Γιατί με μπλοκάρει το Facebook

γιατί με μπλόκαρε το facebook
1.6kviews

Στη “φυλακή” του Facebook πολλοί χρήστες εκτοίουν ποινή για παραβάσεις που δεν καταλαβαίνουν.

Ένας χρήστης του Facebook περιορίστηκε από το Facebook μετά από παραλήρημα που έκανε για τα δάνεια των φοιτητών. Ο απόφοιτος του State University της Νέας Υόρκης δημοσίευσε στο New Paltz ότι όποιος διαφωνούσε με την ακύρωση των δανείων ήταν «αξιολύπητος και εγωιστής». Η ποινή του: τρεις μέρες χωρίς να δημοσιεύσει στο Facebook.

mplokarisma facebook

Ο Alex Gendler, ένας ανεξάρτητος συγγραφέας από το Μπρούκλιν της Ν.Υ. πήρε παρόμοια απαγόρευση αφού έκανε share ένα link μιας ιστορίας στο περιοδικό Smithsonian σχετικά με τη φυλετική Νέα Γουινέα. 

apagorefseis facebook

Ενώ ένας καθηγητής ιστορίας από την Οκλαχόμα, υπηρέτησε 30 μέρες “φυλακής” πρόσφατα αφού είπε αστειευόμενος σε ένα φίλο «φίλε, πουλάς τρέλα τώρα!»

Κανένας από τους τρεις δεν καταλαβαίνει τι έκανε λάθος.

« Αν χρησιμοποιήσετε τον όρο «τρελό», θα σας απαγορεύσει αυτόματα;» ρώτησε ο καθηγητής ιστορίας.

Η κατάσταση των μπερδεμένων χρηστών που παγιδεύτηκαν στο αδιαπέραστο σύστημα του Facebook για την εκδίκαση του περιεχομένου τους έχει ενισχύσει τη φήμη της εταιρείας για βαριά και ανάρμοστη αστυνόμευση της online πλατφόρμας της. Το πρόβλημα, το οποίο αυξάνεται εδώ και χρόνια, γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς οι νομοθέτες και το κοινό επικεντρώνονται στην τεράστια δύναμη που κατέχουν οι εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στη ροή των πληροφοριών.

Ποιος ελέγχει τις αναρτήσεις μας

Η νεοσύστατη επιτροπή εποπτείας της εταιρείας αποτελείται από μια ομάδα 20 δικηγόρων, καθηγητών και άλλων ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που εξετάζουν τις εκκλήσεις σε αποφάσεις που λαμβάνονται από το Facebook. Η ίδια έχει κατηγορηθεί για την κακή ερμηνεία των πολυάριθμων λεπτομερών κανόνων του Facebook που διέπουν τα πάντα από την απεικόνιση γκράφιτι μέχρι την ορκωμοσία σε ειδησεογραφικά στοιχεία.

Η πιο πολυαναμενόμενη απόφαση του συμβουλίου είναι αυτή για το αν το Facebook εφάρμοσε σωστά τους κανόνες του όταν διώχθηκε επ’αόριστον ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump από την πλατφόρμα.

απαγορεύσεις facebook

Οι νομοθέτες έχουν ενοχλήσει επανειλημμένα τον Mark Zuckerberg σχετικά με το θέμα, προτρέποντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να επαναλάβει το αφήγημά του. Ότι δηλαδή κανείς δεν θα πίστευε ποτέ ότι τέτοια λεπτή εργασία θα πρέπει να την χειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία. 

Παρόλα αυτά, η πρόκληση παραμένει: πώς να αστυνομεύει καλύτερα μια πλατφόρμα που καθημερινά φιλοξενεί δισεκατομμύρια δημοσιεύσεις, σχόλια και φωτογραφίες.

Για τις προηγούμενες αποφάσεις του, το διοικητικό συμβούλιο κατηγορήθηκε για τις ασαφείς δικαιολογίες και για το ότι ήταν τελικά «δύσκολο για τους χρήστες να καταλάβουν» τι πήγε λάθος.

