Τα stories του Instagram είναι ίσως από τις πιο σαγηνευτικές λειτουργίες στην ιστορία των social media. Από τότε που μπήκαν τα stories στη ζωή μας (το 2016) ασχολούμαστε με αυτά στα 30 λεπτά την ημέρα.
“Οι κάτω των 25 ετών περνούν, κατά μέσο όρο, πάνω από 32 λεπτά την ημέρα στο Instagram ενώ οι άνω των 25 περνούν περισσότερο από 24 λεπτά την ημέρα” ανακοίνωσε το Instagram μέσω του επετειακού της δελτίου τύπου.
Αν νιώθετε λίγο ένοχοι για την ινσταγκραμική σας συνήθεια να μην νιώθετε έτσι.
Υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι γιατί εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το Instagram.
Tα stories videos είναι απίστευτα ισχυρά εργαλεία για να αναπαράγουν συναισθήματα με τα οποία εμείς συσχετιζόμαστε θετικά.
Για να εκμεταλλευτούν οι διαφημιστές τα stories με επιτυχία βοηθάει αν καταλάβουν ποιοι παράγοντες μας κάνουν να νιώθουμε έτσι. Και πώς μπορούν οι ίδιοι να δημιουργήσουν μια θετική εμπειρία για τους χρήστες.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard το 30-40% της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι αφιερωμένο στο να αποκαλύπτονται πληροφορίες για τον καθένα που συμμετέχει στη συζήτηση.
Η μελέτη βρήκε ότι το να μοιράζεται κάποιος σκέψεις και συναισθήματα με κάποιον άλλο πυροδοτεί εκείνα τα εγκεφαλικά κέντρα που συσχετίζονται με την ανταμοιβή.
Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου που δείχνει τις αντιδράσεις του ανθρώπου ο οποίος κάνει share προσωπικές πληροφορίες
Επίσης μια άλλη έρευνα λέει ότι το να αρχειοθετεί κάποιος τα events του ακονίζει την αντίληψη και τη μνήμη του σε ό,τι αφορά αυτές τις εμπειρίες.
Συμμετέχοντες σε ένα από τα πειράματα της μελέτης επισκέφτηκαν ένα αρχαιολογικό μουσείο.
Σε έναν τυχαίο αριθμό από αυτούς δόθηκε εντολή να τραβάνε φωτογραφίες και σ’έναν άλλο να μην τραβάνε φωτογραφίες.
Παράλληλα οι συμμετέχοντες φόρεσαν ειδικά γυαλιά τα οποία έδειχναν το επίκεντρο της προσοχής τους κάθε φορά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που έβγαζαν φωτογραφίες κατανάλωναν περισσότερο χρόνο προσήλωσης προς τα εκθέματα. Επιπροσθέτως, αυτοί που έπαιρναν φωτογραφίες εκδήλωναν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα για την εμπειρία τους.
Το συμπέρασμα είναι ότι η εμπλοκή στο Instagram μπορεί να πάει προς δύο κατευθύνσεις: είναι υπέροχο να μοιράζεσαι τα Stories σου με το κοινό όμως και το κοινό σου μπορεί ομοίως να νιώθει υπέροχα όταν δίνει προσοχή στο περιεχόμενο των stories σας.
Τα πρόσωπα διεγείρουν την προσοχή μας στα Instagram Stories
Τα Stories που είναι δημοφιλή περιέχουν συχνά πρόσωπα τα οποία ο εγκέφαλός μας είναι εκπαιδευμένος να αναγνωρίζει και να θυμάται.
Μια μελέτη οδήγησε τους ερευνητές από το CalTech στο ότι οι ανεξάρτητοι νευρώνες μέσα στον εγκέφαλό μας αποθηκεύουν πληροφορίες για αναγνωρίσιμα πρόσωπα.
Μάλιστα σε ένα κομμάτι της έρευνας ένας νευρώνας ενεργοποιήθηκε ως αντίδραση στις φωτογραφίες της Halle Berry. Ενώ άλλοι αντιδρούσαν στις εικόνες της Jennifer Aniston, στους χαρακτήρες από τους Simpsons και στα μέλη των Beatles. Φωτογραφίες από άλλα αντικείμενα, ανθρώπινα σώματα και φωτογραφίες με γκρουπ ανθρώπων ήταν πιο δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν.
