Πως θα σου φαινόταν αν σου έλεγα ότι μπορείς να βλέπεις όλες τις διαφημίσεις που κάνει ο ανταγωνιστής σου στο Facebook. Ακόμα καλύτερα, πως θα σου φαινόταν αν σου έλεγα ότι σύντομα θα ξέρεις πόσα ακριβώς χρήματα ξοδεύει ένα κόμμα σε διαφημίσεις, και ποιος κάνει τις διαφημίσεις που βλέπεις για ζητήματα πολιτικής, π.χ. το Μακεδονικό. Και όμως γίνεται ήδη.
Μετά και τα γεγονότα της Cambridge Analytica, η πίεση στο Facebook για διαφάνεια είναι πολύ μεγάλη.
Ελάχιστοι το κατάλαβαν, αλλά εφαρμόστηκε ήδη και στην Ελλάδα μια σημαντική αλλαγή σε ότι αφορά τις διαφημίσεις σε Facebook, Instagram και Messenger και τα στοιχεία που βλέπει κάθε χρήστης.
Τι αλλάζει σε λεπτομέρειες
Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση που έκαναν οι Οι Rob Leathern, Διευθυντής Διαχείρισης Προϊόντων και Emma Rodgers, Διευθύντρια Μάρκετινγκ Προϊόντων του Facebook, εδώ.
Η αλλαγή ανακοινώθηκε εχθές, και είναι ήδη ενεργή.
Προβολή ενεργών διαφημίσεων
Μπορείτε τώρα να δείτε τις διαφημίσεις μιας σελίδας που προβάλλονται μέσω του Facebook, του Instagram, του, ακόμα και αν αυτές οι διαφημίσεις δεν εμφανίζονται σε εσάς.
Απλώς συνδεθείτε στο Facebook, επισκεφθείτε οποιαδήποτε σελίδα και επιλέξτε “Πληροφορίες και διαφημίσεις” (Info And ADS).
Θα δείτε διαφημιστικό κείμενο και αντίγραφο.
Αναφορά διαφήμισης που παραβιάζει κάποιους κανόνες
Μπορείτε να επισημάνετε οποιοδήποτε θέμα είναι ύποπτο κάνοντας κλικ στην επιλογή “Αναφορά διαφήμισης”.
Περισσότερες πληροφορίες σελίδας
Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις σελίδες, ακόμη και αν δεν διαφημίζονται. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε τις πρόσφατες αλλαγές ονόματος και την ημερομηνία δημιουργίας των Σελίδων.
Το Facebook δεσμεύθηκε ότι θα προσθέσεις και άλλες πληροφορίες, πχ ιδιοκτήτη σελίδας κλπ Θα προσθέσουμε περισσότερες πληροφορίες σελίδας τις προσεχείς εβδομάδες.
Η νέα αυτή δυνατότητα υπάρχει πλέον και στην Ελλάδα.
Μπορείτε πλέον να δείτε όλες τις ενεργές διαφημίσεις κάθε σελίδας.
Τι αλλάζει στις πολιτικές διαφημίσεις
Επιπλέον των παραπάνω αλλαγών σε διαφημίσεις που κάνουν Πολιτικοί ή διαφημίσεις που γίνονται για πολιτικά ζητήματα ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες οι οποίοι σύντομα θα έρθουν και στην Ελλάδα δηλαδή:
- O πολιτικός θα πρέπει να πιστοποιεί με φυσικό τρόπο (επιστολή) που θα δίνεται με επιβεβαίωση της διεύθυνσης, της ταυτότητας των διαχειριστών, αλλά και των χρηματοδοτών του.
- Θα υπάρχει αρχείο με όλες τις διαφημίσεις, ΟΧΙ μόνο τις ενεργές που τρέχει κάποιος πολιτικός.
- Το Facebook θα δίνει λεπτομερείς αναφορικά με το ποσό που ξοδεύτηκε για κάθε διαφήμιση, πόσοι και από που την είδαν, πόσοι έκαναν κλπ κλπ
Ότι αφορά τις πολιτικές διαφημίσεις θα έρθει και στην Ελλάδα πριν τις εκλογές , σύμφωνα με την πάγια τακτική του Facebook. Εφαρμόζεται ήδη σε ΗΠΑ, Μεξικό Ινδονησία και Βραζιλία.
Δείτε πως εφαρμόζεται ήδη στην Αμερική
Πολιτικά ζητήματα
Το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον θα ξέρουμε ποιος είναι πίσω και για διαφημίσεις που αφορούν πολιτικά ζητήματα, ακόμα και αν δεν τις κάνουν πολιτικοί. Αν δηλαδή το Facebook ορίσει το Μακεδονικό σαν ένα πολιτικό ζήτημα που διχάζει, θα δίνει πλήρη στοιχεία για τον καθένα που κάνει μια διαφήμιση για αυτό το ζήτημα. Στην Αμερική π.χ. επειδή το gun control είναι πολιτικό και διχαστικό δίνει πλήρη αναφορά
Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια στην ψηφιακή διαφήμιση
Κάθε βήμα το οποίο βελτιώνει την διαφάνεια στα social media είναι καλό.
Ζούμε σε μια μία εποχή με μία συστηματική και κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.
Το να μπορεί κάποιος χρήστης να δει, όπως θα γίνεται σε λίγο και στην Ελλάδα, ποιος διαφημίζει για ζητήματα όπως το μακεδονικό ή το μεταναστευτικό, ποιος είναι από πίσω από fake news είναι κάτι που βοηθά τον δημόσιο διάλογο και την αξιοπιστία των επιχειρημάτων.
Σε επίπεδο επαγγελματικό, ακόμα και ένας μικρός επαγγελματίας μπορεί και βλέπει πλέον τις διαφημίσεις που τρέχει ο ανταγωνιστής του και να προσαρμόσει ετσι την στρατηγική του.
Σίγουρα στα πολιτικά κόμματα, και τις σελίδες ενημέρωσης το γεγονός ότι θα μπορούμε να βλέπουμε όλοι μας πόσα χρήματα και με τι αποτέλεσμα ξοδεύουν για τις διαφημίσεις τους αλλά και κυρίως τα ζητήματα που επιμένουν είναι κάτι που δεν θα αρέσει πολύ.