Το Facebook λέει ότι λαμβάνει μέτρα για να ανταποκριθεί στις συστάσεις του Συμβουλίου Εποπτείας και «να βελτιώσει την υποστήριξη των πελατών για τα προϊόντα».

« Ενώ είμαστε διαφανείς όσον αφορά τις πολιτικές μας, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι απογοητευμένοι από τις αποφάσεις μας, γι’ αυτό δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Facebook, Emily Cain, σε γραπτή δήλωσή της.

Από τότε που άρχισε να λαμβάνει υποθέσεις τον Οκτώβριο, το Συμβούλιο Εποπτείας έχει λάβει περισσότερες από 220.000 προσφυγές από χρήστες. Έτσι εξέδωσε οκτώ κανόνες — έξι εκ των οποίων ανατρέπουν την αρχική απόφαση του Facebook.

Ο John Taylor, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου, λέει ότι η πρόθεση δεν ήταν ποτέ «να προσφέρουμε τα καυτά θέματα για κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα της ημέρας. Ο σκοπός του διοικητικού συμβουλίου είναι να λάβει μια απόφαση σχετικά με τις πιο δύσκολες αποφάσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο». 

Ποιοι είναι οι άγνωστοι κανόνες του Facebook

Το Facebook τα τελευταία χρόνια έχει εισαγάγει πολλούς νέους κανόνες. Συχνά πρόκειται για απάντηση σε συγκεκριμένες καταγγελίες από νομοθέτες και διάφορες ομάδες συμφερόντων, που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους χρήστες και να καθοδηγούν έναν στρατό εξωτερικών “εργολάβων” που εργάζονται για τον επανέλεγχο του περιεχομένου. Οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές στα πρότυπα της κοινότητας αναφέρονται στην ιστοσελίδα της και δεν δημοσιοποιούνται.

Ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν λεπτομερή παραδείγματα για να δείξουν τις λεπτές διαφορές.

Π.χ αν οι ελεγκτές έβλεπαν την κάτωθι δήλωση θα έπρεπε να την διαγράψουν: «Αν ψηφίσετε ταχυδρομικώς, θα κολλήσετε Covid!»

Οι ίδιες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν επίσης ότι η παρακάτω δήλωση ωστόσο μπορεί να γίνει αποδεκτή: «Αν ψηφίσετε ταχυδρομικώς, προσέξτε, μπορεί να κολλήσετε Covid-19!»

parapliroforisi ton social media

Η εκπρόσωπος του Facebook αναφέρει ότι το Facebook εξετάζει δύο εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου την ημέρα. Ο κ. Zuckerberg είπε ότι η εταιρεία κάνει λάθος απόφαση σε πάνω από το 10% των περιπτώσεων – που σημαίνει ότι περίπου 200.000 αποφάσεις μπορεί να είναι λάθος την ημέρα.

Οι ποινές του Facebook

Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες του Facebook μπορούν να εκτοίουν ποινή μέσα σε αυτό που πολλοί σήμερα αποκαλούν «η φυλακή του Facebook», χάνοντας το δικαίωμα να σχολιάσουν ή να δημοσιεύσουν για 24 ώρες έως 30 ημέρες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χάνουν τους λογαριασμούς τους επ’ αόριστον. Ένας χρήστης συνήθως πρέπει να συγκεντρώσει πολλά χτυπήματα εναντίον του πριν αντιμετωπίσει μια απαγόρευση. Αλλά το Facebook δεν λέει στους χρήστες πόσα χρειάζονται επισημαίνοντας σε μια ανάρτηση blog του 2018 ότι «δεν θέλουμε οι άνθρωποι να παίζουν το σύστημα».

Το Facebook δεν δημοσιεύει τον αριθμό των λογαριασμών που περιορίζει.

Όταν διαγράφεται το περιεχόμενο ή όταν μπλοκάρονται οι χρήστες λαμβάνεται μια ειδοποίηση που αναφέρει ότι έχουν παραβιάσει τα κοινοτικά πρότυπα. Η ανακοίνωση συνήθως υποδεικνύει ποια κατηγορία έχει παραβιαστεί. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εποπτείας, το Facebook αποκαθιστά χιλιάδες κομμάτια περιεχομένου που είχαν αφαιρεθεί προηγουμένως κάθε τρίμηνο μετά τις προσφυγές του χρήστη.

