Μέχρι τώρα ξέραμε πολύ γενικά πράγματα για το τι απαγορεύει και τι επιτρέπει το Facebook. Ξέραμε ας πούμε ότι απαγορεύει τα γυμνά τις βρισιές, τις εκφράσεις μίσους, και τα βίντεο βίας.
Κάτω από την πίεση της διαρροής δεδομένων αλλά και τις καταθέσεις του Μαρκ Ζούκερμπεργκ γνωρίζουμε πλέον περισσότερα πράγματα.
Τι επιτρέπει και τι διαγράφει το Facebook
Tην Τρίτη 24 Απριλίου, Μόνικα Μπικερτ, αντιπρόεδρος πολιτικής προϊόντων και αντιτρομοκρατίας του Facebook έδωσε έναν οδηγό με συγκεκριμένα είδη αναρτήσεων που επιτρέπει ή απαγορεύει.
Σε ένα κείμενο 27 σελίδων (που μπορείτε να δείτε εδώ) με αντικείμενο τους κανόνες δεοντολογικής συμπεριφοράς δίνονται οι ορισμοί του μισαλλόδοξου λόγου, των βίαιων απειλών, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης κ.ο.κ.
Πρόκειται για ό,τι πλησιέστερο σε έναν παγκόσμιο κώδικα δεοντολογικής συμπεριφοράς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα παρέμενε στο σκοτάδι από το κοινωνικό δίκτυο.
Πως κατέληξε στους κανόνες το Facebook
Σε συνέντευξη της στο Reuters, η Μ.Μπικερτ, μίλησε για τη συνεχή εξέλιξη των κριτηρίων περιεχομένου με τη συνεργασία με πάνω από 100 εξωτερικους οργανισμούς και ειδικους στο πεδίο της αντριτρομοκρατίας και της εκμετάλλευσης ανηλίκων και άλλων ζητημάτων
H πολιτική περιεχομένου θα αλλάζει κάθε δύο εβδομάδες στο πλαίσιο συναντήσεων με ειδικούς σε θέματα δημόσιας πολιτικής , νομικών ζητημάτων, ανάπτυξης προϊόντων και επικοινωνίας, ενώ του επόμενους μήνες η υπηρεσία σχεδιάζει να ταξιδέψει σε διάφορες χώρες με σκοπό να λάβει περισσότερη ανταπόκριση για τους κανονισμούς της.
Πως θα εφαρμόζει τους κανόνες το Facebook, 20.000 άνθρωποι θα είναι οι υπεύθυνοι για να σε λογοκρίνουν
Οι ύποπτες αναρτήσεις ταυτοποιούνται με δύο τρόπους: Κυρίως τεχνητή νοημοσύνη , και αναφορές χρηστών.
Κάποιες αναρτήσεις σε δεύτερη φάση και σε ένα διάστημα 24 ωρών θα εξεταστούν απο τους 7.500 λογοκριτές του Facebok. Μιλούν διάφορες γλώσσες, και την Ελληνική, και θα φτάσουν τους 20.000 μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.
Σημαντική αλλαγή στις διαγραφές αναρτήσεων
Το Facebook κάνει μία σημαντικη αλλαγη η οποία θα χαροποιήσει πολλούς χρήστες. Μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα δίνει την δυνατότητα να κάνεις έφεση στη διαγραφή μιας ανάρτησης. Θα αφορά κυρίως εικόνες γυμνού, βίας και εκφράσεων μίσους. Στη συνέντευξη που παρακολούθησα έδωσε και λεπτομέρειες
Λεπτομέρειες και Περίεργα
Προτείνω να διαβάσετε με λεπτομέρεια τους κανόνες γιατί έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Φαίνεται να προσπαθούν να αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη κουλτούρα αλλά και να λάβουν υπόψη τις διάφορες παραμέτρους με τις οποίες επικοινωνούμε
Αναρτήσεις Βίας
Δείτε το παράδειγμα για το τι θεωρεί απειλή για την σωματική ακεραιότητα. Μιλά καθαρά για τις απειλές με αξιοπιστία και τις διακρίνει από αυτές που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη σαν σχήμα λόγου.
Άλλα παραδείγματα
- Το έγγραφο εστιάζει την προσοχή του στο περιεχόμενο λέξεων, εικόνων και φράσεων, αλλά επιτρέπει βίντεο με κανιβαλιστικές πρακτικές αν συνοδεύεται από προειδοποιητική ένδειξη.
- Η υπηρεσία είναι ξεκάθαρη στο ότι δεν επιτρέπει την αγοραπωλησία φαρμάκων που απαιτούν συνταγογράφησή, στην πώληση όπλων και μαριχουάνας μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
- Επιπλέον, περιεχόμενο για κατάχρηση φαρμάκων όχι για ιατρικούς λόγους απαγορεύεται, καθώς απαγορεύεται και η διαδικτυακή παρενόχληση και το bulliyng.
