Ένας από τους βασικούς τομείς όπου οι εταιρείες χρειάζονται βοήθεια είναι ο έλεγχος και η βελτίωση των online διαφημιστικών λογαριασμών. (Οι άλλες είναι η στρατηγική, η παρακολούθηση και η μέτρηση.)
Συνήθως ο έλεγχος λογαριασμού διαφημίσεων στο Facebook μπορεί να γίνει γρήγορα, σχεδόν με μια ματιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα σε 15-30 λεπτά.
Πώς να ελέγχουμε έναν διαφημιστικό λογαριασμό Facebook; Τι πρέπει να ελέγξουμε; Τι θα πρέπει να βελτιώσουμε για τις διαφημίσεις μας στο Facebook;
Αυτό το άρθρο θα σας μάθει πώς να κάνετε έναν έλεγχο διαφημίσεων στο Facebook μέσα σε 15-30 λεπτά.
10 ερωτήσεις για τον έλεγχο διαφημίσεων στο Facebook:
Αυτές είναι οι 10 ερωτήσεις που πάντα κάνω/τσεκάρω/επανεξετάζω κατά τον έλεγχο ενός διαφημιστικού λογαριασμού Facebook.
Βασίζονται στην πολύχρονη εμπειρία μου διαχείρισης διαφημίσεων στο Facebook και σε ό, τι έχω δει να λειτουργεί.
Ad campaign level:
- Οι διαφημιστικές καμπάνιες έχουν ρυθμιστεί με τη σωστή δομή;
- Έχει ο διαφημιστικός λογαριασμός καμπάνιες remarketing και re-engagement;
Ad set level:
- Έχουν βελτιστοποιηθεί όλα τα ad sets με τους σωστούς στόχους; Είναι ρυθμισμένο το Facebook Pixel;
- Μαζεύουν τα ad sets αρκετές μετατροπές (conversions) για να εκπαιδευτεί ο αλγόριθμος;
- Ποιο είναι το κοινό; Είναι το ιδανικό;
- Χρησιμοποιεί ο λογαριασμός Lookalike και Custom Audience;
Ad level:
- Αν υπάρχουν στατικές διαφημίσεις είναι στα σωστά μεγέθη;
- Είναι οι διαφημίσεις σας στο Facebook ελκυστικές;
- Οι διαφημίσεις βίντεο ακολουθούν όλες τις βέλτιστες πρακτικές;
- Γίνονται μετατροπές;
Η ερώτηση “είναι οι διαφημίσεις σας στο Facebook ελκυστικές;” μπορεί να ακούγεται υποκειμενική.
Γι’αυτό θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα για να διευκρινίσουμε τι λειτουργεί και τι όχι.
Όσο διαβάζετε προτείνω να ανοίξετε το Facebook Ads Manager σας και να ακολουθείτε κάθε σημείο που θα ελέγχουμε. Έγραψα αυτόν τον οδηγό ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με το marketing . Θα προσπαθήσω να σας καθοδηγήσω όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε ακόμη και ένα άτομο που δεν έχει ανοίξει το Facebook Ads Manager ούτε μία φορά στη ζωή του να μπορεί να περιηγηθεί.
Έτοιμοι για έλεγχο; 🕵️ Αν δεν ξέρετε πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στη Facebook Ads Manager, δοκιμάστε αυτόν τον σύνδεσμο: Ανοίξτε τη Διαχείριση διαφημίσεων Facebook.
Λογικά θα βρεθείτε στη σελίδα που θα εμφανίζει όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες της εταιρείας σας. Αν έχετε προστεθεί σε πολλούς λογαριασμούς διαφημίσεων Facebook, μπορείτε να περιηγηθείτε μεταξύ τους χρησιμοποιώντας το μενού.
1. Έχουν οι διαφημιστικές καμπάνιες Facebook τη σωστή δομή;
Το πρώτο πράγμα που ελέγχω πάντα κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου διαφημίσεων στο Facebook είναι η δομή της καμπάνιας:
- Οι καμπάνιες οργανώνονται χρησιμοποιώντας τους σωστούς στόχους και τύπους καμπάνιας;
- Οι καμπάνιες που δημιουργούνται έχουν μακροπρόθεσμη διάρκεια ή συχνά παύουν και αντικαθίστανται από νέες καμπάνιες;
Το κύριο λάθος που συνήθως βλέπω είναι ότι οι εταιρείες έχουν πάρα πολλές ή πολύ λίγες διαφημιστικές καμπάνιες.
Ένας καλός αριθμός είναι μία για αναζήτηση (prospecting), μία για remarketing και μία καμπάνια re-engagement ανά ανά περιοχή/παγκοσμίως εάν εργάζεστε με μικρούς προϋπολογισμούς).
Επίσης, πολλές εταιρείες κάνουν το λάθος να ξεκινούν μια νέα διαφημιστική καμπάνια κάθε φορά που αλλάζουν τα διαφημιστικά δημιουργικά τους ή ξεκινούν μια νέα καμπάνια μάρκετινγκ.