Η τεχνητή νοημοσύνη πίσω από τις “τιμωρίες”

Το Facebook πρόσφατα έχει στραφεί περισσότερο προς την αυτοματοποίηση για να βοηθήσει στην καθοδήγηση των αποφάσεών του. Βασίζεται πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη και στους αλγορίθμους για να διαγράφουν το όποιο περιεχόμενο καθώς και για να αποφασίζουν για τις προσφυγές των χρηστών. 

Το αποτέλεσμα είναι ακόμα περισσότερη απογοήτευση, με κάποιους χρήστες να αναρωτιούνται πώς το Facebook θα μπορούσε να πάρει μια απόφαση για το περιεχόμενό τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Μια ερευνητική εργασία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το περασμένο καλοκαίρι χαρακτήρισε την προσέγγιση της εταιρείας στον έλεγχο του περιεχομένου «κατάφωρα ανεπαρκής» και παρακάλεσε το Facebook να σταματήσει να αναθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας και να διπλασιάσει τον συνολικό αριθμό των ελεγκτών.

« Αυτό συμβαίνει όταν γίνεται ένα σύστημα τόσο μεγάλο», λέει ο Olivier Sylvain, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Fordham, ο οποίος έχει ερευνήσει το Facebook και τον έλεγχο του περιεχομένου γενικά. «Δεν νομίζω ότι είναι νοσηρό ή λάθος να αναρωτιόμαστε αν τα οφέλη που απορρέουν από μια τόσο μεγάλη υπηρεσία υπερτερούν της σύγχυσης και της βλάβης».

Ο καθηγητής ιστορίας που συνέχεια λαμβάνει ποινές από το Facebook

Ο κ. Μπάρκσντεϊλ, καθηγητής ιστορίας στο Νιούκασλ της Όκλας, έχει απαγορευτεί από τη σελίδα του στο Facebook αρκετές φορές από το περασμένο φθινόπωρο, κάθε φορά για λόγους που λέει ότι δεν καταλαβαίνει πλήρως.

Μια φορά είχε απαγορευθεί να δημοσιεύει και να σχολιάζει για τρεις ημέρες αφού μοιράστηκε μια φωτογραφία από Ναζί αξιωματούχους μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, στο πλαίσιο μιας συζήτησης για την ιστορία, με μια σύντομη περιγραφή της φωτογραφίας. Έλαβε απαγόρευση 30 ημερών για την προσπάθεια να εξηγήσει τον όρο ψευδοεπιστήμη σε έναν από τους οπαδούς του.

Τον Μάρτιο, αφού αστειεύτηκε με έναν άλλο λάτρη της ιστορίας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ότι «πουλάει τρέλα», το Facebook τον προειδοποίησε ότι είχε περιοριστεί για επτά ημέρες. Όταν ο κ. Barksdale έκανε κλικ σε ένα κουμπί για να ασκήσει έφεση, το Facebook διαφώνησε και μεγάλωσε την απαγόρευσή του σε 30 ημέρες, λέγοντας ότι έξι από τις προηγούμενες θέσεις του αντιβαίνουν στα κοινοτικά πρότυπα της εταιρείας.

Ο κ. Μπάρκσντεϊλ λέει ότι προσπαθεί να ακολουθεί τα Κοινοτικά Πρότυπα του Facebook, αλλά δεν γνώριζε ότι είχε διαπράξει τόσες παραβάσεις.

Η εκπρόσωπος του Facebook λέει ότι η εταιρεία αφαίρεσε κατά λάθος το σχόλιο του κ. Μπάρκσντεϊλ. Συμπληρώνει ότι, σε γενικές γραμμές, οι χρήστες μπορούν να βρουν τις παραβιάσεις τους στο «support inbox» που βρίσκεται στο προφίλ τους.

