Δύο μεγάλες έρευνες για τη γερουσία των ΗΠΑ αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο ο Οργανισμός Έρευνας του Ίντερνετ της Ρωσίας (Internet Research Agency) προκάλεσε δυσπιστία και διαίρεση μέσω των Social Media στη Δημοκρατία της Δύσης.
Πως έγινε η εκστρατεία
Δύο χρόνια μετά τον Brexit και την εκλογή του Trump αρχίζουμε τελικά να κατανοούμε τη φύση και την έκταση της ρωσικής παρέμβασης στις δημοκρατικές διαδικασίες της Δύσης . Ξέρουμε πλέον ότι:
- H παρέμβαση ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό, τι ανακαλύφθηκε αργά ή / και έγινε δεκτή από τις εταιρείες Social Media
- Η παρέμβαση ήταν πιο πολύπλοκη, πιο ιδιοφυής και πιο αποτελεσματική από ότι νομίζαμε.
- H παρέμβαση εξακολουθεί να συμβαίνει.
Δύο ανεξάρτητες έρευνες
Όλα τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν γιατί η επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ανέθεσε 2 σημαντικές έρευνες σε από δύο ανεξάρτητες ομάδες.
Η πρώτη έγινε από την New Knowledge , μια αμερικανική εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Στην έρευνα συμμετείχε και μια μυστηριώδη ομάδα στολή που ονομάζεται Canfield Research.
Η άλλη έγινε από την ομάδα “Υπολογιστική προπαγάνδα” του Oxford Internet Institute και την Graphika, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση των κοινωνικών μέσων.
Την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα και τις δύο εκθέσεις.
Η επίθεση της Ρωσίας
Αν και η εστίασή τους ήταν ο αντίκτυπος της ρωσικής παρέμβασης στις ΗΠΑ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι παρόμοιες προσπάθειες συνεχίζουν και εξακολουθούν να γίνονται στα κοινωνικά μέσα της Ευρώπης
Το Ινστιτούτο Έρευνας του Ίντερνετ της είναι ένα τρομερό εργοστάσιο troll που πιστεύεται ότι συνδέεται με το Κρεμλίνο.
Έχει επιδείξει μοναδική ικανότητα στο να χρησιμοποιεί μεταμοντέρνες τεχνικές παραπληροφόρησης για την υποκίνηση πόλωσης, δυσπιστίας και σύγχυσης στους πληθυσμούς-στόχους των χρηστών των κοινωνικών μέσων.
Πως έγινε
Η έκθεση της New Knowledge μελέτησε 10.4 μ. Tweets, 1.100 βίντεο YouTube, 116.000 αναρτήσεις Instagram και 61.500 μοναδικές αναρτήσεις στο Facebook που δημοσιεύθηκαν από το 2015 έως το τέλος του 2017.
Ο IRA δημιούργησε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων με πλαστά ονόματα σε κάθε διαθέσιμη πλατφόρμα – όχι μόνο Facebook και Twitter , αλλά και το Instagram, το YouTube, το Reddit, το Tumblr, το Pinterest, το Αμπέλι και το Google+.
Μια από τις πιο εκπληκτικές αποκαλύψεις ήταν ο βαθμός στον οποίο ο IRA χρησιμοποίησε το Instagram για να σπείρει δυσπιστία και αντίφαση, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα Ρωσικά Τρολς έχουν πολύ καλή γνώση του δυτικού πολιτισμού και της νοοτροπίας της νέας γενιάς στη Δύση.
Το εύρος των εργαλείων, των memes και των φιλοσοφιών στόχευσης που ανέπτυξαν τα τρολς ήταν επίσης εντυπωσιακό.
Οι Ρώσοι στόχευαν αδιάκοπα τους Αφροαμερικανούς, για παράδειγμα. Από τις 81 σελίδες Facebook που δημιούργησε ο IRA, 30 στόχευαν Αφροαμερικανούς, προσελκύοντας 1,2 εκατομμύρια οπαδούς.
Δημιούργησαν μια δωδεκάδα ιστοτόπων, με ονόματα όπως blackmattersus.com, blacktivist.info, blacksoul.us και blacktolive.org.
Στο YouTube, οι Ρώσοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν αστυνομικούς πυροβολισμούς από άοπλους μαύρους άνδρες μέσω καναλιών με ονόματα όπως “Do not Shoot” και “BlackToLive”. Ο πιο δημοφιλής ψεύτικος λογαριασμός Instagram ήταν @blackstagram, με 303.663 οπαδούς.
Η έκθεση του Oxford Institute βρήκε το ίδιο: οι δραστηριότητες του IRA σχεδιάστηκαν για να πολώσουν το αμερικανικό κοινό και να παρέμβουν στις εκλογές, ενθαρρύνοντας τους μαύρους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές ή να ακολουθήσουν τις λανθασμένες διαδικασίες ψηφοφορίας το 2016.
Παράλληλα ενθάρρυναν τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους να είναι πιο αντιπαραθετικοί · και εξαπλώνοντας κίτρινες ειδήσεις συνωμοσιολογίες και παραπληροφόρηση προς τους ψηφοφόρους σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Μείωση συμμετοχής στις εκλογές
Άλλα σημαντικά συμπεράσματα ήταν ότι ένας σαφής ρωσικός στόχος που επιδιώχθηκε σε πολλαπλά μέτωπα ήταν να καταστείλει τη δημοκρατική προσέλευση το 2016. Επίσης όλη η έμφαση στο Facebook έχει αποκρύψει τον τεράστιο ρόλο του Instagram, καθώς και τη ρωσική δραστηριότητα σε πολλά μικρότερες πλατφόρμες .
Κινδυνεύει η Δημοκρατία;
Μετά τις έρευνες που διάβασα , θεωρώ πως ναι.
Τα Social Media δεν είναι πλέον απλώς ένα χρήσιμο εργαλείο για να επηρεάσουν τις εκλογές. Είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να επηρεάσει συνειδήσεις και ψήφους. Είναι το έδαφος στο οποίο στηρίζεται ολόκληρη η πολιτική μας κουλτούρα, και οι οι δυνατότητες εκμετάλλευσης είναι σχεδόν ατελείωτες
Διαβάστε αναλυτικά τις έρευνες πατώντας στις εικόνες
NewKnowledge-Disinformation-Report-Slides