Η Χάλι Μπέρι δείχνει το πρόσωπό της για να συστήσει βιβλία στα δικά της Instagram Stories
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι μας αντιλαμβάνονται τα πρόσωπα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, πράγμα το οποίο έχουν αποδείξει κι άλλες έρευνες.
Ολόκληρες περιοχές του εγκεφάλου μάλιστα είναι αφιερωμένες στο να βρίσκουν και να αναγνωρίζουν πρόσωπα απ’όλο τον κόσμο.
Οι influencers συνήθως έχουν καλύτερα αποτελέσματα στο Instagram σε σχέση με τους διαφημιστές.
Μπορεί μεν να έχουν εμμονή με τα selfie videos αλλά κάθε φορά που δείχνουν τα πρόσωπά τους είναι καλό για την επιχείρησή τους.
Κάθε φορά λοιπόν που γυρίζουν την κάμερα προς τις ίδιες μπορεί να είναι μια αντίδραση ή απάντηση απέναντι στο κοινό τους.
Η κάθετη λήψη (portrait) φαίνεται να λειτουργεί καλά όταν είναι να βιντεοσκοπήσει κάποιος το πρόσωπό του.
Με τα Stories μπορείς να βιντεοσκοπήσεις closeups του προσώπου σου χωρίς να χρειάζεται να κρατάς το κινητό σου με περίεργη γωνία. Οπότε αν θέλεις να γοητεύσεις το κοινό σου άμεσα δώσε προτεραιότητα στο πρόσωπο σου.
Τα events που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο έχουν σασπένς
Το 2018 σ’ένα άρθρο στο Stratechery ο Ben Thompson παρατήρησε ότι σε ό,τι αφορά τα Stories το παν είναι το timing. Έγραψε:
“Ένα κομμάτι του γιατί τα Stories έχουν τόση τρομερή απήχηση είναι ο συνδυασμός της εφημερότητάς τους- καλύτερα να τα βλέπεις συχνά γιατί αλλιώς θα χάσεις τα πάντα- με την απλή μηχανική του χεριού που κάνει πάνω στην οθόνη του κινητού του.”
Είναι ευκολότερο με τα stories να πάρεις γρήγορα updates από ανθρώπους και αντικείμενα. Το γεγονός ότι τα Stories είναι αφηγήσεις οι οποίες ξετυλίγονται σε πραγματικό χρόνο τα καθιστούν γοητευτικά όπως ένα καλό θρίλερ, αν όχι κάτι παραπάνω. Δεν μπορείς να περιμένεις για το τι θα συμβεί μετά.
Η Strava κρατάει τους θεατές της σε αγωνία με το υλικό που δείχνει από τον αγώνα δρόμου στα Instagram Stories:
Η Strava κατέγραψε έναν χορηγούμενο αγώνα όπως εξελίχθηκε σε real time μέσα σ’ένα απόγευμα
Μια έρευνα από το Lund University στη Σουηδία επικεντρώθηκε στα real time social media.
Η έρευνα έδειξε ότι τα μέσα τα οποία παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο επηρεάζουν θετικά την κατανάλωση (εδώ η κατανάλωση ορίζεται ως η δράση της παθητικής θέασης).
Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα real-time media δεν είχαν τον ίδιο αντίκτυπο στη διάδραση και στη δημιουργία.
Για τους θεατές υπάρχει κάτι ντροπιαστικό σε ότι αφορά τα κλικ στα Stories.
Πρώτον, πάντα θα υπάρχουν περισσότερα updates για να παρακολουθήσει κάποιος. Και δεύτερον είναι πολύ εύκολο να κάνεις απανωτά κλικ χωρίς να έχεις κάποιου είδους διάδραση με τo brand. Οπότε εσείς οι διαφημιστές μη μπερδευτείτε από αυτό.