Πώς μπορώ να αποφύγω την απαγόρευση του Facebook

Τα κοινοτικά πρότυπα του Facebook, οι δημόσιοι κανόνες, έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και συμπεριλαμβάνουν έξι μεγάλες κατηγορίες και 27 υποκατηγορίες που κυμαίνονται από «βίαιο και γραφικό περιεχόμενο» έως «ψευδείς ειδήσεις».

Η πολιτική του Facebook για τη ρητορική του μίσους απαγορεύει άμεσες επιθέσεις σε ανθρώπους με βάση τη φυλή, τη θρησκεία και άλλα δημογραφικά στοιχεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κοινοτικά Πρότυπα, το Facebook μας επιτρέπει αν χρησιμοποιούμε λέξεις για την ευαισθητοποίηση όπως η χρήση της λέξης «ενδυνάμωση». «Αλλά απαιτούμε από τους ανθρώπους να αναφέρουν σαφώς την πρόθεσή τους. Εάν η πρόθεση είναι ασαφής, ενδέχεται να αφαιρέσουμε το περιεχόμενο ».

Εσωτερικά, το Facebook λειτουργεί από ένα πολύ πιο συγκεκριμένο και πολύπλοκο σύνολο κατευθυντήριων γραμμών. Πρόκειται για ένα έγγραφο άνω των 10.000 λέξεων που ονομάζεται «Πρότυπα Εφαρμογής». Στο έγγραφο αυτό βασίζονται για τη λήψη αποφάσεων πάνω από 15.000 ελεγκτές περιεχομένου. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα έγγραφα που είναι γνωστά εσωτερικά και ως «Οδηγίες Λειτουργίας» και «Γνωστές Ερωτήσεις» και που εξηγούν περαιτέρω το σκεπτικό της εταιρείας για τους κανόνες της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένα κομμάτι περιεχομένου επισημαίνεται από το Facebook—είτε από έναν χρήστη είτε από τους αλγόριθμους του— η δημοσίευση ή η φωτογραφία ή το βίντεο συνήθως εξετάζονται από τους επόπτες, των οποίων η δουλειά είναι να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τους κανόνες που έχει επινοήσει το Facebook.

Σε ένα από τα έγγραφα αυτά η εταιρεία απαγορεύει τη χρήση  «ταπεινωτικής φυσικής περιγραφής» όπως «όταν αποκαλεί κάποιος την εμφάνιση ενός ατόμου άσχημη, αηδιαστική, αποκρουστική, κλπ.» Για παράδειγμα «Είναι αηδιαστικό και αποκρουστικό το πόσο χοντρός και άσχημος είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος».

Το έγγραφο συνεχίζει, «Δεν αφαιρούμε περιεχόμενο όπως «φριζαρισμένα μαλλιά», «ξερακιανά χέρια», «φαρδιοί ώμοι» κλπ., δεδομένου ότι «φριζαρισμένο», «ξερακιανό» και «φαρδύ», δεν δηλώνουν ανεπάρκεια ούτε ή κατωτερότητα, και ως εκ τούτου δεν υποβαθμίζουν.»

Πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν τα εσωτερικά έγγραφα που βοηθούν τους ελεγκτές να ερμηνεύουν τους δημόσιους κανόνες. Αντίθετα, η μηχανή αναζήτησης Google της Alphabet Inc. δημοσιεύει τις 175 σελίδες κανόνων που χρησιμοποιούν οι 10.000 «αξιολογητές ποιότητας αναζήτησης» για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

« Θέλουμε να καταλάβουν οι άνθρωποι πού τραβάμε τη γραμμή σε διάφορα είδη ομιλίας και  να τους προσκαλέσουμε σε συζήτηση για τις πολιτικές μας. Αλλά δεν θέλουμε να τους μπερδέψουμε κατακλύζοντάς τους με πάρα πολλές πληροφορίες», λέει η εκπρόσωπος του Facebook.

Σε αρκετές αποφάσεις του τρέχοντος έτους, το Συμβούλιο Εποπτείας προέτρεψε το Facebook να είναι σαφέστερο στα κοινοτικά πρότυπα όπως ακριβώς διαπιστώνεται στα εσωτερικά του έγγραφα.

