Tα ψηφιακά ίχνη σου είναι το κόστος που πρέπει να πληρώσεις για να με διαβάζεις
Τι έμαθες:
Οι πρόσφατες εξελίξεις με το Facebook και την Cambridge Analytica έκαναν περισσότερο κόσμο να κατανοήσει επιτέλους τα εξής: Το Facebook αλλά και η Google, το Instagram και ό,τι άλλο μέσο χρησιμοποιούμε κρατάει αρχείο κάθε φωτογραφίας, ανάρτησης, σχολίου, like, «φίλων» ή διαγραμμένων «φίλων», προσωπικών συνομιλιών, προσκλήσεων, ενδιαφερόντων αλλά και, όπως διαπιστώθηκε, αρχείο δεδομένων – κλήσεων, τηλεφωνικούς αριθμούς, ημερομηνίες και διάρκεια, μηνύματα και παραλήπτες – από τους περισσότερους χρήστες. Δηλαδή ένα αρχείο με όλα τα ψηφιακά ίχνη σας. Επίσης, τα μέρη που επισκέπτεστε, τι ψάχνετε , τι διαβάζετε, τι αγοράζετε, τι email στέλνετε, τι περιέχει, τα βήματα σας, κλπ. κλπ. κλπ. Σε όλα τα παραπάνω έχετε δώσει την άδεια απολύτως εσείς.
O λόγος που γίνεται
Αυτήν τη στιγμή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Facebook, το GOOGLE, το Gmail, και άλλες δωρεάν εφαρμογές με το ?? κόστος των δεδομένων σας. Αν δεν θέλετε να πληρώσετε με τα δεδομένα σας μπορείτε να κάνετε άλλες επιλογές. Τα δεδομένα είναι μια μορφή νομίσματος και είναι ένας έγκυρος τρόπος πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες. Τα δεδομένα μπορούν και μετατρέπονται σε μετρητά από τις εταιρείες τεχνολογίας. Αυτό δεν μειώνει την αξία των υπηρεσιών που παρέχουν.
ℹΤι μπορείς να κάνεις;
Μπορείς ως ένα σημείο να προστατέψεις τα δεδομένα σου και τα ψηφιακά ίχνη σου, κυρίως για να μην χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς ή για να μην αποκτήσουν τρίτοι πρόσβαση σε αυτά. Αυτές είναι οι συμβουλές μου:
1️⃣Μη χρησιμοποιείτε το Facebook και Google για να συνδεθείτε σε άλλες εφαρμογές ή ιστοσελίδες. Π.χ. e Shops
2️⃣Αλλάχτε μηχανή αναζήτησης: Η μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo¸ ➡http://bit.ly/duckkorikis έχει σαν στόχο την παροχή αποτελεσμάτων, χωρίς την καταγραφή διαφόρων πληροφοριών του χρήστη και το tracking του -search terms, history, IP address, cookies, user profile κλπ. Μπορείτε να την χρησιμοποιείτε αλλά δεν δίνει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα.
3️⃣ΑΝΩΝΥΜΟ WEB, όσο γίνεται. Αν θέλετε να διαβάζετε ανώνυμα, ο Ghostery Privacy Browser, ➡ http://bit.ly/privetebrowsingkorikis είναι το πρώτο και κύριο εργαλείο για να σερφάρετε στο Internet από ακόμα και από το κινητό σας, κρατώντας κρυφά από Google, και Facebook που κλικάρετε. Επίσης λειτουργεί και σαν ένα πολύ καλό adblocker
4️⃣Ασφαλές email : Για να κρατήσεις τα email σου κρυφά και ασφαλή , προτείνω το protonmail, ➡ http://bit.ly/protonkorikis. Το Protonmail δημιουργήθηκε από ομάδα επιστημόνων που εργάζονται στο CERN και στο MIT μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden (που μετείχε στην ομάδα ανάπτυξης). Προσφέρει end to end encryption από protonmail σε protonmail (διατηρούν στους servers τους το public κλειδί και μόνο το κρυπτογραφημένο private key του χρήστη) ενώ προσφέρει και μια αντίστοιχη λειτουργία για τις άλλες εταιρείες (yahoo, gmail κλπ), δηλαδή αποστολή link αντί για το σώμα του mail και μετά από απαίτηση κωδικού γίνεται αποκρυπτογράφηση του mail. Στα συν του είναι η δυνατότητα να δίνει εντολή να αυτοκαταστρέφονται τα mail μετά από ορισμένο χρόνο τον οποίο ορίζει ο αποστολέας (εφόσον όμως είναι από protonmail σε protonmail). Η υπηρεσία έχει έδρα την Ελβετία (που είναι εκτός της δικαιοδοσίας ΗΠΑ και ΕΕ).
5️⃣Ασφαλές PC και κινητό. Η χρήση προστασίας για να προστατεύσετε το pc σας, τα αρχεία σας, τους κωδικούς σας όταν μπαίνετε σε ebanking κλπ ΕΙΝΑΙ απαραίτητη. Χρησιμοποιείτε ένα σύστημα προστασίας αγορασμένο και όχι σπασμένο. Μην είστε τσίπηδες. Αξίζει τον κόπο. Προτείνω το Kaspersky Internet Security, ➡ http://bit.ly/kasperskikorikis. Σας προστατεύει από ιούς, από υποκλοπή κωδικών, από την παρακολούθηση των κινήσεων σας μέσω WIFI κ.λπ. κλπ. Υπάρχει και για κινητά.
6️⃣Εμποδίστε τρίτους να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες σας στο Facebook. Όσοι βλέπουν τις πληροφορίες σας μπορούν να τις μοιραστούν όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές. Για να το απενεργοποιήσετε πηγαίνετε από σταθερό υπολογιστή στον σύνδεσμο ➡ http://bit.ly/fbappsetypos και πατήστε το «Επεξεργασία».
7️⃣ Διάβασε το άρθρο μου στον Ελεύθερο τύπο για να μάθεις πως μπορείς να προστατεύσεις τα δεδομένα σου στο FACEBOOK ➡ http://bit.ly/2GkJrIY
8️⃣ Λιγότερα likes, λιγότερες διαδράσεις, κανένα test προσωπικότητας. Εμποδίζουμε όσο μπορούμε να σχηματιστεί το κοινωνικό και καταναλωτικό προφίλ μας. Όσο περισσότερα κάνουμε τόσα περισσότερα ξέρει το Facebook και κατά συνέπεια οι διάφορες εταιρείες για εμάς.