Κάποτε το βίντεο ήταν μια καινοτομία των μικρομεσαίων brands. Σήμερα είναι μια αναγκαιότητα.
Από landing pages μέχρι emails μόνο με το βίντεο αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για να γίνουν conversions και πωλήσεις.
Θυμάσαι πώς ήταν το internet πριν το YouTube, το Facebook και τα social media;
Για όλους εμάς που είμαστε κάπως μεγάλοι το διαδίκτυο ήταν γεμάτο από κείμενα και μερικές αραιές εικόνες χωρίς κάποιο φοβερό σχέδιο.
Αν γυρίσουμε στο σήμερα το internet είναι πολύ πιο διαφορετικό. GIF, μικρά βίντεο με υποτίτλους, μεγαλύτερα βίντεο που σαν στόχο έχουν να ψυχαγωγήσουν δικαιολογούν την ενασχόλησή μας με το διαδίκτυο περίπου 6 ώρες την ημέρα.
Δεν είναι μόνο ότι αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο αλλά και ότι χρησιμοποιούμε πλέον άλλα format.Σύμφωνα με την Cisco Data, μέχρι το 2021 αναμένεται το βίντεο να καταλαμβάνει το 82% του διαδικτυακού traffic.
Τα επίπεδα συγκέντρωσής μας έχουν πέσει σε κάτι λιγότερο από 8″ και οι προτιμήσεις μας συγκλίνουν στο format του βίντεο παρά σε ότιδήποτε άλλο.
Το βίντεο πιο καθηλωτικό και μοιάζει περισσότερο προσωπικό απ’ότι το κείμενο ή η εικόνα. Οπότε καμία έκπληξη γιατί το προτιμάμε.
Η όλο και αυξανόμενη δημοφιλία του YouTube, του Facebook και του Instagram τα οποία έχουν υιοθετήσει και βάλει σε προτεραιότητα το βίντεο ως περιεχόμενο ουσιαστικά ταΐζουν τις ορέξεις όλων μας.
Οπότε αυτό φέρνει νέες ευκαιρίες σε αυτούς που θέλουν να διαφημίσουν κάτι με περισσότερη πρωτοτυπία και σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο. Απλά θα χρειαστεί στην αρχή να “ξεβολευτούμε” και να ενστερνιστούμε την παραγωγή βίντεο.
Τα πλεονεκτήματα του βίντεο
- Τα βίντεο ξεχωρίζουν. Οι εγκέφαλοί μας συγκρατούν το 95% του μηνύματος όταν βλέπουν βίντεο και μόνο το 10% όταν διαβάζουν κείμενο, σύμφωνα με το Insivia.
- Το βίντεο είναι ένας γοητευτικός τρόπος να πεις μια ιστορία. Σύμφωνα με το Animoto, το 64% των καταναλωτών λέει ότι επηρεάστηκε για μια αγορά από ένα βίντεο που είδε στο Facebook.
- Είναι μια πολύ προσωπική μέθοδος για να συνδεθείς με το κοινό σου. Ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει από το να δείξεις το πρόσωπό σου;
- Το βίντεο σε βοηθάει να καταλάβεις τη συμπεριφορά των χρηστών. Το format του βίντεο σου προσφέρει έναν πλούτο πληροφοριών σχετικά με την συμπεριφορά των χρηστών. Μπορείς να δεις πόσα δευτερόλεπτα από το βίντεο παρακολούθησαν, πόσα click έγιναν, πόσες φορές το έκαναν replay κτλ. Έτσι σε βοηθάει στο να καταλάβεις τι ενδιαφέρει περισσότερο το κοινό σου.
Όμως το βίντεο είναι ακριβό για μένα…
Σε καταλαβαίνω. Η επαγγελματική παραγωγή είναι ακριβότερη σε σχέση με οποιοδήποτε content format. Αλλά το καλό είναι ότι οι άνθρωποι δεν περιμένουν από σένα το τέλειο.
Με την αύξηση των βίντεο από χρήστες οι άνθρωποι δεν περιμένουν κάποια χολιγουντιανή παραγωή.
Βασικά για να δημιουργήσεις ένα καλό περιβάλλον μαγνητοσκόπησεις θα χρειαστείς μια webcam και έναν στοιχειώδη φωτισμό. Μην αφήσεις την τελειομανία να σε καθορίσει. Άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε από το σπίτι και τα βίντεο meeting και οι ηχογραφήσεις είναι η καθημερινότητά μας.