Το παράδειγμα της υδροξυχλωροκίνης

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εποπτείας ένας Γάλλος χρήστης του Facebook επέκρινε πέρυσι την έλλειψη στρατηγικής στον τομέα της υγείας στη Γαλλία και αμφισβήτησε τι θα έχανε η κοινωνία αν επιτρεπόταν στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ένα «αβλαβές φάρμακο», όπως η υδροξυχλωροκίνη.

Η FDA τάχθηκε εναντίον της χρήσης του φαρμάκου σε σχέση με τον κορωναϊό.

Έτσι το Facebook αφαίρεσε τη δημοσίευση, αναφέροντας ότι συνέβαλε στον κίνδυνο «επικείμενης σωματικής βλάβης» στην πλατφόρμα, το οποίο είναι κομμάτι του κοινοτικού προτύπου «βίας και υποκίνησης».

Στην απόφασή του, το Συμβούλιο Εποπτείας διαφώνησε, λέγοντας ότι «ένα συνονθύλευμα πολιτικών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της ιστοσελίδας του Facebook καθιστά δύσκολο για τους χρήστες να κατανοήσουν ποιο περιεχόμενο απαγορεύεται». Το συμβούλιο συμβούλευσε το Facebook να «εξηγήσει ποιοι παράγοντες θα χρησιμοποιεί η πλατφόρμα για την λιγότερο ενοχλητική επιλογή δημοσίευσης όταν θα εφαρμόζει τα στάνταρ των Κοινοτικών Προτύπων για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ως μέρος της συμφωνίας του όταν ίδρυσε το διοικητικό συμβούλιο, το Facebook έπρεπε να αποκαταστήσει ένα κομμάτι του περιεχομένου μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Εποπτείας. Ωστόσο το Facebook χρειαζόταν να ακολουθήσει τις άλλες συστάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Στη γαλλική περίπτωση, ανέφερε σε δημοσίευση ιστολογίου του Φεβρουαρίου ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει όλες τις προτάσεις του Συμβουλίου Εποπτείας.

Ποια είδη αναρτήσεων ή σχόλιων απαγορεύονται

Το Συμβούλιο Εποπτείας διαφώνησε όταν το Facebook αφαίρεσε μια ανάρτηση στην οποία ένας χρήστης απέδωσε εσφαλμένα ένα απόσπασμα στον ναζιστικό υπουργό προπαγάνδας, Joseph Goebbels, λέγοντας ότι παραβίασε το Κοινοτικό Πρότυπο για «επικίνδυνα άτομα και οργανισμούς».

Το Facebook είπε στο Συμβούλιο Εποπτείας ότι ο Γκέμπελς είναι σε μια εσωτερική λίστα επικίνδυνων ατόμων. Το συμβούλιο είπε ότι το Facebook θα πρέπει να δημοσιοποιήσει αυτή τη λίστα. Η εταιρεία στη δημοσίευσή της το Φεβρουάριο ανέφερε ότι το Facebook αξιολογεί τη σκοπιμότητα δημοσίευσης της λίστας.

Όταν η καλλιτέχνης Sunny Chapman είδε μια φωτογραφία σε μια ομάδα στο Facebook μιας selfie μιας μουσουλμάνας μπροστά σε μια αντι-μουσουλμανική διαμαρτυρία τον περασμένο μήνα, μια γνωστή φωτογραφία που κυκλοφορούσε, η κα Chapman από το Χάνκοκ της Ν.Υόρκης, ήθελε να συμμετάσχει στη συζήτηση. Απαντώντας σε ένα σχόλιο που υποτιμά τους Μουσουλμάνους, έγραψε ότι είχε ταξιδέψει μόνη της στο Μαρόκο και «ένιωθε πολύ πιο ασφαλής εκεί από ό,τι εδώ στις ΗΠΑ με όλους αυτούς τους τρελούς λευκούς να πυροβολούν ανθρώπους».

Το Facebook κατέγραψε το σχόλιό της και την ενημέρωσε ότι είχε απαγορευτεί να δημοσιεύσει ή να σχολιάσει για 30 ημέρες, επειδή η δημοσίευση παραβίασε τα Κοινοτικά Πρότυπα για τη ρητορική μίσους.

