Οι τελευταίοι μήνες ήταν γεμάτοι εξελίξεις στο SEO, δηλαδή σε αυτά που πρέπει να κάνεις για να βγαίνει η σελίδα σου πρώτη, χωρις διαφήμιση σε λέξεις κλειδιά.
Θα μοιραστώ μαζί σας όλα όσα έχω μάθει πάνω στο αντικείμενο, τους τελευταίους μήνες και στο τέλος θα σας πω τι πρέπει να κάνετε.
1. Οι Ενημερώσεις Google ήταν πολλές
Οι αλλαγές ήταν πολλές, με τελευταία αυτή https://www.searchenginejournal.com/google-june-broad-core-update/, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά άλλαξε με λεπτομέρειες
Οι ενημερώσεις στις μηχανές αναζήτησης υπήρχαν από τα πρώτα στάδια λειτουργίας της Google. Έχουμε δει μεγάλες ενημερώσεις όπως αυτές του Panda και του Penguin, που έφεραν τεράστιες αλλαγές στα rankings.
Και παρ’ όλα αυτά, η συχνότητα και η πολυπλοκότητα των ενημερώσεων του αλγορίθμου της Google που είδα τους τελευταίους μήνες δεν είχαν προηγούμενο.
Πολλές φορές μέχρι να καταλάβουμε τη χρησιμότητα μιας ενημέρωσης, αυτή είχε αποσυρθεί !!!
Το παιχνίδι των SEO έχει σίγουρα αλλάξει σημαντικά. Οι αλγόριθμοι της Google έχουν γίνει τόσο περίπλοκοι ώστε κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά αλλάζει κάθε φορά.
Το SEO δεν αφορά, εδώ και πολύ καιρό πλέον, τους περίφημους “200 παράγοντες”. Υπάρχει ουσιαστικά ένας σχεδόν απεριόριστος αριθμός παραγόντων που ενδέχεται να διαφοροποιούνται για κάθε χρήστη, στιγμή, τοποθεσία, ερώτημα και θέση από την οποία γίνεται η αναζήτηση.
2. Ο κόσμος ανήκει στην Google – εμείς απλά ζούμε σε αυτόν
Η Google υπαγορεύει σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης, SERP απο τα αρχικά από την φράση Search Engine Result Page, και απλά θα πρέπει να το δεχτούμε.
Είμαστε όλοι απλά αντικείμενα μελέτης των τεραστίων και σε συνεχών πειραμάτων της Google.
Ο στόχος, όπως υποστηρίζουν στη Google, είναι να προσφέρουν στους χρήστες τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το ότι συμπτωματικά, αυξάνεται και το CTR (Αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων) στις καταχωρήσεις επί πληρωμή (Google ADS)
Αργά και σταθερά, η Google εκμεταλλεύεται πλήρως τη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης και μειώνει το CTR για τις οργανικές καταχωρήσεις.
3. Το Mobile-First Index της Google δεν είχε (ακόμα) πολύ μεγάλη επίδραση
Κατά τη διάρκεια του 2018 παρουσιάστηκε το Mobile-First Index και … στην πραγματικότητα δεν συνέβη τίποτα ιδιαίτερο.
Το Νοέμβριο του 2016, η Google δήλωσε ότι θα λανσάρει το Mobile-First Index σταδιακά και θα παρακολουθεί προσεκτικά τον αντίκτυπό του – και όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν που έγινε στην πραγματικότητα.
Παρόλο που η αλλαγή μέσω του mobile-first index άλλαξε μόνο τον τρόπο με τον οποίο η Google συγκεντρώνει δεδομένα, και όχι τον τρόπο ταξινόμησης των ιστοσελίδων, περίμενα πως θα υπήρχαν ακόμα περισσότερες αλλαγές.
Περίμενα πως οι ιστοσελίδες που παρέχουν μια κακή εμπειρία στους χρήστες κινητών τηλεφώνων θα πλήττονταν ιδιαίτερα, αλλά μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος σε αυτές υπήρξε περιορισμένος.