Θα πρέπει μάλλον πάντα να κρατάτε τις ίδιες καμπάνιες και σύνολα διαφημίσεων (απλά να αλλάζετε τα δημιουργικά διαφημίσεων μέσα σε αυτά), έτσι ώστε οι αλγόριθμοι του Facebook να μαθαίνουν με βάση τη συσσώρευση μετατροπών.
Ας δούμε ένα παράδειγμα.
Εδώ είναι η γενική δομή καμπάνιας Facebook που χρησιμοποιώ πάντα με τους πελάτες μου.
- Υπάρχει μια καμπάνια με δύο ad sets: ένα με ευρύ κοινό και ένα άλλο με 1% ή 5% Lookalike audience.
- Και τα δύο ad sets έχουν ακριβώς τα ίδια δημιουργικά διαφημίσεων.
- Μερικές φορές προσθέτω επίσης ad sets με κοινό βασισμένο στα special interests (αν θέλω να δείξω σε αυτό το κοινό διαφορετικά και πιο στοχευμένα δημιουργικά διαφημίσεων).
Ακολουθούν οι 3 πρώτες ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε κατά την αναθεώρηση του λογαριασμού σας σε επίπεδο διαφημιστικής καμπάνιας:
- Έχετε ξεχωριστές διαφημιστικές καμπάνιες για διαφορετικές περιοχές; — Η σωστή απάντηση είναι ΝΑΙ. Θα πρέπει να έχετε ξεχωριστές καμπάνιες για αγορές με διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος.
- Έχετε ξεκινήσει μια νέα διαφημιστική καμπάνια για κάθε νέα καμπάνια μάρκετινγκ; — Η σωστή απάντηση είναι ΟΧΙ. Θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιήσετε παλιές καμπάνιες όποτε είναι δυνατόν.
- Οι διαφημιστικές καμπάνιες σας έχουν λιγότερα από 3 ενεργά ad sets ανά καμπάνια; Η σωστή απάντηση είναι ΝΑΙ. Είναι καλύτερο να έχετε λιγότερα ad sets, ειδικά αν εργάζεστε με μικρούς προϋπολογισμούς.
Οι περισσότερες από τις συστάσεις που μου δόθηκαν από τους επίσημους διαχειριστές λογαριασμών του Facebook (όλοι οι μεγάλοι λογαριασμοί παίρνουν ένα ειδικό άτομο υποστήριξης για το Facebook) για να βελτιώσουν τους διαφημιστικούς λογαριασμούς των πελατών μου στο Facebook τελικά οδήγησαν σε χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που είχαμε ήδη κάνει με τους πελάτες μου.
Έτσι, ίσως, ακόμα και αν κάποιος ¨ειδικός” σας λέει ότι «το κάνουμε έτσι επειδή είναι η καλύτερη πρακτική», ζητήστε τους να δοκιμάσουν τουλάχιστον A/B testing για να ελέγχουν ποια καμπάνια πηγαίνει καλύτερα.
2. Έχει ο διαφημιστικός σας λογαριασμός καμπάνιες remarketing και re-engaging;
Οι καμπάνιες remarketing είναι ένα must-have για κάθε brand, ειδικά για εταιρείες B2C με ηλεκτρονικό κατάστημα.
Είναι δεδομένο ότι δεν θα σκεφτόμουν καν να το συμπεριλάβουμε στα 10 σημεία αυτού του οδηγού ελέγχου αν δεν είχα δει τόσους πολλούς διαφημιστικούς λογαριασμούς χωρίς remarketing.
Λοιπόν, η ιδέα είναι ότι τρέχουμε καμπάνιες remarketing για να προσεγγίσoυμε αυτούς που επισκέφτηκαν το site μας στο παρελθόν όπως επίσης τους επισκέπτες στην landing page και στο blog καθώς kai υπόψηφιους αγοραστές που άφησαν γεμάτο το καλάθι των αγορών.
Αν δεν υπάρχει το remarketing στον διαφημιστικό σας λογαριασμό στο Facebook, ρωτήστε το πρακτορείο ή τον ειδικό διαφημίσεων τι συμβαίνει.
Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξετε είναι πόσο ξοδεύετε για το remarketing και αν το budget split είναι το ιδανικό.
Με τα brand που δουλεύω συνήθως ξοδεύουμε περίπου 20 -30% του συνολικού προϋπολογισμού διαφήμισης για remarketing.
Ακολουθεί η ανάλυση δαπάνης:
- καμπάνιες αναζήτησης (prospecting): 60 -80%
- καμπάνιες remarketing: 20 -30%
- καμπάνιες ευαισθητοποίησης – brand awareness (προαιρετικό, συνήθως τις αναμιγνύω με αυτές του prospecting): 0 -10%
- καμπάνιες re-engagement (προαιρετικό, ωστόσο σας συνιστώ να τις χρησιμοποιήσετε): 0 -10%
Οι καμπάνιες re-engagement απευθύνονται σε άτομα που ήταν ενεργοί πελάτες στο παρελθόν, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιήσει το προϊόν σας (ή δεν έχουν αγοράσει κάτι από το κατάστημά σας) για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με αυτούς τους χρήστες μέσω διαφημίσεων στο Facebook, βεβαιωθείτε ότι έχουν ρυθμιστεί και αυτές οι καμπάνιες.
