Το Facebook Live και οι διαφημίσεις στο Facebook: Τα όπλα που έκαναν τον Μπέτο Ο’Ρουρκ πιθανό νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α.

diafimiseis-facebook-korikis
353views

Παρακολουθώ πάντα τις εξελίξεις και τον τρόπο που γίνονται οι πολιτικές εκστρατείες στο εξωτερικό γιατί θεωρώ ότι με την σωστή προσαρμογή μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Εστιάζω κυρίως στα Social Media. Μην ξεχνάμε ότι χάρη σε αυτά ο Τραμπ έγινε Πρόεδρος. Δείτε πως ο πιθανός επόμενος Πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπέτο Ο’Ρουρκ, χρησιμοποιεί το Facebook.

Αν και μέχρι τώρα η χρήση τους ταυτίζεται κυρίως με την διασπορά των Fake News, και τους λαϊκιστές, υπάρχει μια νέα στρατηγική που μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ έχουμε μια υποδειγματική χρήση τους από έναν υποψήφιο που πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι αυτός που θα διώξει τον Τραμ από την Προεδρία το 2020.

Social Media Πολιτική

Ο Μπέτο Ο’Ρουρκ κέρδισε χάνοντας

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον αποκάλεσε “κληρονόμο της ελπίδας”. Άλλοι τον έχουν περιγράψει ως “νέο Κένεντι”, ίσως λόγω της φυσιογνωμίας του.

Χαρισματικός, και ιδιαίτερος ο Μπέτο Ο’Ρουρκ έχει ένα ενδιαφέρον βιογραφικό. Tέταρτης γενιάς Ιρλανδοαμερικανός από το Ελ Πάσο, την πιο μεξικάνικη μεγαλούπολη του Τέξας, ακριβώς στα σύνορα με το Μεξικό, μπασίστας σε πανκ συγκρότημα, ιδιοκτήτης εταιρείας software ακτιβιστής, δημοτικός σύμβουλος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και, υποψήφιος για τη Γερουσία, αντίπαλος του πρώην προεδρικού, Τεντ Κρουζ.

Ρουρκ Τεντ Κρουζ
Δεν νίκησε αλλά τα κατάφερε

Ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ δεν κατάφερε να γκρεμίσει το οχυρό του Τέξας, χάνοντας από τον Τεντ Κρουζ.
Έπαιξε όμως απρόσμενα τον δημοφιλή και βετεράνο πολιτικό στον πόντο. O “Μπέτο” επιδόθηκε σε ένα μαραθώνιο προεκλογικά έχοντας επισκεφθεί κάθε μια από τις 254 κομητείες του Τέξας σε ένα δωδεκάμηνο. Tο παρατσούκλι του είναι από το ισπανικό Ρομπέρτο ως παιδί από το Ελ Πάσο.
Στις προηγούμενες εκλογές ο Τεντ Κρουζ είχε νικήσει με 14 πόντους διαφορά. Σε αυτές, αν και ξεκίνησε σαν φαβορί , πήρε τελικά 50,9 % κερδίζοντας τον αντίπαλο του που πήρε το εντυπωσιακό για Δημοκρατικό στο Τέξας 48,27% των ψήφων.

Θεωρείται νικητής γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τραμπ.

Ρουρκ Τραμπ
Ένας πολιτικός για να νικήσει στην εποχή που ζούμε χρειάζεται κυρίως 4 πράγματα (πολύ περισσότερο στην Αμερική):

 1. Nα είναι καλός στο fundraising, για να μπορεί να υποστηρίξει σε επίπεδο logistics μια εθνική καμπάνια
 2. Να μπορεί να κινητοποιεί με μια grassroots δυναμική σε επίπεδο προσέλκυσης εθελοντών και να πείθει τους συνήθως απαθείς Αμερικανούς ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν.
 3. Να είναι χαρισματικός και επικοινωνιακός
 4. Να μην έχει σκελετούς στην ντουλάπα του

