Διαφήμιση στα Instagram Stories: Ποιες μετρήσεις να κοιτάω

115views

Πώς ξέρεις αν η διαφήμιση στα Instagram Stories δουλεύει; Μήπως αναρωτιέσαι σε ποιες μετρήσεις πρέπει να δίνεις βάρος για να βρίσκεις όλες τις πληροφορίες που θέλεις;

Σε αυτό το άρθρο θα σου αναλύσω τα data που παίρνεις από την διαφήμιση στα Instagram Stories για να δεις τι δουλεύει και τι όχι.

Πώς να αναλύσεις την διαφήμιση στα Instagram Stories

Θα εκπλαγείς μόλις ανακαλύψεις ότι τα data που παίρνεις από την διαφήμιση στα Instagram Stories δεν είναι τα ίδια με αυτά που λαμβάνεις όταν κάνεις stories χωρίς διαφήμιση (organic). Μέσα από το Facebook Ads Manager μπορείς να δεις τις μετρήσεις αλλά θα παρατηρήσεις ότι κάποια στοιχεία λείπουν.

Ίσως να αναρωτιέσαι αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Facebook Ads app. Η απάντηση είναι ναι. Αλλά αν θέλεις να βλέπεις όλα τα στοιχεία τότε θα πρέπει να μπαίνεις από το desktop σου.

Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία στο Ads Manager. Πολλά από αυτά μάλιστα δεν σε αφορούν. Μέσα από αυτό το άρθρο θα σου δείξω τι είναι σημαντικό να βλέπεις για την διαφήμιση στα Instagram Stories.

Όταν ανοίγεις το Ads Manager το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι το default. Το default δεν μας χρειάζεται όταν θέλουμε να αναλύσουμε την απόδοση στην διαφήμιση στα Instagram Stories. Για να το αλλάξεις πήγαινε στο drop-down μενού των Columns στα δεξιά της οθόνης σου. Εκεί υπάρχει μία λίστα με έτοιμα reports.

report για διαφήμιση στα Instagram Stories

Κάποια από αυτά τα report έχουν κοινά στοιχεία. Για παράδειγμα αν επιλέξεις το Engagement και το Video Engagement θα δεις κάποια κοινά νούμερα. Εμείς θα δούμε εκείνα τα reports που θα μας φανούν χρήσιμα για να αναλύσουμε την διαφήμιση στα Instagram Stories.

Σημείωση: Ο λογαριασμός που χρησιμοποιώ ως παράδειγμα στις εικόνες έχει μεγάλα νούμερα. Δεν πειράζει αν ο δικός σου λογαριασμός δεν είναι τόσο μεγάλος. Τον έχω επιλέξει για έναν συγκεκριμένο λόγο. Όταν δαπανούμε εκατομμύρια σε διαφήμιση στα Instagram Stories παρατηρούμε ότι τα μοτίβα που δημιουργούνται μπορούν να εφαρμοστούν και σε μικρότερους λογαριασμούς. Η μόνη διαφορά είναι ότι όταν ένας λογαριασμός είναι μικρός δεν υπάρχουν ικανοποιητικα data για να μπορούν να διεξαχθούν κάποια συμπεράσματα.

#1: Placement

Ας υποθέσουμε ότι οι διαφημίσεις στα Instagram Stories τρέχουν σε διάφορα σημεία (placements). Όλα τα στοιχεία θα εμφανιστούν σε μία γραμμή που δεν θα σε βοηθήσει σε κάτι. Ευτυχώς μπορείς να βλέπεις τα placements ξεχωριστά.

Στα δεξιά της οθόνης σου θα δεις ένα drop-down menu που ονομάζεται Breakdown. Κάνε κλικ για να δεις διάφορους τρόπους που μπορείς να αποσπάσεις data για το πώς συγκεκριμένoι τομείς αποδίδουν.