Σε αυτή τη φάση του ελέγχου σας κάντε τον ακόλουθο έλεγχο:
- Έχετε σετάρει τις διαφημιστικές σας καμπάνιες remarketing και re-engagement; Είναι ενεργές; — Η απάντηση, φυσικά, θα πρέπει να είναι ΝΑΙ.
- Οι διαφημιστικές καμπάνιες remarketing προσεγγίζουν το σωστό κοινό; Μήπως έχουν μείνει μερικά ακροατήρια εκτός; Στοχεύετε επισκέπτες του site σας, εκείνους που εγκατέλειψαν τα καροτσάκια τους, προηγούμενους αγοραστές, κτλ.;
- Δαπανούν οι καμπάνιες remarketing και re-engagement το βέλτιστο μέρος του συνολικού σας προϋπολογισμού; Υπενθυμίζω ότι θα πρέπει να είναι περίπου το 20 -30% της συνολικής δαπάνης.
3. Έχουν βελτιστοποιηθεί τα ad sets με τους σωστούς στόχους; Είναι ρυθμισμένο το Facebook Pixel;
Υποθέτοντας ότι ο διαφημιστικός λογαριασμός Facebook που ελέγχουμε περιλαμβάνει και καμπάνιες prospecting και remarketing, μπορούμε να προχωρήσουμε στο ad set level και να συνεχίσουμε την έρευνα.
Για να μεταβείτε στο επίπεδο που έχει οριστεί διαφήμιση, είτε κάντε κλικ σε μια καμπάνια (μπλε σήμανση) είτε επιλέξτε το πλαίσιο πριν από μια καμπάνια και επιλέξτε «Ad Sets for 1 Campaign» στη γραμμή πλοήγησης (κόκκινη σήμανση).
Θα καταλήξετε να βλέπετε όλα τα ad sets κάτω από τη συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια. Για να δείτε πώς έχει ρυθμιστεί κάθε ad set, κάντε κλικ στο μικρό κείμενο που γράφει «Edit» κάτω από το όνομά του.
Κάντε κλικ στο «Edit» για να δείτε πώς είναι δομημένο κάθε
ad set. Στο ad set level, θα μπορείτε να δείτε ποιο είναι το στοχευμένο κοινό και πώς βελτιστοποιείται το ad delivery.
Αυτή τη στιγμή, μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε ότι το ad delivery έχει βελτιστοποιηθεί και έχει ρυθμιστεί σε conversions (αντί για Clicks ή Impressions).
Σκρολάρετε κάτω στο αναδυόμενο παράθυρο επεξεργασίας μέχρι να φτάσετε στην ενότητα «Optimization & Delivery». Βεβαιωθείτε ότι εδώ βλέπετε «Conversions».
Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου τα ad sets δεν χρειάζεται να ρυθμιστούν σε conversions. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος της καμπάνιας σας είναι να προσεγγίσετε τον μέγιστο αριθμό ατόμων.
Ωστόσο, εάν ο στόχος της διαφημιστικής καμπάνιας σας είναι να αυξήσει τις πωλήσεις και να σας φέρει νέους πελάτες (πράγμα που ισχύει για το 95% των διαφημιζόμενων), οι διαφημιστικές σας καμπάνιες (και τα ad sets) θα πρέπει να βελτιστοποιηθούν με την συγκεκριμένη ρύθμιση.
Ένας άλλος γρήγορος τρόπος για να δείτε όλους τους στόχους βελτιστοποίησης των ad sets είναι να ελέγξετε τι υπολογίζεται ως αποτέλεσμα στη στήλη Results.
Ιδανικά θα πρέπει να τσεκάρετε αγορές (purchases) και εγγραφές(registrations).
Αν τα ad sets δεν έχουν βελτιστοποιηθεί με αυτές τις ρυθμίσεις, υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι για αυτό:
- Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο έξυπνο να βελτιστοποιήσετε στόχους, όπως τα Clicks ή τα Impressions αν θέλετε να αυξήσετε μόνο το brand awareness αντί να αυξήσετε τις πωλήσεις.
- Σε περίπτωση που δεν έχετε ρυθμίσει το Facebook Pixel και δεν μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τα Purchases και τα Registrations αφού το Facebook δεν τα παρακολουθεί.
Παρακολουθεί όλες τα σημαντικά conversions το Facebook Pixel στις διαφημίσεις σας;
Για να βεβαιωθείτε ότι παρακολουθούνται από το Facebook όλα τα σημαντικά online events επισκεφθείτε τo Facebook Events Manager. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό κάτω από το μενού 9 κουκκίδων στην επάνω αριστερή γωνία του Ads Manager).
Αν το Pixel σας δεν έχει ρυθμιστεί καθόλου, θα δείτε αυτό που απεικονίζει η φωτογραφία από κάτω .Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ρυθμίσετε το Facebook Pixel με τον ιστότοπό σας/με κάποιον online προϊόν/εφαρμογή για κινητά (ή με όλα αυτά).
Εάν το Facebook Pixel σας έχει ρυθμιστεί σωστά, λογικά θα δείτε μια λίστα με όλα τα events πουν έχουν παρακολουθηθεί καθώς και την ώρα που συνέβη και καταγράφηκε από το Facebook.