Τώρα θα σου δείξω έξι διαφορετικούς τρόπους που θα χρησιμοποιήσεις το βίντεο για social media με στόχο να κάνεις conversions και πωλήσεις.
#1 Ανανέωσε τις καμπάνιες του Email σου
Σύμφωνα με τη μελέτη του Renderforest, αν συμπεριλάβεις βίντεο στα email σου τότε αυξάνεται κατά 200-300% το click-through-rate. Και μόνο να προσθέσεις τη λέξη “video” στο subject του email αυτό αυξάνει το open rate κατά 19% (HighQ data).
Σήμερα τα inbox μας έχουν κλατάρει και το να προσπαθήσεις να τραβήξεις την προσοχή από τους πελάτες σου δεν είναι κάτι εύκολο. Αλλά αν συμπεριλάβεις ένα προσωπικό βίντεο μπορεί αυτό να προκαλέσει το ενδιαφέρον ενώ σίγουρα θα ξεχωρίσεις από την σωρό στατικών email.
Για να δημιουργήσεις ένα τέτοιο βίντεο δεν χρειάζεσαι κάποιον σοφιστικέ εξοπλισμό παρά μόνο μια μικρή προετοιμασία. Ουσιαστικά χρειάζεσαι έναν υπολογιστή, μια κάμερα, ένα μικρόφωνο και μερικές ιδέες γραμμένες στο χαρτί.
Επιπρόσθετα μπορείς να διαλέξεις να κάνεις embed ένα animated thumbnail του βίντεο για να τραβήξεις την προσοχή του αναγνώστη.
Ιδέες για βίντεο για email marketing
- Ενημέρωση των συνδρομητών για νέα προϊόντα ή υπηρεσίες
- “Ευχαριστώ” στους επισκέπτες που κατέβασαν υλικό από το website και πρόσκληση για περαιτέρω ενέργειες
- Καλωσόρισμα καινούργιων συνδρομητών
- Πρόσκληση συνδρομητών σε event
- Newsletter
- Ανάπτυξη leads
#2 Μεταμόρφωσε τα testimonials και τα case studies των πελατών σου σε βίντεο
Μπορείς να θυμηθείς την τελευταία ηλεκτρονική αγορά που έκανες; Τι έκανες πριν πατήσεις το κουμπί της αγοράς;
Οι πιθανότητες λένε ότι μάλλον διάβασες μερικά testimonials για να επιβεβαιώσεις ότι θα κάνεις το σωστό.
Τα testimonials είναι ο σωστός τρόπος για να κερδίσεις αξιοπιστία και κανούρια πελατεία. Μια τελευταία μελέτη από την BrightLocal λέει ότι το 76% των καταναλωτών εμπιστεύεται τα online reviews όσο μια προσωπική σύσταση.
Για να μειώσεις την καχυποψία και την οποιαδήποτε αντίδραση φτιάξε ένα βίντεο με την προσωπική μαρτυρία ενός πελάτη η οποία θα κρύβει το μήνυμα που θέλεις να περάσεις. Ο πελάτης που έχει όνομα, πρόσωπο και φωνή είναι ο καλύτερος αναμεταδότης του μηνύματος.
Ειδικά για τις περιπτώσεις B2B τα βίντεο case studies είναι το καλύτερο εργαλείο πειθούς. Ακόμα καλύτερο κι από πωλητή.
#3 “Πώς να…” βίντεο για Social Media
Η ερώτηση “πώς να…” στο google είναι η πιο δημοφιλής. Αν θέλουμε να μάθουμε το πώς για ένα συγκεκριμένο θέμα, προϊόν ή μια υπηρεσία ή εταιρία θα αποτανθούμε στο διαδίκτυο.
Η θεματολογία “πώς να” είναι ένας τέλειος τρόπος για να εκπαιδεύσεις το κοινό σου και να παρουσιάσεις την εταιρίας σου ως ειδικός.
Αντί να γράψεις ένα μεγάλο κείμενο για το πώς ένα προϊόν δουλεύει ή για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, τότε τράβηξε ένα βίντεο.
Για ακόμα μια φορά το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια κάμερα, έναν αξιοπρεπή φωτισμό κι ένα μικρόφωνο. Για να είσαι πιο οργανωμένος και δομημένος κάνε μερικές σημειώσεις. Μετά καθώς θα κάνεις το editing μπορείς στα πιο σημαντικά σημεία να εμφανίσεις στην οθόνη keywords για να υπερθεματίσεις.