Ανάλυσε το placement

Μόλις επιλέξεις το Placement τότε θα μπορείς να βλέπεις όλα στα σημεία που φαίνεται η διαφήμισή σου στο Facebook και στο Instagram, συμπεριλαμβανομένων των Stories. Αν δεν βλέπεις τα Instagram Stories τότε μάλλον αρχικά δεν είχες επιλέξει να τρέξει η διαφήμισή σου εκεί ή το Facebook εξαίρεσε τα Stories.

ανάλυση data στο placement

Όταν το Facebook κάνει αυτόματο optimizing μπορεί να παραλείψει τα Stories γιατί δεν ξέρει αν μπορεί να έχεις κάποια απόδοση εκεί. Σε περίπτωση που δεν στα βάζει όταν θα δημιουργείς την διαφήμιση προσπάθησε να τρέξεις μια άλλη διαφήμιση μόνο γα τα stories ξεχωριστά.

Αυτό που πρέπει να κάνεις όταν θα αναλύεις τα αποτελέσματα των Instagram Stories είναι να συγκρίνεις τα αποτελέσματα μεταξύ των άλλων placements. Όπως επίσης θα πρέπει να τσεκάρεις το κόστος για να επιτευχθεί το objective σου. Για να σε βοηθήσω να το οπτικοποιήσεις, αν το objective σου είναι να δει ή να διαδράσει το κοινό με την διαφήμιση στo Instagram story σου (αλλά όχι απαραίτητα να αγοράσει), τότε δεν εκτιμήσεις την διαφήμιση με βάδη τις αγορές γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά της.

Τώρα, λοιπόν, που έμαθες πώς να αναλύεις τα placements ας δούμε κάποια άλλα reports που θα σου φανούν χρήσιμα στην ανάλυση για την διαφήμιση στα Instagram Stories.

#2: Engagement

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε φτιάξει ένα βίντεο για διαφήμιση στο Instagram Stories. Αν επιλέξεις σαν μέτρηση το video engagement τότε θα δεις ότι ειδικά στα Instagram Stories η διαφήμιση έχει πάρει 45.827 impressions.

ανάλυσε το video engagement

Πόσο σου κοστίζει η διαφήμιση για τα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα θέασης; $0.19. Πόσοι άνθρωποι βλέπουν όλη την διαφήμιση; Λίγο παραπάνω από 1.000. Πόσο σου κοστίζει για να δούνε όλη την διαφήμιση κάποιοι; $0.25.

πόσο σου κοστίζει η διαφήμιση βίντεο στα Stories

Αυτές οι στατιστικές σε βοηθούν να καταλάβεις πού πηγαίνουν τα λεφτά σου όταν ο σκοπός σου δεν είναι τα conversions. Επειδή τρέχεις αυτή την διαφήμιση στην κορυφή του funnel σου σε ενδιαφέρει πόσο σου κοστίζει για να αρχίσουν οι άνθρωποι να μαθαίνουν την επιχείρησή σου. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν σου κοστίζει $0.19.

Αν τρέχεις το ίδιο βίντεο σε διαφορετικά σημεία τότε μπορεί να δεις για παράδειγμα ότι στο Facebook Desktop σού κοστίζει $0.66 για να δει κάποιος όλο το βίντεο αλλά δεν σε πειράζει γιατί στα Instagram Stories το κόστος είναι μόνο $0.25.

κόστος διαφήμισης μεταξύ facebook desktop και Instagram Stories

Αν θέλεις να χτίσεις remarketing audiences θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα παραπάνω κόστη. Αν θέλεις να κερδίσεις κάτι θα πρέπει να καταλάβεις πόσο μακρυά μπορείς να φτάσεις με το budget που έχεις και που βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο objective.

Λόγω της πληθώρας αριθμών σε αυτά τα reports μάλλον θα νομίζεις ότι όλες οι μετρήσεις έχουν σημασία για σένα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν.