Δεν έχω δει ακόμα μια επιχείρηση που να μην έχει ωφεληθεί από το Facebook Pixel setup. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το Pixel σας και να παρακολουθείτε όλα τα κύρια events. Αν δεν γίνει αυτό τότε ο διαφημιστής σας λογαριασμός είναι ανεπαρκής.
Για να συνοψίσουμε, εδώ είναι οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε σε αυτό το στάδιο ελέγχου:
- Έχουν βελτιστοποιηθεί τα ad sets σε events όπως Purchases ή Registrations (αντί για link ή reach); Η απάντηση θα πρέπει να είναι ΝΑΙ.
- Είναι το Facebook Pixel ρυθμισμένο για τον διαφημιστικό σας λογαριασμό; Η απάντηση είναι ναι.
- Παρακολουθούνται όλα τα σημαντικά conversion events μέσω του Facebook Pixel; Η απάντηση είναι ναι.
4. Μαζεύουν τα ad sets αρκετά conversions για τον αλγόριθμο;
Οι αλγόριθμοι του Facebook έχουν μια φάση μάθησης. Δηλαδή έναν συγκεκριμένο αριθμό clicks και conversions που χρειάζονται οι αλγόριθμοι για να κατανοήσουν ποιο είναι το καλύτερο στοχευμένο κοινό για εσάς.
Συνήθως, οι νέες διαφημιστικές καμπάνιες έχουν χειρότερα αποτελέσματα (υψηλότερο κόστος ανά αποτέλεσμα) κατά τη διάρκεια της φάσης εκμάθησης. Επομένως, είναι σημαντικό οι διαφημίσεις σας να περάσουν τη φάση εκμάθησης.
Εάν οι διαφημιστικές καμπάνιες σας δεν περάσουν ποτέ τη φάση εκμάθησης, δεν θα αξιοποιήσετε ποτέ την πλήρη προοπτική των διαφημίσεων σας στο Facebook.
Το κύριο λάθος που βλέπω στους λογαριασμούς διαφημίσεων στο Facebook που ελέγχω είναι ότι έχουν πάρα πολλές καμπάνιες και καμία από αυτές δεν φτάνει στο τέλος της φάσης της μάθησης.
Είτε η καμπάνια έκανε κάποια παύση και ξεκίνησε μια νέα, είτε υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές καμπάνιες με πολύ χαμηλούς προϋπολογισμούς.
Για να ελέγξετε αν οι διαφημιστικές καμπάνιες σας έχουν αρκετά conversions, ορίστε το χρονικό πλαίσιο αναφοράς των τελευταίων 30 ημερών. Στη συνέχεια, εξετάστε πόσα αποτελέσματα έχει συλλέξει κάθε διαφημιστική καμπάνια και κάθε ad set.
Ποιος είναι εκείνος ο αριθμός αποτελεσμάτων που μια διαφημιστική καμπάνια στο Facebook θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει μέσα σε 30 ημέρες; Ιδανικά, κάθε ένα από τα ad sets θα πρέπει να συλλέγει τουλάχιστον 50 conversions σε 30 ημέρες. Συνήθως, περιμένω να δω ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς.
Χρησιμοποιεί ο διαφημιστικός σας λογαριασμός το σωστό attribution window;
Να ελέγχετε πάντα ποιο είναι το attribution window του διαφημιστικού σας λογαριασμού.
Το attribution window είναι ο αριθμός των ημερών που μεσολαβούν από τη στιγμή που ένα άτομο είδε ή έκανε κλικ στη διαφήμισή σας και στη συνέχεια έκανε μια ενέργεια. Η ύπαρξη διαφορετικού attribution window αλλάζει τα αποτελέσματα που βλέπετε στις αναφορές στο Ads Manager.
Το Facebook παρακολουθεί τα conversions τόσο μέσω των clicks όσο και μέσω των ad views:
- Click-through attribution: Ένα άτομο έκανε κλικ στη διαφήμισή σας και έκανε μια ενέργεια.
- View-through attribution: Ένα άτομο είδε τη διαφήμισή σας, δεν έκανε κλικ, αλλά έκανε μια ενέργεια μέσα στο attribution window.
Η προεπιλογή του attribution window κάθε λογαριασμού διαφημίσεων Facebook έχει οριστεί σε 1-day click και 28-day click. Ωστόσο, θα πρέπει να αλλάξει καλύτερα σε 1-day click ή 7-day click, καθώς δεν θέλετε να δώσετε πίστωση στο Facebook για conversions που πραγματικά συνέβησαν χωρίς τη βοήθειά του.
Μπορείτε να ελέγξετε το attribution window κάτω στο Ad Account Settings.
Συνοψίζοντας εδώ είναι οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε σε αυτό το στάδιο ελέγχου:
- Πόσα αποτελέσματα συγκέντρωσε κάθε καμπάνια και σύνολο διαφημίσεων τις τελευταίες 30 ημέρες; Αν είναι χαμηλότερα από 50 αποτελέσματα ανά ad set, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε τον προϋπολογισμό σας ή να μειώσετε τον αριθμό ξεχωριστών καμπάνιων και των ad sets.