Αν το βίντεο σου βγαίνει μεγαλύτερο τότε κόψτο στη μέση και φτιάξτο σε δύο ενότητες των 2-3′.
Η Moz’s Whiteboard Friday είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα των “πώς να” βίντεο για social media. Είναι εκπαιδευτικά, διασκεδαστικά και ό,τι πρέπει για brand recall.
#4 Webinars χωρίς live κοινό; Ναι, ναι, ναι!
Αν είσαι σαν κι εμένα τότε συμμετέχεις σε τουλάχιστον 2-3 webinars την εβδομάδα. Και δεν είμαστε μόνοι. Τα webinars είναι αρκετά δημοφιλή στις μέρες μας.
Τα webinars είναι ένα καλό format για να εκπαιδεύσεις τους αγοραστές σου στο επίπεδο awareness, να τους ενημερώσεις για τις λύσεις που τους τους δίνεις στο επίπεδο του consideration και να τους πείσεις να κάνουν κάποια ενέργεια όταν έχουν φτάσει στο επίπεδο των αποφάσεων.
Ωστόσο τα webinars δεν είναι για όλους. Το να μιλάς μπροστά σε live κοινό ακόμα και πίσω από μια οθόνη μπορεί να είναι τρομακτικό.
Αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να σε αποτρέψει από το να φτιάξεις ένα ενημερωτικό βίντεο.
- Πάρε συνέντευξη από ειδικούς στον τομέα σου
- Μαγνητοσκόπησε demo προϊόντων
- Ανάλυσε και μίλησε για τα trends του τομέα σου
#5 Ενίσχυσε τα Landing Pages
Ο στόχος των landing pages είναι ένας: conversion.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις landing pages για να παρουσιάσεις μια προσφορά, να προσκαλέσεις τους χρήστες να κάνουν ένα free trial ή να κλείσουν ένα ραντεβού κ.α.
Λόγω του ότι ζητάς τα στοιχεία των επισκεπτών με αντάλλαγμα την προσφορά σου θα χρειαστεί να φτιάξεις όλη την επιχειρηματολογία που θα τους κάνει να δούνε όλα τα προτερήματα αυτής της ανταλλαγής.
Τα βίντεο στα landing pages αυξάνουν τα conversions κατά 80%, σύμφωνα με τη μελέτη του Renderforest.
Υπάρχουν αρκετές πρακτικές για να κάνεις embed βίντεο στα landing pages. Από το πού να βάλεις το βίντεο και πόση διάρκεια θα έχει μέχρι για το ποια CTA buttons θα χρησιμοποιήσεις. Κάνε μια έρευνα πριν ξεκινήσεις.
#6 Βίντεο για prospecting emails
Ακόμα κι αν δεν είσαι πωλητής θα πρέπει κάποια στιγμή να χρειαστεί να απευθυνθείς σε ανθρώπους για να πουλήσεις την ιδέα, το project ή την συνεργασία.
Το ψυχρό prospecting δεν έχει πεθάνει αλλά είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει σε ένα ήδη γεμάτο inbox.
To βίντεο prospecting είναι ένας πιο σύγχρονος τρόπος για να ξαναπλησιάσεις τους ανθρώπους. Αντί να γράφεις ένα email, μπορείς να μαγνητοσκοπήσεος τον εαυτό σου που θα μιλάει απευθείας και να κάνεις embed το βίντεο στο email.
Βεβαιώσου ότι έχεις συμπεριλάβει την επικοινωνία του αποδέκτη κι ένα customised thumbnail το οποίο θα αποδεικνύει ότι είναι προσωπικό μήνυμα κι όχι ένα ακόμα email που απευθύνεται σε όλους.
Συμπέρασμα
Αν θέλεις να ξεχωρίσει το brand σου ανάμεσα σε τόσα άλλα, θα πρέπει να δώσεις στο κοινό αυτό που θέλους (δηλαδή ένα εκπαιδευτικό content) στη μορφή που το θέλουν (βίντεο).
Τα μόνα πράγματα που θα χρειαστείς είναι μια κάμερα, ένα μικρόφωνο και μερικά φώτα για να φτιάξεις content που θα εκπαιδεύει το κοινό και που θα σε βοηθάει στο να φτιάξεις μια προσωπική και αυθεντική σύνδεση.
Ελπίζω να σε βοήθησα με μερικές ιδέες και τώρα νε ίσαι έτοιμος να εκτοξεύσεις την επόμενη διαφημιστική σου καμπάνια.