Αν σε ενδιαφέρει μόνο η απόδοση των Instagram Stories και ξέρεις ότι αυτά διαρκούν 15 δευτερόλεπτα σε αφορά πόσο σου κοστίζουν τα πρώτα 3 δευτερόλεπτα θέασης; Αν το κόστος για ένα story για τα 10 δευτερόλεπτα είναι $5.00 ενώ στα υπόλοιπα placements είναι $2.00 τότε είναι μία ένδιεξη ότι οι άνθρωποι δεν το βλέπουν κι άρα κάτι λάθος μπορεί να έχει πάει.

Κάνε Customize Columns για διαφήμιση στα Instagram Stories

Tip: Για να έχεις πρόσβαση σε περισσότερα data για την διαφήμιση στα Instagram Stories μπορείς να κάνεις customize τα reports. Επίλεξε στο drop-down μενού των Columns το Customize Columns και τότε μπορείς να έχεις πρόσβαση σε ένα σωρό από data. Επίσης μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις data που δεν χρειάζεσαι. Εντάξει, δεν λέω. Μπορεί να σου φαίνεται πολύπλοκο αν είσαι αρχάριος αλλά όσο θα περνάει ο χρόνος θα εξοικιώνεσαι περισσότερο.
για περισσότερα data στην διαφήμιση κάνε Customize Columns

#3 Performance and Clicks

Ας υποθέσουμε τώρα ότι τρέχεις διαφήμιση στα Instagram Stories και ότι ο στόχος είναι τα conversions. Αν πας πάλι στα Columns υπάρχει η επιλογή Performance and Clicks. Επίλεξέ το και θα παρατηρήσεις ότι τα data είναι πολύ πιο διαφορετικά από αυτά του engagement.

για conversions στα Instagram Stories δες το Performance and Clicks

Τώρα βλέπεις τα data σε συνάρτηση με τον στόχο των ad set.

Purchases + ROAS

Στο παράδειγμα παρακάτω ο στόχος είναι οι αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο μπορουμε να δούμε πόσα conversions έγιναν, με τι συχνότητα οι άνθρωποι έβλεπαν την διαφήμιση σε συνάρτηση με τον χρόνο αναφοράς που είχες δώσει εσύ, πόσο κόστισε για να γίνει αυτή η αγορά , πόσο ήταν το budget κτλ.

μετρήσεις για conversions στα stories

Εδώ μπορείς να βρεις και το κόστος για κάθε κλικ (CPC) αλλά και σε πόσες αγορές οδήγησαν τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Ας δούμε το CPC. Στο παράδειγμά μας πλήρωσες $1.27 για να κάνεις κάποιος κλικ στο site σου. Συγκρίνοντάς το με άλλα placements καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή που έκανες ήταν οικονομική.

cpc στα Instagram Stories

Όταν θα έχεις συλλέξει τα data για να δεις πόσες αγορές έγιναν, πόσο σου κόστισε και πόσο ήταν το ROAS τότε θα ξέρεις κατά πόσο δούλεψε η διαφήμιση στα Instagram Stories. Όλα τα παραπάνω data είναι σημαντικά.

purchase και roas για διαφήμιση στα Instagram Stories

Χρειάζομαι διαφορετικό Ad Set για την διαφήμιση στα Instagram Stories;

Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που μού κάνουν.

Στην αρχή ίσως να θέλεις να βάσεις μαζί τις ίδιες διαφημίσεις σε Instagram Feed και Instagram Stories. Είναι μια καλή αφετηρία. Έλεγξε πόσο συχνά την δείχνει το Facebook κι αν το creative γενικά πηγαίνει καλά. Αυτό θα σε βοηθήσει να βγάλεις κάποια πρώτα συμπεράσματα για την αποδοτικότητα πριν αφιερώσεις μεγαλύτερο μέρος του budget σου σε κάτι το οποίο μπορεί να μην αποδώσει.

Αν η διαφήμισή σου πηγαίνει εξαιρετικά καλά τότε θα πρέπει να κάνεις maximize το budget. Αν δεν πηγαίνει καλά τότε ίσως θα πρέπει να δουλέψεις πάνω στο creative σου ή να φτιάξεις ένα διαφορετικό ad set.