- Οι διαφημιστικές καμπάνιες είναι απενεργοποιημένες και οι νέες προστίθενται συχνά; Αυτό δεν είναι καλό, επαναχρησιμοποιείς παλιές καμπάνιες όποτε είναι δυνατόν.
- Χρησιμοποιείτε το βέλτιστο attribution window; Π.χ. 28-day click-through window είναι συνήθως υπερβολικά μεγάλο και το Facebook τελικά θα αποδώσει στις διαφημίσεις τα conversions που πραγματικά συνέβησαν μέσω άλλων καναλιών.
5. Ποιο είναι το στοχευμένο κοινό; Είναι αρκετά μεγάλο;
Η επιτυχία των διαφημιστικών καμπάνιων σας στο Facebook εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στοχευμένο κοινό σας. Πρέπει να τραβήξετε την προσοχή των σωστών ανθρώπων.
Ως μέρος του ελέγχου σας, ρίξτε μια ματιά στο κοινό όλων των εκστρατειών σας.
Υποθέτοντας ότι ο διαφημιστικός σας λογαριασμός έχει καμπάνιες αναζήτησης και remarketing, θα πρέπει να τις εξετάσουμε και τις δύο.
Ας ξεκινήσουμε με τις εκστρατείες αναζήτησης (prospecting) — οι καμπάνιες στοχεύουν ένα ευρύ κοινό που δεν έχει ακούσει ακόμα για το προϊόν σας.
Η στόχευση των διαφημιστικών καμπάνιων σας στο Facebook ρυθμίζεται στο επίπεδο των ad set. Για να δείτε ποιο κοινό στοχεύει κάθε καμπάνια, μεταβείτε στα ad set και κάντε κλικ στο εικονίδιο «Edit» κάτω από κάθε ad set για να δείτε ποιο είναι το στοχευμένο κοινό.
Ακολουθεί μια λίστα με τις κύριες διαφημίσεις στο Facebook που στοχεύουν σε λάθος κοινό που κάνουν εταιρίες στις καμπάνιες τους σε στάδιο αναζήτησης:
👎 Στοχεύοντας πολύ μικρά ακροατήρια, λιγότερο των 50.000 ατόμων. Θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο για κάνουν βελτιστοποίηση οι αλγόριθμοι του Facebook.
👎 Στοχεύοντας σε πολλές χώρες με πολύ διαφορετική αγοραστική δύναμη ή γλώσσα στο ίδιο ad set.
👎 Στοχεύοντας το ίδιο κοινό με πολλαπλές διαφημιστικές καμπάνιες, δημιουργώντας μια επικάλυψη κοινού μεγάλης κλίμακας (θα το συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα).
👎 Μη στοχεύοντας τα πιο αποτελεσματικά ακροατήρια , όπως το κοινό Lookalike των κορυφαίων αγοραστών.
Το τελευταίο λάθος μας οδηγεί στην επόμενη ερώτηση στον έλεγχο διαφημίσεων στο Facebook…
6. Χρησιμοποιεί ο λογαριασμός Lookalike audiences και Custom audiences;
Εκτός από το κοινό βάσει ενδιαφερόντων και βάσει τοποθεσίας, το Facebook σάς επιτρέπει επίσης να δημιουργείτε κοινό Custom και Lookalike.
Κάθε σωστά διαμορφωμένο λογαριασμό διαφήμισης στο Facebook θα πρέπει να χρησιμοποιεί και τους τρεις τύπους κοινού.
Ακολουθεί μια γρήγορη εξήγηση:
- Τα Custom audiences σάς επιτρέπουν να στοχεύετε το υπάρχον κοινό (άτομα που επισκέφθηκαν τον ιστότοπό σας, προηγούμενοι αγοραστές κ.λπ.)
- Τα Lookalike audiences επεκτείνουν την εμβέλεια (reach) των διαφημίσεών σας σε άτομα που είναι παρόμοια με τους υπάρχοντες πελάτες σας.
Χρησιμοποιώντας αυτούς τους δύο πρόσθετους τύπους κοινού, μπορείτε να προσεγγίσετε πιο σχετικό κοινό και να βελτιώσετε την απόδοση επιστροφής κατά τη χρήση διαφημίσεων (ROI).
Για να ελέγξετε αν οι διαφημιστικές καμπάνιες σας στο Facebook έχουν Custom και Lookalike Audience, εξετάστε το στοχευμένο κοινό στο σπίπεδο των ad-set.
Επίσης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τεράστια αλληλεπικάλυψη μεταξύ του κοινού που απευθύνεται σε διάφορες εκστρατείες.
Η επικάλυψη κοινού κάνει τις καμπάνιες σας να κάνουν προσφορά μεταξύ τους και να ενισχύουν το κόστος των διαφημίσεων σας στο Facebook.
Πώς να ελέγξετε αν το κοινό σας στο Facebook επικαλύπτεται:
- Ελέγξτε ποιο κοινό στοχεύουν οι ενεργές καμπάνιες σας
- Πλοηγηθείτε στο Audience Manager και επιλέξτε έως 5 ακροατήρια που υποψιάζεστε ότι μπορεί να επικαλύπτονται
- Επιλέξτε τo «Show Overlap».