Η κα Τσάπμαν λέει ότι είχε μπερδευτεί καθώς ένα άλλο σχόλιο που δημοσιεύτηκε μετά το δικό της που εξέφραζε μια παρόμοια προοπτική είχε παραμείνει στην πλατφόρμα. Αυτό το σχόλιο έγραφε: «Οι περισσότερες πράξεις βίας σε αυτή τη χώρα διαπράττονται από λευκούς άνδρες. Συνήθως χριστιανοί, συχνά λευκοί ρατσιστές και σχεδόν πάντα λευκοί άνδρες».

Η κα Τσάπμαν είχε λάβει νωρίτερα απαγόρευση 30 ημερών γιατί αποκάλεσε ρατσιστές άλλους δύο χρήστες που εξευτέλιζαν την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Παρόλο που ανέφερε τα σχόλια που έγιναν από τους άλλους χρήστες, το facebook δεν τα κατέβασε.

« Αυτό που μαθαίνω για το Facebook είναι να μην μιλάω στο Facebook», λέει η κ. Chapman.

Το Facebook τελικά επανέφερε τον λογαριασμό της κυρίας Τσάπμαν όταν η εφημερίδα  Wall Street Journal δημοσίευσε το παράδειγμά της.

Η τεχνητή νοημοσύνη του Facebook

Πρόσφατα, το Facebook επέκτεινε τις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου για να συμπεριλάβει αποφάσεις σχετικά με αιτήματα χρηστών για κατάργηση περιεχομένου.

Τα τελευταία χρόνια, το Facebook έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη του για τις επισημάνσεις του προβληματικού περιεχομένου. Τον Μάιο του 2020, η εταιρεία ανέφερε ότι έκανε χρήση της AI για να αφαιρεί το περιεχόμενο που σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Το Facebook κατέγραψε 6,3 εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου στην κατηγορία «εκφοβισμός και παρενόχληση» κατά την διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2020 σε σχέση με τα 3,5 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο. Αυτό έγινε εν μέρει λόγω της «αύξησης των ικανοτήτων αυτοματισμού», όπως αναφέρει η εταιρεία στην τριμηνιαία έκθεσή της για την εφαρμογή κοινοτικών προτύπων.

Οι χρήστες άσκησαν έφεση περίπου 443.000 κομμάτια περιεχομένου στην κατηγορία και το Facebook αποκατέστησε περίπου το ένα τρίτο του, ανέφερε η εταιρεία. Άλλες κατηγορίες είχαν λιγότερα κομμάτια περιεχομένου για αφαίρεση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Η δράση περιεχομένου μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι viral δημοσιεύσεις που αυξάνουν τα νούμερα.

Το Facebook επιτηρεί όλο και περισσότερο το περιεχόμενο με τρόπους που δεν αποκαλύπτονται στους χρήστες. Σύμφωνα με τους πρώην και νυν υπαλλήλους του θέλει να αποφεύγει διαφωνίες σχετικά με τις αποφάσεις του. 

Οι αλγόριθμοι “θάβουν” αμφισβητήσιμες δημοσιεύσεις, δείχνοντάς τες σε λιγότερους χρήστες, περιορίζοντας ήσυχα την εμβέλεια των υπόπτων για κακή συμπεριφορά αντί να κατεβάζουν το περιεχόμενο ή να τους κλειδώνουν εξ ολοκλήρου από την πλατφόρμα.

Το Facebook έχει αναγνωρίσει αυτή την πρακτική σε ορισμένες περιπτώσεις. Για την προστασία των κρατικών εκλογών στην Ινδία, ανέφερε σε μια δημοσίευση ιστολογίου του Μαρτίου ότι «θα μειώσει σημαντικά τη διανομή περιεχομένου που η τεχνολογία προληπτικής ανίχνευσης αναγνωρίζει ως πιθανή ρητορική μίσους ή βία και υποκίνηση».

