάδες στο πλαίσιο συναντήσεων με ειδικούς σε  θέματα δημόσιας πολιτικής , νομικών ζητημάτων, ανάπτυξης προϊόντων και επικοινωνίας, ενώ του επόμενους μήνες η υπηρεσία σχεδιάζει να ταξιδέψει σε διάφορες χώρες με σκοπό να λάβει περισσότερη ανταπόκριση για τους κανονισμούς της.

Πως θα εφαρμόζει τους κανόνες το Facebook, 20.000 άνθρωποι θα είναι οι υπεύθυνοι για να σε λογοκρίνουν

Οι ύποπτες αναρτήσεις ταυτοποιούνται με δύο τρόπους: Κυρίως τεχνητή νοημοσύνη , και αναφορές χρηστών.

share-image

Κάποιες αναρτήσεις σε δεύτερη φάση και σε ένα διάστημα 24 ωρών θα εξεταστούν απο τους 7.500 λογοκριτές του Facebok. Μιλούν διάφορες γλώσσες, και την Ελληνική, και θα φτάσουν τους 20.000  μέχρι  το τέλος του επόμενου χρόνου.

Σημαντική αλλαγή στις διαγραφές αναρτήσεων

Το Facebook κάνει μία σημαντικη αλλαγη η οποία θα χαροποιήσει πολλούς χρήστες. Μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα δίνει την δυνατότητα να κάνεις έφεση στη διαγραφή μιας ανάρτησης. Θα αφορά κυρίως εικόνες γυμνού, βίας και εκφράσεων μίσους. Στη συνέντευξη που παρακολούθησα έδωσε και λεπτομέρειες 

5ae076a12000004100b8f99d 

Λεπτομέρειες και Περίεργα

Προτείνω να διαβάσετε με λεπτομέρεια τους κανόνες γιατί έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Φαίνεται να προσπαθούν να αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη κουλτούρα αλλά  και να λάβουν υπόψη τις διάφορες παραμέτρους με τις οποίες επικοινωνούμε

Αναρτήσεις Βίας

Δείτε το παράδειγμα για το τι θεωρεί απειλή για την σωματική ακεραιότητα. Μιλά καθαρά για τις απειλές με αξιοπιστία και τις διακρίνει από αυτές που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη σαν σχήμα λόγου.

Αξιόπιστη απειλή vs ανξιόπιστη απειλή
Το σχόλιο δηλαδή, “θα έρθω σπίτι σου να σε σκοτώσω” , λογοκρίνεται, ενώ το “είμαι έτοιμος να σκοτώσω τον Τσακ Νόρις” θεωρείται μη αξιόπιστη απειλή σωματικής βίας