Συνήθως, οι λογαριασμοί διαφημίσεων Facebook που χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό αποθηκευμένων (Saved), Lookalike και Custom ακροατών τείνουν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλληλεπικάλυψης του κοινού.
Αν έχετε υψηλή επικάλυψη κοινού, μπορείτε είτε να διακόψετε ένα από τα ανταγωνιστικά ad sets είτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία «Exclude» για να αποκλείσετε ένα κοινό από οποιοδήποτε ad set.
Στο παρακάτω παράδειγμα, εξαιρέσαμε ένα Lookalike audience από ένα ad set που στόχευε ένα άλλο κοινό Lookalike επειδή επικαλύφθηκε κατά 60%. Και φυσικά, δεν θέλουμε να στοχεύσουμε ανθρώπους που έχουν ήδη αγοράσει κάτι από εμάς, οπότε αποκλείσαμε επίσης το κοινό το Custom Audience των τελευταίων 60 ημερών.
Για να ολοκληρώσουμε αυτό το στάδιο του ελέγχου διαφημιστικής καμπάνιας στο Facebook σας παρουσιάζω τα 5 κορυφαία λάθη που πρέπει να προσέξετε:
- Έλλειψη κοινού remarketing. Θα πρέπει πάντα να έχετε Custom Audiences προηγούμενων επισκεπτών της ιστοσελίδας, από κοινό που άφησε στη μέση το καλάθι αγορών κ.λ.π. με διαφημίσεις remarketing.
- Έλλειψη Lookalike audience. Θα πρέπει πάντα να δοκιμάζετε το 1% και 2% Lookalike κοινό των κορυφαίων αγοραστών και αργότερα να δοκιμάζετε περισσότερες διαφορετικές επιλογές.
- Το υψηλό κοινό επικαλύπτεται μεταξύ των ενεργών διαφημιστικών εκστρατειών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Βεβαιωθείτε ότι το κοινό των διαφορετικών ad sets δεν επικαλύπτεται.
- Δεν έχουν αποκλείστεί οι χρήστες που έχουν κάνει conversion — Δεν πρέπει να εξακολουθείτε να προβάλλετε διαφημίσεις με σκοπό τις πωλήσεις σε άτομα που αγόρασαν πρόσφατα ή έχουν ενεργή συνδρομή.
- Όταν δεν τεστάρεται νέο κοινό (new audience)— Όταν ελέγχετε έναν διαφημιστικό λογαριασμό στο Facebook που είναι ενεργός για κάποιο διάστημα, είναι εύκολο να δείτε αν τεστάρονται νέα ακροατήρια σε τακτική βάση.
Έχουμε καλύψει πάνω-κάτω τις τεχνικές πτυχές του ελέγχου των διαφημίσεων σας στο Facebook οπότε τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα αναμφισβήτητα πιο ενδιαφέρον σημείο: τις εικόνες.
Για να δείτε την εικόνα μιας συγκεκριμένης διαφημιστικής καμπάνιας στο Facebook, κάντε κλικ σε ένα όνομα καμπάνιας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ σε ένα όνομα ad set. Τώρα μπορείτε να δείτε όλες τις διαφημίσεις στο Facebook μέσα στη συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια. Επίσης μπορείτε να δείτε όλη την εικόνα κάνοντας κλικ στο εικονίδιο «Edit».
7. Είναι οι στατικές διαφημίσεις στα σωστά μεγέθη;
Στο παραπάνω παράδειγμα, η διαφήμιση με εικόνα υπάρχει μόνο σε ένα μέγεθος: στο landscape. Στον έλεγχο διαφημίσεων στο Facebook, αυτό είναι μας χτυπάει το καμπανάκι.
Για να αποδίδουν καλά οι καμπάνιες σας στο Facebook στα feed και στα stories, πρέπει να έχετε κάθε μία εικόνα των διαφημίσεων σας και στα τρία κύρια format:
- Newsfeed: 1080 x 1080 pixels
- Stories: 1080 x 1920 pixels
- Landscape: 1200 x 628 pixels
Γιατί χρειάζεστε τρία διαφορετικά formats ανά διαφήμιση; Προκειμένου οι διαφημίσεις σας να φαίνονται όμορφες και ελκυστικές σε ολόκληρο το δίκτυο διαφημίσεων του Facebook.
Όπως βλέπετε, όταν λείπει μια εικόνα σε format Instagram Story τότε το αποτέλεσμα είναι μια πολύ άσχημη διαφήμιση.
Κανονικά δεν θα πρέπει να κάνετε exclude κανένα placement των διαφημίσεων. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε automatic placements (αυτό ρυθμίζεται στο επίπεδο των ad set) και να επιτρέπετε στους αλγορίθμους του Facebook να βελτιστοποιoούν τα καλύτερα placement για εσάς.
Αν το δημιουργικό σας έχει ρυθμιστεί σωστά και στα τρία μεγέθη, θα πρέπει να βλέπετε ένα διαφορετικό και όμορφο οπτικό αποτέλεσμα για feed, story και instant article placement.