Ο Μπέτο Ο΄Ρουρκ έχει και τα 4 από τα παραπάνω

 1. Συγκέντρωσε 69 εκατομμύρια δολάρια σε χορηγίες, καταγράφοντας ένα απρόσμενο ρεκόρ, για υποψήφιο για τη Γερουσία. Αυτά τα χρήματα, αν υπολογίσει κανείς ότι δεν έλαβε χρηματοδότηση από τα PAC (οργανισμούς που δίνουν τη δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν υποψηφίους υπερβαίνοντας τα αυστηρά όρια που διέπουν στις ΗΠΑ τις δωρεές προς πολιτικούς), του δίνουν μια φοβερή δυναμική για το μέλλον
 2. Η προεκλογική του καμπάνια σχεδιάστηκε και στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά από εθελοντές, χωρίς την υποστήριξη επαγγελματιών της πολιτικής. Πάτησε πάνω σε μια πραγματικά θετική και προοδευτική πλατφόρμα που αποτέλεσε έναν υπερμαραθώνιο συνεχών συγκεντρώσεων. Αύξησε κατά 500 % την προσέλευση στις κάλπες στις ηλικίες 18-29 , 378 % στις ηλικίες 30-39 % κλπ.
  Εκλογές στο Τεξας
 3. Ο 46χρονος πολιτικός έγινε “το θέμα της χρονιάς” στα αμερικανικά social media, χάρη στη γοητεία του. Ήταν ο πλέον δημοφιλής στις αναζητήσεις της Google σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Ξεπέρασε σε αναζητήσεις τον Τεντ Κρουζ αλλά και όρους όπως Beyoncé Giselle Knowles-Carter και το bitcoin. Ο Μπέτο έχει εντυπωσιακό τρόπο να μιλά απλά και καθαρά, οραματικά και συναισθηματικά.
 4. Στην εποχή της μετα-αλήθειας οι υποψήφιοι που είναι αντισυστημικοί έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Οι πιθανοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών, πλην του Μπέτο, είναι όλοι παιδιά του συστήματος. Ο Τζον Μπάιντεν, αντιπρόεδρος του Ομπάμα, θα είναι 68 ετών το 2020 πχ. Το ίδιο και ο Σάντερς.
  Μπέτο Ο Ρουρκ

Τα κατάφερε χάρη στο Facebook

Το Facebook στις πολιτικές καμπάνιες

Ο Ομπάμα  έκανε την επανάσταση στη χρήση των Social Media ως πολιτικό εργαλείο το 2008.

Στην εκστρατεία του για υποψήφιος Πρόεδρος των Δημοκρατικών ο Γερουσιαστής του Βερμόντ Bernie Sanders έσπασε τα ταμπού της πολιτικής. Έκανε ιδιόρρυθμες  αναρτήσεις του στο Facebook που έφεραν δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρων λόγω της εικόνας κάποιου που λέει αυτό που σκέφτεται.
Η καμπάνια του έκανε μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες  στο Facebook και Instagram. Ξόδεψε τα περισσότερα από όλους από τα σχεδόν 230 εκατομμύρια δολάρια του συνόλου της ηλεκτρονικής διαφήμισης εκείνη τη χρονιά.

Ο Τραμπ έκανε τη χρήση του Facebook σε πολιτική τέχνη κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το έκανε κυρίως δοκιμάζοντας γρήγορα χιλιάδες διαφορετικά μηνύματα εκστρατείας. Τα μηνύματα στόχευαν ακριβώς στους ψηφοφόρους στις αξίες και τα ζητήματα που θα τους οδηγούσαν στις δημοσκοπήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσπάθησε να αποτρέψει τους ψηφοφόρους της  Κλίντον από το να ψηφίσουν.

Η καμπάνια Τραμπ δαπάνησε  70 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για ψηφιακή διαφήμιση. Το μεγαλύτερο μέρος της δαπανήθηκε στο Facebook. Και η στρατηγική πέτυχε. Μέσω του Facebook  μάζεψε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια για από δωρεές.

Ο Ο’Ρουρκ έκανε τη στρατηγική Ομπάμα, Σάντερς και Τραμπ σε ένα!!!!  Την τελευταία δεκαετία υπήρξε μια σταδιακή εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν τα social media για να παρακινήσουν τους πιθανούς υποστηρικτές να γίνουν ψηφοφόροι.
Το πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όλη η ηλεκτρονική δραστηριότητα  δεν κάνει τη διαφορά εκτός αν οδηγεί σε δραστηριότητα και στο  φυσικό κόσμο.

Αυτό ακριβώς πέτυχε ο Μπέτο Ο’Ρουρκ . Όσοι τον είδαν στο Facebook έκαναν κινήσεις και εκτός Facebook . Το είπαν στους φίλους τους, πήγαν στις συγκεντρώσεις του, έδωσαν χρήματα, γράφτηκαν να ψηφίσουν και τελικά τον ψήφισαν στις κάλπες

Η τακτική του Facebook Live

Αυτή τη στιγμή και για τα επόμενα χρόνια ο βασιλιάς στα Social Media είναι to video. Όλες οι στατιστικές δείχνουν συνεχώς ότι μας αρέσει να παρακολουθούμε video. Όλες οι πλατφόρμες δίνουν προτεραιότητα στην προβολή του και την εμφάνιση του.