Η συγκεκριμένη χρήση του αυτοματισμού είναι «πολύ αμβλεία και ανεπαρκώς συγκεκριμενοποιημένη», λέει ο κ. Sylvain του πανεπιστημίου Fordham. «Η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετά καλές για να κάνουν τη σκληρή δουλειά της διαλογής συγκεκριμένων δημοσιεύσεων ή διαφημίσεων.»

Οι χρήστες λένε ότι τους είχε αφαιρεθεί περιεχόμενο μήνες ή και χρόνια νωρίτερα χωρίς καμία εξήγηση. Ένας χρήστης το είχε ονομάσει «όταν πάει κάτι στραβά με το ρομπότ του Facebook».

Η εκπρόσωπος του Facebook λέει ότι ένας λόγος για αυτό θα μπορούσε να είναι μια τεχνολογία «τραπεζικού συστήματος» που χρησιμοποιείται εσωτερικά, η οποία παρακολουθεί το προβληματικό περιεχόμενο και το αφαιρεί όταν αναρτάται ξανά.

Το Συμβούλιο Εποπτείας έχει συμβουλεύσει το Facebook να ενημερώνει τους χρήστες πότε χρησιμοποιείται η αυτοματοποιημένη επιβολή για τον επανέλεγχο του περιεχομένου και σε ορισμένες περιπτώσεις να τους επιτρέπει να προσφεύγουν σε κάποιον άνθρωπο. Το Facebook ανέφερε στην ανάρτησή του στο ιστολόγιό του ότι αξιολογεί τη σκοπιμότητα αυτών των συστάσεων.

Από την έναρξη της πανδημίας πέρυσι, οι χρήστες του Facebook δεν είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν έφεση στις απαγορεύσεις και αντ’ αυτού τους δίνεται η δυνατότητα να «διαφωνήσουν» με μια απόφαση, χωρίς περαιτέρω αναθεώρηση. Βέβαια το Facebook κοίταξε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις και τελικά αποκατέστησε το περιεχόμενο. 

Το Facebook λέει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαν αρκετούς ελεγκτές για να εξετάσουν τις υποθέσεις. Σε μια απόφασή τους στα τέλη Απριλίου, το Συμβούλιο Εποπτείας προέτρεψε το Facebook να «δώσει προτεραιότητα αυτής της δυνατότητας».

Ποια γυμνά επιτρέπονται στο Facebook

Η Τάνια Μπάξτον, μια καλλιτέχνιδα τατουάζ στο Τσέλτενχαμ της Αγγλίας, προσπάθησε να προσφύγει σε πολλαπλούς περιορισμούς στους λογαριασμούς της στο Facebook, παρουσιάζοντας τατουάζ αρεόλα. Τα αρεόλα ταουάζ είναι τατουάζ που μοιάζουν με θηλές για γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή.

apagoreysi gimnou facebook

Το πόσο μεγάλο μέρος από ένα στήθος, ή θηλή, μπορεί να εμφανιστεί στο Facebook είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Σε ένα από τα εσωτερικά της έγγραφα που επεξεργάζονται τους κανόνες ασχολείται με ευαίσθητα θέματα που κυμαίνονται από αυτό που συνιστά «σχεδόν γυμνό» μέχρι την σεξουαλική διέγερση.

Η εταιρεία έγραψε σε ένα έγγραφο στους ελεγκτές ότι οι χρήστες του Facebook θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δείχνουν φωτογραφίες θηλασμού. Αλλά προειδοποίησε: «Τα λάθη σε αυτόν τον τομέα είναι ευαίσθητα. Ακτιβιστές που θηλάζουν φωνάζουν στα μέσα ενημέρωσης επειδή οι άνθρωποι τους παρενοχλούν δημοσίως. Οποιεσδήποτε αφαιρέσεις αυτού του περιεχομένου μας καθιστούν εκτεθειμένους σε λογοκρισία».

Ενώ τα δημόσια Κοινοτικά Πρότυπα είναι ασαφή για τα τατουάζ της κας Buxton, οι εσωτερικές οδηγίες του Facebook αντιμετωπίζουν το ζήτημα και λένε ότι πρέπει να επιτρέπονται. Αλλά, η εταιρεία αναγνώρισε στις κατευθυντήριες γραμμές της προς τους ελεγκτές ότι «μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να ληφθεί μια ακριβής απόφαση για την συγκεκριμένη περίπτωση.»