Από την εμπειρία μου, τα 7/10 των διαφημιστικών λογαριασμών στο Facebook που έχω ελέγξει δεν είχαν όλα τα σωστά μεγέθη διαφημίσεων για κάθε placement. Και στα 10/10 των περιπτώσεων τα αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά αφού διορθώσαμε το λάθος και προσθέσαμε το δημιουργικό σε όλα τα σωστά μεγέθη.
8. Φαίνονται οι διαφημίσεις σας στο Facebook συνολικά ελκυστικές;
Με βάση όλους τους ελέγχους διαφημίσεων στο Facebook που έχω κάνει, ο συχνότερος λόγος για θλιβερά αποτελέσματα στο Facebook είναι το άσχημο δημιουργικό των διαφημίσεων.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη περιλαμβάνουν να μην έχετε κείμενο, να χρησιμοποιείτε έτοιμες φωτογραφίες ή να σχεδιάζετε πράγματα που θυμίζουν τη δεκαετία του 2000.
Εάν οι διαφημίσεις σας στο Facebook κάνουν ένα από τα προαναφερθέντα λάθη, να είστε βέβαιοι ότι μπορεί να διορθωθεί γρήγορα με κάποια βοήθεια από έναν έμπειρο σχεδιαστή ή ειδικό μάρκετινγκ στο Facebook.
Για παράδειγμα, οι παρακάτω διαφημίσεις από Cos και Klarna(online καταστήματα) δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθούν – απλά χρειάζεστε κάποιον με καλό μάτι και εμπειρία που να ξέρει τι λειτουργεί στις διαφημίσεις στο Facebook.
9. Ακολουθούν οι διαφημίσεις βίντεο όλες τις βέλτιστες πρακτικές;
Πριν βεβαιωθούμε ότι οι διαφημίσεις βίντεο στο Facebook ακολουθούν όλες τις βέλτιστες πρακτικές, υπάρχει μια ακόμη πιο σημαντική ερώτηση:
Έχετε καθόλου διαφημίσεις βίντεο στις διαφημιστικές καμπάνιες σας;
Η αλήθεια είναι ότι οι διαφημίσεις βίντεο δεν έχουν πάντα τα καλύτερα δημιουργικά. Ωστόσο, κάθε διαφημιζόμενος θα πρέπει τουλάχιστον να δοκιμάσει το βίντεο για να δει πόσο καλά λειτουργεί.
Ο πρώτος κανόνας αυτού του σταδίου ελέγχου διαφήμισης στο Facebook είναι: Στις διαφημιστικές καμπάνιες σας στο Facebook θα πρέπει να υπάρχουν είτε ζωντανές διαφημίσεις βίντεο είτε σε παύση.
Αν βρίσκονται σε παύση τότε υποθέτουμε ότι απλά δεν απέδιδαν πάρα πολύ καλά.
Κανόνας νούμερο δύο. Οι διαφημίσεις βίντεο πρέπει να ακολουθούν τις ακόλουθες βέλτιστες πρακτικές:
- Να εμφανίζεται με σαφήνεια το προϊόν σας.
- Να είναι σύντομο (15″ μέγιστο) και αμέσως να κάνει engagement.
- Να περιέχει γραπτό κείμενο και το λογότυπο της μάρκας σας.
Ακολουθεί ένα ωραίο παράδειγμα από το TransferWise που είναι εταιρία μεταφοράς χρημάτων: Η διαφήμιση βίντεο είναι εντυπωσιακή γιατί εξηγεί τα οφέλη του προϊόντος και δεν τραβάει χρονικά.
Οι διαφημίσεις βίντεο δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκες για να λειτουργήσουν. Απλά πρέπει να βελτιστοποιηθούν για να εμφανίζονται στο Facebook και στο Instagram.
Η χρήση τηλεοπτικών διαφημίσεων συνήθως δεν λειτουργεί στο Facebook και στο Instagram επειδή τα βίντεο είναι πολύ μεγάλα και αργά.
Καλό είναι να χρησιμοποιείτε φανταχτερές πολύχρωμες διαφημίσεις βίντεο. Τέτοιες διαφημίσεις μπορούν να είναι ένας απλός συνδυασμός περιεχομένου κινούμενης εικόνας και πολύχρωμων λεζαντών κειμένου. Όπως η διαφήμιση Delliveroo παρακάτω…
Κατά τη διεξαγωγή ενός διαφημιστικού ελέγχου στο Facebook, συνήθως αξιολογώ τις διαφημίσεις βίντεο με βάση το ένστικτό μου που προέρχεται από την εμπειρία μου στα βίντεο που λειτούργησαν και που δεν λειτούργησαν.