Όπως είπα και πριν το Facebook τείνει να μην εμφανίζει τις διαφημίσεις στα Instagram Stories. Προτιμά το Feed γιατί τα data που έρχονται είναι περισσότερα. Εκεί είναι που πρέπει να φτιάξεις ένα διαφορετικό ad set αποκλειστικά και μόνο για Instagram Stories και επενδύοντας αρκετά μεγάλο budget.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί αν κάνεις ξεχωριστές διαφημίσεις. Η πρώτη είναι μια διαφήμιση βασισμένη στα ενδιαφέροντα που εμφανίζεται στο Instagram Feed και η άλλη που εμφανίζεται στα Stories. Παλιότερα δεν τις ξεχωρίζαμε.

χωριστά ad set για instagram stories

Συνήθως φτιάχναμε ένα ad set για διαφορα placements. Κατά την διάρκεια του χρόνου παρατηρούσαμε ότι το Instagram πήγαινε καλύτερα αλλά δεν κάναμε maximize στο budget. Μετά είδαμε ότι τα stories πήγαιναν ακόμα καλύτερα από τα feed αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε maximize.

CPM-CPC-CTR-Purchases-ROAS

Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει τι συμβαίνει όταν όλα είναι σωστά. Οι διαφημίσεις στα stories είναι προφανώς φθηνότερες. Στο feed πληρώνουμε $15.20 για κάθε 1.000 impressions. Στα stories πληρώνουμε το 1/3 από αυτά.

cpm στα instagram stories και feed

Στα Stories δεν υπάρχει τόσο μεγάλος ανταγωνισμός και γι’αυτό είναι φθηνότερα. Αυτό δεν σημαίνει κάτι αν δεν πουλάς αλλά το λαμβάνουμε υπόψη.

Τώρα ας δούμε το CPC και το CTR (click-through rate). Το Instagram feed έχει $3.89 CPC με 0.39%. Τα Stories έχουν $1.27 CPC με 0.46% CTR. Εδώ φαίνεται ότι τα Stories αποδίδουν καλύτερα.

CPC και CTR στα Instagram Stories και Feed

Αν παρατηρήσεις την ποσότητα των αγορών τότε θα συμπεράνεις ότι στα feeds υπάρχουν περισσότερες πωλήσεις. Κι αυτό είναι λογικό αφού στο feed οι διαφημίσεις είναι περισσότερες σε αριθμό άρα περισσότερες οι ευκαιρίες για πώληση.

Αν τσεκάρεις από κάτω το ROAS αυτό είναι στο 24.5% για το feed και 31% για τα stories. Αυτό θεωρείται πολύ καλό. Δεν είναι φυσιολογικό. Γιατί όπως είπαμε αφορά μεγαλύτερους λογαριασμούς με μεγαλύτερες δαπάνες.

purchases/roas σε instagram και stories

Όταν θελήσεις να κάνεις τη διαφήμιση στα Instagram Stories να δουλέψει με το να κάνεις maximize το budget (όσο κι αν είναι αυτό) θα δεις ότι τα stories δεν θα πηγαίνουν τόσο καλά όσο τα feed. Τότε είναι που θα πρέπει να τα χωρίσεις σε διαφορετικά ad sets.

Συμπέρασμα

Η αλήθεια είναι ότι αν είσαι εξοικιωμένος με τα Facebooks ads άλλο τόσο θα είσαι και με τα data που παίρνεις. Αλλά το Instagram είναι διαφορετικό. Όταν θα βλέπεις διαφήμιση στα Instagram Stories είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτές τις διαφημίσεις που συνήθως βλέπεις να τρέχουν.

Η διαφήμιση στα Instagram Stories είναι από τις σπουδαιότερες ευκαιρίες σε ό,τι αφορά το marketing. Αν καταλάβεις πώς δουλεύει αυτό θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό. Αλλά για να φτιάξεις πετυχημένη διαφήμιση στα stories θα πρέπει να έχεις καταλάβει τα data.

Ίσως σε ενδιαφέρουν