Η κα Μπάξτον, η οποία λέει ότι δεν γνωρίζει τις εσωτερικές οδηγίες, έκανε έφεση κάθε φορά που της είχαν απαγορεύσει μια ανάρτηση.

Το Facebook λέει ότι αφαίρεσε κατά λάθος δύο κομμάτια περιεχομένου από τη σελίδα της κας Buxton. Στη συνέχεια τα αποκατέστησε μετά από την δημοσιοποίηση του θέματος. 

Πέρυσι, μετά από μια έφεση, το Facebook της έστειλε ένα αυτοματοποιημένο σημείωμα, λέγοντας ότι λόγω της πανδημίας «έχουμε λιγότερους διαθέσιμους ανθρώπους για να εξετάσουμε το περιεχόμενο».

«Καθώς δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε την ανάρτησή σας ξανά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την απόφασή μας», έγραψε το Facebook.

Σεμινάρια Social Media

Έχω διδάξει 80χρονους, μαθητές Γυμνασίου, άτομα με δυο διδακτορικά, υδραυλικούς που είχαν τελειώσει μόνο δημοτικό, άνδρες και γυναίκες από Ελλάδα και Κύπρο.


Ίσως σε ενδιαφέρουν

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Κωνσταντίνος Κορίκης

Μάθε με τον Κορίκη

Είτε έχεις την δικιά σου επιχείρηση, είτε δουλεύεις για κάποιον άλλο, είτε απλά θες να έχεις την καλύτερη παρουσία σε Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, η απλά θες να μειώσεις τα κόστη σου σε διαφημίσεις Facebook ή Google ADS, μπορώ να σε βοηθήσω. Είμαι αυτή την στιγμή ο δάσκαλος με τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας στην Ελλάδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πάρε τον Κορίκη Σύμβουλο

Μπορώ να σε βοηθήσω να βγάλεις την εικόνα σου με τον σωστό τρόπο. Εχω συμβουλέψει Δημόσιους Οργανισμούς όπως το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μεγάλες εταιρείες όπως τους SOS Ιατρούς, εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπως την Advent Technologies, Εκδοτικούς Οίκους όπως τον Αρμό, και δεκάδες δικηγόρους, Γιατρούς και Οδοντιάτρους

ΘΕΛΩ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

Digital Ads PPC

Η ψηφιακή διαφήμιση είναι ο φθηνότερος και αποδοτικότερος τρόπος να πουλήσεις υπηρεσίες και προϊόντα. Έχω ξοδέψει εκατομμύρια € σε Facebook, Google, Twitter, Instagram και LinkedIn για πελάτες μου. Δίνω εγγύηση ότι θα πληρώνεις λιγότερο αν κάνεις ήδη διαφήμιση. Αν δεν κάνεις διαφήμιση ξέρεις πλέον ότι πρέπει να κάνεις. Μπορώ να αναλάβω τις διαφημίσεις σου απο το Α μέχρι το Ω. Σου εξασφαλίζω προκαταβολικά οτι θα έχεις θεαματικά αποτελέσματα αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μου.

ΠΑΡΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Design a site

Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με την ιστοσελίδα σου, έχω άσχημα νέα. Δυστυχώς μια ιστοσελίδα δεν διορθώνεται αλλά φτιάχνεται από την αρχή. Αναλαμβάνω ολοκληρωμένο σχεδιασμό ιστοσελίδων, δηλαδή ιστοσελίδα και περιεχόμενο με το «κλειδί στο χέρι». Θα σου παραδώσω μια ιστοσελίδα σχεδιαστικά ακριβώς όπως την θέλεις, με ταχύτητες που θα ξεπερνούν το 90 και με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στο brand σου. Ο στόχος είναι η ιστοσελίδα να γίνει το βασικό εργαλείο πώλησης στην εταιρεία σου.

ΘΕΛΩ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