- Το έγγραφο αναφέρεται εκτενώς στην παρενόχληση και το bullying, απαγορεύοντας για παράδειγμα την “εξύβριση ανηλίκου“, αλλά και κάθε περιεχόμενο προερχόμενο από υποκλαπείσα πηγή, “εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν δημοσιογραφική αξία“.
- Η ανάρτηση «κάποιος να πυροβολήσει τον Τραμπ», δεν επιτρέπεται καθώς πρόκειται για αρχηγό κράτους και συνεπώς μιας ειδικής κατηγορίας που βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς προστασίας. Όμως, επιτρέπονται γενικές απειλές θανάτου, καθώς κάποιος μπορεί να αναφέρει στην ανάρτησή του «για να πνίξεις μια σκ@@α, πρέπει να βάλεις όλη σου τη δύναμη στη μέση του λαιμού της» ή «γαμ@@ου και ψόφα», καθώς οι συγκεκριμένες εκφράσεις δεν θεωρούνται αξιόπιστες απειλές…
- Βίντεο με βίαιους θανάτους, επισημαίνονται ως «ενοχλητικά», αλλά δεν διαγράφονται πάντα, γιατί εκτιμάται ότι βοηθούν στην αφύπνιση της κοινωνίας απέναντι σε ζητήματα όπως οι ψυχικές ασθένειες.
Τι γίνεται με τις αναρτήσεις που παραβιάζουν κάποιο νόμο
Τα νέα κριτήρια δεν διαχωρίζουν τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις μπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση περιεχομένου, όταν αυτό παραβιάζει το τοπικό νόμο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται επίσημα έγγραφα ως αιτήματα που εξετάζονται από το νομικό τμήμα του Facebook και των συνεργατών του. Παράδειγμα παραβίασης περιεχομένου για τη τοπική νομοθεσία, είναι η Ταϊλάνδη και η περίπτωση δυσφήμισης της βασιλικής οικογένειας. Το Facebook, σε τέτοια περίπτωση, μπλοκάρει το περιεχόμενο μόνο στη συγκεκριμένη χώρα και όχι παγκοσμίως.
Facebook, σεξ και γυμνό
Στο έγγραφο γίνεται λεπτομερής αναφορά τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σχετικά με το σεξ.
Το Facebook απαγορεύει τελείως την τις ανατήσεις που εμφανίζουν γυμνά η σεξουαλική δραστηριότητα. Εδώ το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον.
- Απαγορεύεται να εμφανίζονται γεννητικά όργανα
- Απαγορεύονται να εμφανίζονται γυμνά οπίσθια ή στήθος εκτός αν ανήκει σε δημόσιο πρόσωπο
- Απαγορεύεται να εμφανίζονται γυναικείες ρώγες εκτός εάν πρόκειται για θηλασμό ή για τη γέννηση μωρού ή για ιατρικούς λόγους.
- Επιτρέπεται να εμφανίζονται γυναικείες ρώγες ή στήθος μέσα απο ρούχα !!!! Αυτή η εικόνα δηλαδή δεν λογοκρίνεται
- Σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι μόνο οι εικόνες πορνό. Κατά το Facebook είναι και το να φιλάς τα γεννητικά όργανα ή να υπονοείς σεξουαλική δραστηριότητα, παραδείγματος χάρη μία χειρονομία. Ο αυνανισμός δεν θεωρείται σεξουαλική δραστηριότητα
- Απαγορεύονται οι εικόνες που εμφανίζουν στύση, που εμφανίζουν ερωτικά βοηθήματα να εισέρχονται σε κόλπο , στόμα ή πισινό, που εμφανίζουν τον ερεθισμό σεξουαλικών οργάνων ακόμα και αν είναι πάνω από ρούχα. Κάποιου είδους σεξουαλική δραστηριότητα πάνω απο ρούχα επιτρέπεται. Επίσης σεξουαλική δραστηριότητα σε εικόνα διαφήμισης επιτρέπεται
- Απαγορεύεται κάθε ανάρτηση σχετικά με το σαδομαζοχισμό ή άλλα φετίχ
- Επιτρέπει τις αναρτήσεις που έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο αν δεν είναι φωτογραφίες αλλά ψηφιακή τέχνη.
Η εφαρμογή των κανόνων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία
Η εφαρμογή των κανόνων απο τους λογοκριτές είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Έχω πρόσβαση κάποιο απο το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν, και σας παρουσιάζω κάποια παραδείγματα απο το εγχειρίδιο τους