Άλλα παραδείγματα

Κανόνες facebook

 • Το έγγραφο εστιάζει την προσοχή του στο περιεχόμενο λέξεων, εικόνων και φράσεων, αλλά επιτρέπει βίντεο με κανιβαλιστικές πρακτικές αν συνοδεύεται από προειδοποιητική ένδειξη.
 • Η υπηρεσία είναι ξεκάθαρη στο ότι δεν επιτρέπει την αγοραπωλησία φαρμάκων που απαιτούν συνταγογράφησή, στην πώληση όπλων και μαριχουάνας μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
 • Επιπλέον, περιεχόμενο για κατάχρηση φαρμάκων όχι για ιατρικούς λόγους απαγορεύεται, καθώς απαγορεύεται και η διαδικτυακή παρενόχληση και το bulliyng.
 • Το έγγραφο αναφέρεται εκτενώς στην παρενόχληση και το bullying, απαγορεύοντας για παράδειγμα την “εξύβριση ανηλίκου“, αλλά και κάθε περιεχόμενο προερχόμενο από υποκλαπείσα πηγή, “εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν δημοσιογραφική αξία“.
 • Η ανάρτηση  «κάποιος να πυροβολήσει τον Τραμπ», δεν επιτρέπεται καθώς πρόκειται για αρχηγό κράτους και συνεπώς μιας ειδικής κατηγορίας που βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς προστασίας. Όμως, επιτρέπονται γενικές απειλές θανάτου, καθώς κάποιος μπορεί να αναφέρει στην ανάρτησή του «για να πνίξεις μια σκ@@α, πρέπει να βάλεις όλη σου τη δύναμη στη μέση του λαιμού της» ή «γαμ@@ου και ψόφα», καθώς οι συγκεκριμένες εκφράσεις δεν θεωρούνται αξιόπιστες απειλές…
 • Βίντεο με βίαιους θανάτους, επισημαίνονται ως «ενοχλητικά», αλλά δεν διαγράφονται πάντα, γιατί εκτιμάται ότι βοηθούν στην αφύπνιση της κοινωνίας απέναντι σε ζητήματα όπως οι ψυχικές ασθένειες.
 •  Κάποιες φωτογραφίες με σωματική βία (όχι σεξουαλική) και με μπούλινγκ με θύματα παιδιά, δεν είναι υποχρεωτικό να διαγράφονται, εκτός κι αν έχουν σαδιστικά στοιχεία.
 • Επίσης, επιτρέπεται να αναρτώνται φωτογραφίες με κακοποίηση ζώων, με την επισήμανση ότι το αρχείο είναι «ενοχλητικό».
  Οι πολιτικές για την κακοποίηση των ζώων εξηγούνται επίσης, με μια οδηγία που λέει: «Επιτρέπουμε φωτογραφίες και βίντεο που τεκμηριώνουν την κακοποίηση των ζώων για ευαισθητοποίηση, αλλά μπορεί να προστεθεί προστασία των θεατών σε κάποιο περιεχόμενο το οποίο θεωρείται εξαιρετικά ενοχλητικό από το κοινό. Γενικά, οι εικόνες της κακοποίησης των ζώων μπορούν να μοιραστούν στον ιστότοπο. Κάποιες εξαιρετικά σκληρές εικόνες μπορεί να χαρακτηριστούν ως ενοχλητικές. Οι φωτογραφίες του ακρωτηριασμού των ζώων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δείχνουν βασανιστήρια, μπορούν να επισημανθούν ως ενοχλητικές παρά ως διαγραμμένες. Οι συντονιστές μπορούν επίσης να αφήσουν φωτογραφίες κατάχρησης όταν ένας άνθρωπος κλωτσάει ή κτυπά ένα ζώο».
 • Το Facebook επιτρέπει σε ανθρώπους το livestream με αυτοκαταστροφικές απόπειρες επειδή δεν «θέλει να λογοκρίνει ή να τιμωρεί ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο». Όποιος έχει περισσότερους από 100.000 οπαδούς σε μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων χαρακτηρίζεται ως δημόσιο πρόσωπο – κάτι που δεν παρέχει την πλήρη προστασία που παρέχεται σε ιδιώτες.

Τι γίνεται με τις αναρτήσεις που παραβιάζουν κάποιο νόμο

Τα νέα κριτήρια δεν διαχωρίζουν τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις μπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση περιεχομένου, όταν αυτό παραβιάζει το τοπικό νόμο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται επίσημα έγγραφα ως αιτήματα που εξετάζονται από το νομικό τμήμα του Facebook και των συνεργατών του. Παράδειγμα παραβίασης περιεχομένου για τη τοπική νομοθεσία, είναι η Ταϊλάνδη και η περίπτωση δυσφήμισης της βασιλικής οικογένειας. Το Facebook, σε τέτοια περίπτωση, μπλοκάρει το περιεχόμενο μόνο στη συγκεκριμένη χώρα και όχι παγκοσμίως.

Facebook,  σεξ και γυμνό

Facebook kai σεξ

Στο έγγραφο γίνεται λεπτομερής αναφορά τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σχετικά με το σεξ.

Το Facebook απαγορεύει τελείως την τις ανατήσεις που εμφανίζουν γυμνά η σεξουαλική δραστηριότητα. Εδώ το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον.