4. Ο σκοπός της αναζήτησης είναι εξαιρετικά σημαντικός (search intent)
Νομίζω ότι πολλές από τις ενημερώσεις Google που είδαμε πρόσφατα, βοηθούν τη Google να προσφέρει τα σωστά αποτελέσματα για κάθε σκοπό αναζήτησης.
Η Google έχει στην κατοχή της πολλά δεδομένα των χρηστών και συνεχώς εξετάζει το κατά πόσο εκείνοι που πραγματοποιούν αναζητήσεις είναι τελικά ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα που τους εμφανίζονται.
Ποτέ πριν ο σκοπός της αναζήτησης δεν ήταν τόσο κρίσιμος, όσο είναι τώρα.
To ευαγγέλιο στο “user search intent” είναι το “Optimizing for Latent Intent”.
5. Η Google απέχει πολύ από την τελειότητα
Είναι αλήθεια ότι η Google απασχολεί τους πιο έξυπνους μηχανικούς και χρησιμοποιεί τους πιο προηγμένους αλγόριθμους για να προσδιορίσει:
- Τι αφορά το περιεχόμενό σας.
- Ποιος είναι ο σκοπός αναζήτησης των χρηστών.
- Ποια αποτελέσματα ικανοποιούν τα σύνθετα ερωτήματα αναζήτησης που θέτουν οι χρήστες.
- Και πολλά ακόμα.
Όμως ταυτόχρονα, η Google βρίσκεται πολύ μακριά από το τέλειο. Συχνά δεν ανταποκρίνεται ούτε στα βασικά!
Μερικά παραδείγματα:
Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι η ποιότητα των αποτελεσμάτων της αναζήτησης τους έχει μειωθεί μετά τις πρόσφατες ενημερώσεις των αλγορίθμων. Δείτε εδώ και εδώ.
Αυτό το βίντεο δείχνει την έλλειψη της ποιότητας αποτελεσμάτων στην γνωστή ανταγωνιστική και ενοχλητική (αλλά προσοδοφόρα) αγορά των viagra, ύστερα από μια ενημέρωση αλγορίθμου σχεδιασμένου να αυξήσει την ποιότητα των αποτελεσμάτων:
Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;
Προφανώς, στο άμεσο μέλλον, η Google θα συνεχίσει να κυριαρχεί επί των μηχανών αναζήτησης. Θα προσπαθήσει να επιβάλλει ακόμη περισσότερο την κυριαρχία της, πιθανώς μέσω της αξιοποίησης των AMP (Accelerated Mobile Pages ) και της συνεργασίας της με το Wordpress.
Οι ενημερώσεις από την Google θα εξακολουθήσουν να μας κατακλύζουν με ταχύτατο ρυθμό. Αυτές οι ενημερώσεις θα είναι όλο και πιο εξωτικές, όπως είδαμε φέτος, καθώς θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση (AI) στους αλγορίθμους τους.
Και τελικά, τι πρέπει να κάνω
Αυτό που τελικά καταλήγω είναι ότι τελικά πρέπει να κάνετε δύο πράγματα:
On Page SEO
Εδώ μιλώ για τους τεχνικούς παράγοντες της ιστοσελίδας σας. Αφορούν την ποιότητα του κώδικα σας , τις λέξεις-κλειδιά, το κείμενο και τα άλλα στοιχεία του περιεχομένου (φωτογραφίες, video, κλπ) , πόσο γρήγορα φορτώνει η σελίδα κλπ. Όλα αυτά τα βοηθήσουν στην βελτίωση του SEO σας.
Να γράψω απλά καλό περιεχόμενο
Το ποιοτικό περιεχόμενο μετρά κατά 80%. Βρείτε 4-5 θέματα στα οποία θέλετε να βγαίνετε ψηλά . Δημιουργήστε για αυτά ένα περιεχόμενο σχετικό κατανοητό, έξυπνο, λεπτομερές και εύκολο στο διάβασμα.
Απεγκλωβιστείτε από τις λέξεις-κλειδιά.
Θέλεις να σε βοηθήσω;
Αν έχεις απορίες ή θες βοήθεια στις διαφημίσεις σου στο Facebook, συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα
[contact-form-7 id=”8″ title=”Contact form 1″]