Αν δεν έχετε δει πολλές διαφημίσεις στο Facebook στο παρελθόν, ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε αν τα δημιουργικά διαφημίσεών σας είναι καλά είναι να τα συγκρίνετε με τις διαφημίσεις των ανταγωνιστών σας.😉
Για να δείτε τις διαφημίσεις στο Facebook που προβάλλουν οι ανταγωνιστές σας, μεταβείτε στη Facebook Ad Library και πληκτρολογήστε το εμπορικό όνομα των ανταγωνιστών σας. Μπορείτε να δείτε μια επιλογή από τις ενεργές διαφημίσεις τους στο Facebook. Πώς συγκρίνονται τα γραφικά των διαφημίσεων σας με αυτά που βλέπετε;
Αν δεν έχετε κάποια διαφήμιση βίντεο στον διαφημιστικό λογαριασμό σας, δοκιμάστε το. Ή αν δείτε ότι οι τρέχουσες διαφημίσεις βίντεο είναι άσχημες, δημιουργήστε νέες που φαίνονται καλύτερες.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δημιουργία διαφημίσεων βίντεο υψηλής αποτελεσματικότητας, δείτε πώς τις κάνουν μάρκες όπως οι Bolt, Spotify, Netflix, Starbucks και Klarna.
10. Κάνουν convert οι πελάτες σας μετά το κλικ στη διαφήμισή σας;
Μερικές φορές, ο λόγος για τα χαμηλά αποτελέσματα διαφημίσεων στο Facebook δεν είναι μια κακώς σεταρισμένη διαφημιστική καμπάνια ή το άσχημο δημιουργικό. Το πρόβλημα μπορεί επίσης να βρίσκεται στην εμπειρία μετά το κλικ (την τοποθεσία Web ή την καταχώρηση του App Store).
Έχω συναντήσει αρκετές περιπτώσεις όπου οι διαφημίσεις της εταιρείας στο Facebook φαίνονταν υπέροχες και είχαν υψηλό ποσοστό click-through. Ωστόσο, δεν υπήρχαν τόσες πολλές μετατροπές αγορών. Σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις, το πρόβλημα οφειλόταν είτε σε μια κακή εμπειρία μετά το κλικ είτε σε μια αναντιστοιχία μεταξύ των μηνυμάτων των διαφημίσεων του Facebook και της σελίδας προορισμού.
Για να δείτε πού οδηγούν οι διαφημίσεις σας στο Facebook αφού κάνουν κλικ, εξετάστε τις διευθύνσεις URL στη ρύθμιση στο ad-level.
Οι σελίδες προορισμού είναι μια σημαντική πύλη μεταξύ των διαφημίσεων και του προϊόντος σας στο Facebook. Ενώ το στυλ και το μήνυμα των διαφημίσεων σας στο Facebook θα πρέπει να ταιριάζει με αυτό που θα δει ο πιθανός πελάτης σας στη σελίδα προορισμού.
Για παράδειγμα, δεν θέλετε να υποσχεθείτε στους ανθρώπους έκπτωση 50% και στη συνέχεια να τους πάτε σε μια σελίδα προορισμού χωρίς πληροφορίες σχετικά με την έκπτωση. Ομοίως, δεν θέλετε να διαφημίσετε μια εφαρμογή για κινητά που παρέχει φίλτρα Instagram και, στη συνέχεια, να στέλνετε τον κόσμο σε έναν ιστότοπο που προωθεί ένα προϊόν για τη διαχείριση λογαριασμών Instagram Business.
Ακολουθούν μερικές ακόμη ερωτήσεις για τον έλεγχο της σελίδας προορισμού σας στο Facebook:
- Είναι η εμπειρία μετά το κλικ απλή και σαφής; Αυτό που θέλετε είναι ο χρήστης να παραμείνει επικεντρωμένος στην προσφορά σας και να μην παρασυρθεί.
- Αναφέρει ένα σαφές επόμενο βήμα η σελίδα προορισμού σας; Υπάρχει CTA (call-to-action) στη σελίδα προορισμού (π.χ. «εγγραφή» ή «προσθήκη στο καλάθι»);
- Είναι ορατό το προωθημένο προϊόν σας στη σελίδα προορισμού σας; Οι άνθρωποι θέλουν να δουν τι αγοράζουν, ειδικά αν το έχουν δει ήδη στις διαφημίσεις σας στο Facebook.
Για παράδειγμα, αυτή η σελίδα προορισμού από τον Doordash είναι από πολλές απόψεις η τέλεια σελίδα προορισμού διαφημίσεων: είναι σύντομη, ο σχεδιασμός ευθυγραμμίζεται με το CVI του Doordash, το κείμενο αναφέρει ένα σαφές όφελος και είναι προφανές ότι το επόμενο βήμα είναι να εγγραφείτε.
Υ.Γ. Αν οι διαφημίσεις σας στο Facebook και οι σελίδες της ιστοσελίδας σας σας φαίνονται εντελώς απορυθμισμένες, είναι μερικές φορές πιο εύκολο να ξεκινήσετε από το μηδέν και να επαναλάβετε και τα δύο. Έτσι θα έχετε νέες καλύτερες διαφημίσεις μαζί με μια αντίστοιχη σελίδα προορισμού που θα κάνουν convert περισσότεροι επισκέπτες.
Σεμινάρια Social Media
Έχω διδάξει 80χρονους, μαθητές Γυμνασίου, άτομα με δυο διδακτορικά, υδραυλικούς που είχαν τελειώσει μόνο δημοτικό, άνδρες και γυναίκες από Ελλάδα και Κύπρο.