 • Απαγορεύεται να εμφανίζονται γεννητικά όργανα
 • Απαγορεύονται να εμφανίζονται γυμνά οπίσθια ή στήθος εκτός αν ανήκει σε δημόσιο πρόσωπο
 • Απαγορεύεται να εμφανίζονται γυναικείες ρώγες εκτός εάν πρόκειται για θηλασμό ή για τη γέννηση μωρού ή για ιατρικούς λόγους.
 • Επιτρέπεται να εμφανίζονται γυναικείες ρώγες ή στήθος μέσα απο ρούχα !!!! Αυτή η εικόνα δηλαδή δεν λογοκρίνεται Facebook και γυμνό
 • Σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι μόνο οι εικόνες πορνό. Κατά το Facebook είναι και το να φιλάς τα γεννητικά όργανα ή να υπονοείς σεξουαλική δραστηριότητα, παραδείγματος χάρη μία χειρονομία. Ο αυνανισμός δεν θεωρείται σεξουαλική δραστηριότητα
 • Απαγορεύονται οι εικόνες που εμφανίζουν στύση, που εμφανίζουν ερωτικά βοηθήματα να εισέρχονται σε κόλπο , στόμα ή πισινό, που εμφανίζουν τον ερεθισμό σεξουαλικών οργάνων ακόμα και αν είναι πάνω από ρούχα. Κάποιου είδους σεξουαλική δραστηριότητα πάνω απο ρούχα επιτρέπεται. Επίσης σεξουαλική δραστηριότητα σε εικόνα διαφήμισης επιτρέπεται
 • Απαγορεύεται κάθε ανάρτηση σχετικά με το σαδομαζοχισμό ή άλλα φετίχ
 • Επιτρέπει τις αναρτήσεις που έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο αν δεν είναι φωτογραφίες αλλά ψηφιακή τέχνη.

Η εφαρμογή των κανόνων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία

Η εφαρμογή των κανόνων απο τους λογοκριτές είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Έχω πρόσβαση κάποιο απο το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν, και σας παρουσιάζω κάποια παραδείγματα απο το εγχειρίδιο τους

1273-91272-5-11272-4-11273-6-11274-2-11274-1-11272-3-11272-2-11272-7-1 1271-1 1272-6-1 1273-7-1 1273-5-1 1272-1-11273-4-1 1273-3-1 1273-1-11273-2-1 1274-3 1272-9

Ίσως σε ενδιαφέρουν

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Κωνσταντίνος Κορίκης

Μάθε με τον Κορίκη

Είτε έχεις την δικιά σου επιχείρηση, είτε δουλεύεις για κάποιον άλλο, είτε απλά θες να έχεις την καλύτερη παρουσία σε Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, η απλά θες να μειώσεις τα κόστη σου σε διαφημίσεις Facebook ή Google ADS, μπορώ να σε βοηθήσω. Είμαι αυτή την στιγμή ο δάσκαλος με τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας στην Ελλάδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πάρε τον Κορίκη Σύμβουλο

Μπορώ να σε βοηθήσω να βγάλεις την εικόνα σου με τον σωστό τρόπο. Εχω συμβουλέψει Δημόσιους Οργανισμούς όπως το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μεγάλες εταιρείες όπως τους SOS Ιατρούς, εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπως την Advent Technologies, Εκδοτικούς Οίκους όπως τον Αρμό, και δεκάδες δικηγόρους, Γιατρούς και Οδοντιάτρους

ΘΕΛΩ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

Digital Ads PPC

Η ψηφιακή διαφήμιση είναι ο φθηνότερος και αποδοτικότερος τρόπος να πουλήσεις υπηρεσίες και προϊόντα. Έχω ξοδέψει εκατομμύρια € σε Facebook, Google, Twitter, Instagram και LinkedIn για πελάτες μου. Δίνω εγγύηση ότι θα πληρώνεις λιγότερο αν κάνεις ήδη διαφήμιση. Αν δεν κάνεις διαφήμιση ξέρεις πλέον ότι πρέπει να κάνεις. Μπορώ να αναλάβω τις διαφημίσεις σου απο το Α μέχρι το Ω. Σου εξασφαλίζω προκαταβολικά οτι θα έχεις θεαματικά αποτελέσματα αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μου.

ΠΑΡΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Design a site

Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με την ιστοσελίδα σου, έχω άσχημα νέα. Δυστυχώς μια ιστοσελίδα δεν διορθώνεται αλλά φτιάχνεται από την αρχή. Αναλαμβάνω ολοκληρωμένο σχεδιασμό ιστοσελίδων, δηλαδή ιστοσελίδα και περιεχόμενο με το «κλειδί στο χέρι». Θα σου παραδώσω μια ιστοσελίδα σχεδιαστικά ακριβώς όπως την θέλεις, με ταχύτητες που θα ξεπερνούν το 90 και με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στο brand σου. Ο στόχος είναι η ιστοσελίδα να γίνει το βασικό εργαλείο πώλησης στην εταιρεία σου.

ΘΕΛΩ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