Στατιστικές βίντεο

Από το 2016 ο Ο’Ρουρκ το εκμεταλλεύτηκε. Όταν το Κογκρέσο έκανε καθιστική διαμαρτυρία ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος Paul Ryan διέταξε τις κάμερες C-Span να απενεργοποιηθούν για να πιέσουν να διεξαχθούν ψηφοφορίες για μέτρα ελέγχου πυροβόλων όπλων. Κατά τη διάρκεια των 25 ωρών που κράτησε η διαμαρτυρία των Δημοκρατικών Ο Μπέτο Ο΄Ρουρκ  ήταν ένας από τους Δημοκρατικούς που το μετέδωσε live στο Facebook.

Το περασμένο έτος έσπασε τα ρεκόρ. Ξεκίνησε ένα οδικό ταξίδι διάρκειας 1600 μιλίων με τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή  Will Hurd από το Σαν Αντόνιο στην Ουάσιγκτον επειδή οι πτήσεις τους είχαν ακυρωθεί λόγω του χιονιού.
Δεκάδες χιλιάδες χρήστες, ακόμη και ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, τους παρακολούθησαν ζωντανά επί ώρες. Οι δύο αντίπαλοι μίλησαν για την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια των συνόρων. Ο Ο’Ρουρκ έλαβε ερωτήσεις, έδωσε προτάσεις μουσικής, μίλησε για τη γυναίκα του, τη ζωή του και την Αμερική.

Facebook Live

Στις εκλογές έκανε το ίδιο και το απογείωσε. Δείτε στη σελίδα για να καταλάβετε τι ακριβώς τι έκανε

Facebook live

Η αρχή είναι απλή. Πλημμύρισε το Facebook και το Instagram  με την εικόνα του υποψηφίου.  Έχεις ένα χαρισματικό πολιτικό, όσο πιο πολλοί τον δουν, τόσο καλύτερα.

Έβγαινε live χωρίς σκηνοθεσία σε ό,τι έκανε. Απαντούσε σε email, μιλούσε με κόσμο, ενώ περίμενε να κουρευτεί, ενώ έβαζε βενζίνη, ενώ ο γιος του έκανε κούνια, ενώ οδηγούσε για να πάει σε συγκεντρώσεις.

Οι άνθρωποι  αισθανόντουσαν ότι  ξυπνούν νωρίς για να τρέξουν μαζί του μέσα από τους δρόμους του στην εκστρατεία του να γίνει γερουσιαστής.
Ο στόχος ήταν να δοθεί στους ψηφοφόρους η αίσθηση ότι παίζουν πράγματι κάποιο ρόλο στην καμπάνια του Ντέιβιντ και του Γολιάθ.  Και τα κατάφερε εκ του αποτελέσματος. Συνδέθηκε συναισθηματικά με τους ψηφοφόρους του, τους έκανε να βγουν από τα σπίτια τους και να τον ψηφίσουν.

Δείτε χαρακτηριστικά το πρώτο στην παρακάτω λίστα απο τα Facebook Live, που έκανε για να  ευχαριστήσει τον κόσμο για την υποστήριξη που του έδωσε προεκλογικά.

[custom-facebook-feed]

Η τακτική των διαφημίσεων στο Facebook

Το Facebook σου δίνει μια μοναδική δυνατότητα. Να στοχεύεις τις διαφημίσεις σου με βάση τα ενδιαφέροντα και να δοκιμάζεις δεκάδες διαφημίσεις ανάλογα με το κοινό σου.

Σου επιτρέπει να βλέπεις τις πολιτικές διαφημίσεις που κάνει κάποιος (σε κάποιες χώρες), πόσα χρήματα πληρώνεις για αυτές και τη στόχευση που κάνει κάποιος τρίτος. Μελέτησα λοιπόν τις διαφημίσεις του.

Πολιτικές διαφημίσεις στο Facebook

Ξόδεψε περισσότερα από κάθε άλλο υποψήφιο

Για το 2018 ξόδεψε το τεράστιο ποσό των 7 εκατομμυρίων δολλαριων, περισσότερα απο κάθε άλλο υποψήφιο, τα διπλάσια απο τον Τραμπ.

Εκ του αποτελέσματος, μια και πάντα παρακολουθείς τις διαφημίσεις σου σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι δούλεψε.