Το μάθημα εδώ με το real-time είναι να μην αναλωθείτε μέσα σε αυτό. Η πιο σημαντική εμπλοκή του Instagram είναι αυτή που έρχεται από τα πολλαπλά κλικ. Είναι αδύνατον κάθε πολύτιμος πελάτης σας να βλέπει τα stories σας κάθε μέρα. Αλλά αν φτιάξετε γοητευτικές αφηγήσεις μέσω των Stories τότε μπορεί να βοηθήσετε στο να μάθουν το brand σας κι άλλοι άνθρωποι. Έτσι θα έχετε περισσότερους υποψήφιους πελάτες κάθε μέρα.
Η ηδονοβλεψία μας δίνει κοινωνικό πλεονέκτημα
Αν με τα Stories αισθάνεστε ότι εισβάλλετε στις ζωές των άλλων τότε μάλλον έχετε δίκιο. Κατηγορήστε το DNA σας.
Τα live και σε πρώτο πρόσωπο Stories μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε καλύτερα τον άνθρωπο που ξέρουμε ή δεν ξέρουμε. Με αυτόν τον τρόπο εκπληρώνουμε την βιολογική μας δίψα για ηδονοβλεψία και κουτσομπολιό.
Ο συγγραφέας του Sapiens, Yuval Noah Harari, μιλάει για την επαναστατική θεωρία για το κουτσομπολιό αρκετά νωρίς στο βιβλίο του:
“Η κοινωνική συνεργασία είναι το κλειδί για την επιβίωση και την αναπαραγωγή. Δεν είναι αρκετό για τον ανεξάρτητο άνδρα και γυναίκα να ξέρει μόνο τις συντεταγμένες των άλλων. Είναι πιο σημαντικό για αυτόν να ξέρει ποιος από την ομάδα τους τους μισεί, ποιος κοιμάται με ποιον, ποιος είναι ειλικρινής και ποιος είναι απατεώνας.”
Όπως λιγουρευόμαστε λιπαρές, γεμάτες θερμίδες τροφές έτσι επιδιώκουμε και το κουτσομπολιό ως τακτική επιβίωσης.
Το κουτσομπολιό μας δίνει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κόσμο γύρω μας. Έτσι κάθε φορά που ανακαλύπτουμε κάτι καινούριο στο Instagram ο εγκέφαλος μας μας επιβραβεύει.
Το κατάστημα λευκών ειδών Parachute μας δίνει συνεχώς ηδονοβλεπτική τροφή με το να κρυφοκοιτάμε τα σπίτια των άλλων:
H Parachute Home μας επιτρέπει να δούμε το εσωτερικό των σπιτιών ούτως ώστε να ξέρουμε πώς ζούνε οι άλλοι
H Ηδονοβλεψία και η ανάγκη του share είναι έννοιες αλληλένδετες.
Μια έρευνα που έρχεται από το Πανεπιστήμιο Turku στη Φινλανδία επικεντρώνεται στο πώς η χρήση των social media μας δίνει ικανοποίηση μέσω της ηδονοβλεψίας και της επιδειξιομανίας.
Η αλήθεια είναι ότι η μια έννοια δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς την άλλη. Οι ερευνητές μάλιστα ονόμασαν αυτού του είδους την αγορά ως “δίπολη”. Δηλαδή δεν θα παίρναμε την ίδια ευχαρίστηση αν βλέπαμε μόνο το περιεχόμενο χωρίς να το ποστάρουμε ή και το αντίστροφο.
Αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα σε ό,τι αφορά τα Stories.
Αν θέλετε να δώσετε ικανοποίηση στα ηδονοβλεπτικά ένστικτα τότε δώστε πρόσβαση, μέσω των Stories, σε ανθρώπους, μέρη και εμπειρίες που σε άλλη περίπτωση οι θεατές δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να δουν.
Τα live public events δημιουργούν από κοινού εμπειρίες στ Instagram Stories
Τα stories είναι δημόσια και εφήμερα μαζί. Αυτοί που παρακολουθούν τα ίδια Stories νιώθουν συνδεδεμένοι γιατί μοιράζονται την ίδια εμπειρία.
Όπως ανακάλυψε η Snapchat, η οποία ήταν η πρωτοπόρος σε αυτό το πεδίο, το real-time ενισχύει την “κόλλα” της ένωσης των Stories.
“Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν τα stories την ίδια χρονική στιγμή τότε δημιουργείται μια συζήτηση με το ίδιο περιεχόμενο”, όπως είπε στο περιοδικό Time ο διευθυντής της Snapchat, Ben Schwerin, για τα Stories.
Στο ίδιο άρθρο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Michigan, Scott Campbell, του οποίου οι έρευνες επικεντρώνονται στις συμπεριφορές της κινητής επικοινωνίας, είπε ότι τα live stories δημιουργούν γκρουπ ανθρώπων που πιστεύουν ότι “είμαστε όλοι μέρος κάποιου κουλ πράγματος”.
Ο καθένας που ακολουθεί έναν λογαριασμό μπορεί να μπει στο γκρουπ.
Το τουριστικό πρακτορείο Scott’s Cheap Flights (απλή συνωνυμία με τον καθηγητή Scott) αναρτά Stories των μελών της κοινότητάς του, τα οποία τους αρέσει να μοιράζονται την εμπειρία τους.
Το τουριστικό γραφείο Scott’s Cheap Flights δημιούργησε μια κοινότητα ταξιδιωτών με οικονομικό προϋπολογισμό που τους αρέσει να μοιράζονται τις εμπειρίες τους
Αλλά ο Nir Eyal, καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford και συγγραφέας του βιβλίου Hooked: How to Build Habit-Forming Products, αποκαλύπτει ότι η επιθυμία για σύνδεση στα social media προέρχεται από πιο σκοτεινά ψυχολογικά αίτια.
Σε μια συνέντευξή του σχετικά με τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές γύρω από τα Stories, ο Eyal είπε:
“Νομίζω ότι τελικά καταλήγουμε στα συναισθήματα που πυροδοτούνται μέσα μας. Οπότε νομίζω ότι ψάχνουμε διαρκώς ένα είδος ανακούφισης από κάποιου είδους δυσφορία. Τελικά νιώθουμε μόνοι; Μήπως βαριόμαστε; Ή μήπως έχουμε στρες; Από τι προσπαθούμε να δραπετεύσουμε;”
Σύμφωνα με την ανάλυση του Eyal τα Stories μάς δίνουν ανακούφιση από τη μοναξιά κι από τα αρνητικά συναισθήματα. Αλλά αυτή η ανακούφιση δεν διαρκεί. Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τον αρνητικό αντίκτυπο όπως θα προχωράτε με την στρατηγική σας στα Stories.
Σκεφτείτε πώς μπορείτε να εμπνεύσετε τους άλλους με θετικό τρόπο. Επικεντρωθείτε στην ποιότητα της διάδρασης για να ωφελειθείτε εσείς και το κοινό σας. Όταν σας στέλνουν μήνυμα στα Stories στείλτε τους κι εσείς ένα σύντομο προσωπικό μήνυμα. Αν έχετε μια ενεργή κοινότητα ακόλουθων προσκαλέστε τους να συμμετάσχουν σε online και off-line events. Προσφέρετέ τους ευκαιρίες να συνδεθούν με πολλούς τρόπους.
Κάντε χρήση της ψυχολογίας για το καλό όλων στα Instagram Stories
Τα Instagram Stories μπορεί να είναι τόσο πετυχημένα γιατί τα Stories είναι η καλύτερη αναπαραγωγή μιας εμπειρίας.
Τα Stories κάνουν τους εγκεφάλους μας να ευχαριστιούνται από την διαδικασία του να γνωρίζεις κάποιον άλλον. Αν και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή των μελετών οι διαφημιστές θα πρέπει να “φροντίζουν” το κοινό τους.
Όσο τα αρνητικά συναισθήματα είναι ισχυρά κανείς δεν θα θέλει να νιώθει μίζερα για 30 λεπτά της ημέρας. Οπότε λάβετε υπόψη τις σημερινές επιστημονικές παρατηρήσεις και προχωρήστε στη δημιουργία θετικών Stories με τα οποία οι θεατές θα νιώσουν συνδεδεμένοι και πλήρεις.
Πηγή: https://blog.shakr.com/science-of-instagram-engagement/