Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αρνείται ότι χιλιάδες Αμερικανοί πέθαναν σε έναν τυφώνα, τότε συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με τα Fake News.
Μια νέα έρευνα ρίχνει φως στην αποτελεσματικότητα του αγώνα που κάνει Facebook και του Twitter εναντίον των Fake News.
Διαβάστε την μελέτη σε όλες τις λεπτομερείς της
Τα καλά Νέα
Βρήκα τουλάχιστον έναν λόγο αισιοδοξίας. To «Trends in the Diffusion of Misinformation on Social Media» είναι μια νέα μελέτη από καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Ανέλυσαν την συμπεριφορά και την επίδραση ειδήσεων που δημοσιεύθηκαν σε ψεύτικες ειδησεογραφικές σελίδες από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2018.
Οι αλληλεπιδράσεις με αυτούς τους ιστότοπους τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter αυξήθηκαν σταθερά μέχρι το τέλος του 2016.
Από το 2016 και μετά οι αλληλεπιδράσεις μειώθηκαν έντονα στο Facebook, ενώ συνέχισαν να αυξάνονται στο Twitter, με το ποσοστό των αλληλεπιδράσεων στο Facebook να μειώνεται κατά περίπου 60%.
Για τη μελέτη, οι συγγραφείς Hunt Allcott, Matthew Getzkow και Chuan Yu συγκέντρωσαν έναν κατάλογο με 570 ιστοσελίδες που είχαν αναγνωριστεί σαν παραγωγοί ψευδών ειδήσεων.
Στη συνέχεια μέτρησαν τις αλληλεπιδράσεις σε ιστοσελίδες , μεγάλες και μικρές mainstream, αλλά και εξειδικευμένες
Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης
Οι αλληλεπιδράσεις στη συνέχεια μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ήμισυ στο Facebook, ενώ συνέχισαν να αυξάνονται στο Twitter.
Παρόλο που τα στοιχεία αυτά δεν είναι καθόλου οριστικά, το θεωρούμε σύμφωνο με την άποψη ότι το συνολικό μέγεθος του προβλήματος παραπληροφόρησης μπορεί να έχει μειωθεί, τουλάχιστον προσωρινά, και ότι οι προσπάθειες του Facebook μετά τις εκλογές του 2016 να περιορίσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης έφεραν αποτέλεσμα
Οι παρατηρήσεις μου
- Οι εκδότες ψεύτικων ειδήσεων εμφανίζονται και εξαφανίζονται όλη την ώρα. Η μελέτη αυτή μετράει μόνο την απόδοση των ιστοσελίδων μεγαλύτερης διάρκειας – παρόλο που, λόγω της σχετικής σταθερότητάς τους στην πλατφόρμα, είναι πιθανώς μερικοί από τους μεγαλύτερους εμπόρους παραπληροφόρησης.
Οι παραγωγοί όμως ψεύτικων ειδήσεων συχνά αλλάζουν τα ονόματα τομέα τους για να αποφύγουν την ανίχνευση και να μπερδέψουν τους ανθρώπους. - Ο βαθμός στον οποίο το κακό περιεχόμενο μοιράζεται δημόσια είναι μόνο ένας τρόπος μέτρησης της υγείας μιας πλατφόρμας.
- Tο Facebook, ειδικότερα, έχει μειώσει το φάσμα σχεδόν όλων των ειδησεογραφικών χώρων, χάρη στις αλλαγές που έγιναν στο News Feed που ξεκίνησαν νωρίτερα αυτό το έτος. Αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα νούμερα της μελέτης αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν λιγότερα νέα πλέον.
- Εκτιμώ την αξία αυτής της μελέτης κυρίως γιατί δεν χρηματοδοτήθηκε από Facebook. Προσφέρει επίσης μια ματιά στο μέγεθος του μελλοντικού προβλήματος.
- Στο Twitter, οι ψευδείς ειδήσεις έρχονται μεταξύ 4 εκατομμυρίων και 6 εκατομμυρίων αλληλεπιδράσεων. Στο Facebook, τα fake news μειώθηκαν δραματικά αλλά ψεύτικα νέα εξακολουθούν να λαμβάνουν 70 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις το μήνα. Και τα δύο νούμερα είναι κάτι περισσότερο από αρκετά για να μολύνει το οικοσύστημα πληροφοριών σε σημείο που το καθιστά μερικά αναξιόπιστο.