Κόστος διαφημίσεων

Έκανε πολλές δοκιμές για να βρει ποια δουλεύει καλύτερα στο κοινό του

Δείτε χαρακτηριστικά την παρακάτω διαφήμιση στο video του, με τις  διαφορετικές περιγραφές (Α/Β testing)

Τα στατιστικά που δίνει το Facebook είναι  μια μοναδική ευκαιρία να κάνεις mini μετρήσεις κοινής γνώμης. Τι κοινό συμφωνεί με τη συγκεκριμένη θέση, πως αντιδρά, αν του αρέσει. Ο Μπέτο φαίνεται να έκανε χιλιάδες τέτοια πειράματα για διάφορα ζητήματα.

Η παρακάτω διαφήμιση κόστισε $5,000. Την είδαν περίπου 200- 5000 χιλιάδες άνθρωποι. Είναι προφανές ότι “έγραψε καλά στο ανδρικό κοινό 18-34. Δείτε πώς προτρέπει τον κόσμο να κάνει share το βίντεο.

Στόχευση διαφημίσεων

Δεν φοβήθηκε να διαφημίσει πέρα από το στενά πολιτικό του ακροατήριο

Εξέτασα τις διαφημίσεις και των δυο υποψηφίων . Το ακροατήριο του Μπέτο Ο’ Ρουρκ είναι αυτό που λέμε “politically active liberals”.  Δεν δίστασε όμως να προσεγγίσει και αυτούς που χαρακτηρίζονται μετριοπαθείς (moderates) ή ακόμα και άτομα που το Facebook θεωρεί ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τον αντίπαλό του.

Μπορεί κάποιος να εφαρμόσει αυτή την τακτική στην Ελλάδα;

Facebook Live Δημοτικές Εκλογές

Θεωρώ ότι οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές λόγω της φύσης τους  είναι η τέλεια ευκαιρία να αναδείξεις ένα δήμαρχο ή ένα συνδυασμό με το Facebook Live. Οι επισκέψεις σε γειτονίες, οι συνομιλίες με κατοίκους, οι συζητήσεις, η ανάδειξη των προβλημάτων προβάλλονται έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δηλαδή δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει τον υποψήφιο και να καταλάβει τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει σε σχέση με τον αντίπαλο του.

Ίσως σε ενδιαφέρουν

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Κωνσταντίνος Κορίκης

Μάθε με τον Κορίκη

Είτε έχεις την δικιά σου επιχείρηση, είτε δουλεύεις για κάποιον άλλο, είτε απλά θες να έχεις την καλύτερη παρουσία σε Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, η απλά θες να μειώσεις τα κόστη σου σε διαφημίσεις Facebook ή Google ADS, μπορώ να σε βοηθήσω. Είμαι αυτή την στιγμή ο δάσκαλος με τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας στην Ελλάδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πάρε τον Κορίκη Σύμβουλο

Μπορώ να σε βοηθήσω να βγάλεις την εικόνα σου με τον σωστό τρόπο. Εχω συμβουλέψει Δημόσιους Οργανισμούς όπως το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μεγάλες εταιρείες όπως τους SOS Ιατρούς, εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπως την Advent Technologies, Εκδοτικούς Οίκους όπως τον Αρμό, και δεκάδες δικηγόρους, Γιατρούς και Οδοντιάτρους

ΘΕΛΩ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

Digital Ads PPC

Η ψηφιακή διαφήμιση είναι ο φθηνότερος και αποδοτικότερος τρόπος να πουλήσεις υπηρεσίες και προϊόντα. Έχω ξοδέψει εκατομμύρια € σε Facebook, Google, Twitter, Instagram και LinkedIn για πελάτες μου. Δίνω εγγύηση ότι θα πληρώνεις λιγότερο αν κάνεις ήδη διαφήμιση. Αν δεν κάνεις διαφήμιση ξέρεις πλέον ότι πρέπει να κάνεις. Μπορώ να αναλάβω τις διαφημίσεις σου απο το Α μέχρι το Ω. Σου εξασφαλίζω προκαταβολικά οτι θα έχεις θεαματικά αποτελέσματα αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μου.

ΠΑΡΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Design a site

Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με την ιστοσελίδα σου, έχω άσχημα νέα. Δυστυχώς μια ιστοσελίδα δεν διορθώνεται αλλά φτιάχνεται από την αρχή. Αναλαμβάνω ολοκληρωμένο σχεδιασμό ιστοσελίδων, δηλαδή ιστοσελίδα και περιεχόμενο με το «κλειδί στο χέρι». Θα σου παραδώσω μια ιστοσελίδα σχεδιαστικά ακριβώς όπως την θέλεις, με ταχύτητες που θα ξεπερνούν το 90 και με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στο brand σου. Ο στόχος είναι η ιστοσελίδα να γίνει το βασικό εργαλείο πώλησης στην εταιρεία σου.

ΘΕΛΩ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