Στις επιχειρηματικές σελίδες (όπως και στις προσωπικές) στόχος μας είναι πάντοτε η μεγαλύτερη διάδραση με το κοινό.
Κάθε φορά που πιστεύουμε ότι έχουμε ανακαλύψει την ιδανική στρατηγική μάρκετινγκ στο Facebook μια τεράστια αλλαγή αλγορίθμου ανακοινώνεται.
Ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσουμε το κοινό μας στο Facebook είναι να μελετήσουμε τα δεδομένα και να πειραματιζόμαστε συνεχώς με αυτά.
Μια έρευνα του BuzzSumo ανέλυσε περισσότερες από 43 εκατομμύρια δημοσιεύσεις από τις κορυφαίες 20.000 μάρκες στο Facebook σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που υπάρχουν.
Σας παρουσιάζω τα αποτελέσματα της αποκαλυπτικής έρευνας.
Για να σας προϊδεάσω: η διάδραση με τους χρήστες σε μια σελίδα εξακολουθεί να μειώνεται
Τι βρήκε η έρευνα για τις κορυφαίες μάρκες στο Facebook
Οι κορυφαίες σελίδες δημοσιεύουν πολύ συχνότερα
Άραγε το να δημοσιεύετε περισσότερο έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αφοσίωση; Πολλά εμπορικά σήματα αναφέρουν μια θετική αύξηση των αποτελεσμάτων τους όταν δημοσιεύουν περισσότερο, ενώ άλλα βιώνουν το αντίθετο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα, κατά το τελευταίο έτος ο αριθμός των δημοσιεύσεων ανά τρίμηνο αυξήθηκε κατά 24%, από 6,5 σε 8,1 εκατομμύρια δημοσιεύσεις.
Αυτό σημαίνει μια αύξηση από 72.000 δημοσιεύσεις ανά ημέρα το 1ο τρίμηνο του 2017 σε 90.032 δημοσιεύσεις ανά ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Με άλλα λόγια, περίπου 20.000 πρόσθετα κομμάτια περιεχομένου δημοσιεύονται από τις κορυφαίες μάρκες παγκοσμίως …κάθε μέρα.
Στο 2ο τρίμηνο του 2018, οι 20.000 κορυφαίες σελίδες του Facebook δημοσίευαν κατά μέσο όρο 135 φορές μηνιαία, που σημαίνει λίγο περισσότερο από τέσσερις ανά ημέρα.
Η συνολική διάδραση στη σελίδα μειώνεται (πάλι)
Φυσικά, εάν οι κορυφαίες σελίδες Facebook στον κόσμο δημοσιεύουν επιπλέον 20.000 κομμάτια περιεχομένου ημερησίως στην πλατφόρμα, θα υπάρξει αύξηση του ανταγωνισμού στη ροή ειδήσεων . Αλλά και μια γενικότερη μείωση της διάδρασης.
Ως επιχειρήσεις βέβαια, δεν νομίζω ότι κατανοήσαμε πραγματικά πόσο δραματική υπήρξε συνολικά αυτή η μείωση της διάδρασης (μετοχές, likes, αντιδράσεις και σχόλια) μέχρι τώρα.
Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η διάδραση μειώθηκε περισσότερο από 50% τους τελευταίους 18 μήνες.
Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, η μέση διάδραση ανά δημοσίευση μειώθηκε περισσότερο από 65%, από 4.490 διαδράσεις ανά δημοσίευση σε 1.582.
Η διάδραση στο Facebook για βίντεο, εικόνες και συνδέσμους
Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά στην απόδοση μεταξύ των διαφόρων τύπων περιεχομένου που δημοσιεύονται (links, βίντεο, εικόνες).
Είναι ενδιαφέρον το ότι οι εικόνες (και όχι τα βίντεο) έχουν περισσότερη διάδραση τους χρήστες.
Ωστόσο, όπως είδαμε και στα παραπάνω στοιχεία, έτσι και εδώ η μέση διάδραση ανά εικόνα μειώθηκε: από 9.370 ανά δημοσίευση στο πρώτο τρίμηνο του 2017 σε μόλις 3.454 ανά δημοσίευση στο δεύτερο τρίμηνο του 2018.
Αντίστοιχα, η μέση διάδραση ανά βίντεο μειώθηκε από 5.486 σε 2.867. Ακολουθεί ένα γρήγορο γράφημα που δείχνει τις διαφορές μεταξύ των τύπων περιεχομένου:
Η ανάρτηση δημοσιεύσεων 5 φορές την ημέρα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής διάδρασης
Όπως θα συζητήσουμε αργότερα σε αυτό το άρθρο, φαίνεται ότι υπάρχει ένας “ιδανικός αριθμός δημοσιεύσεων” που πρέπει να λάβετε υπόψιν όταν πρόκειται για τη στρατηγική σας για το μάρκετινγκ στο Facebook.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι επιχειρηματικές σελίδες του Facebook που δημοσίευσαν λιγότερο από μία φορά την ημέρα είχαν την υψηλότερη διάδραση ανά δημοσίευση:
Ωστόσο αυτές που δημοσίευσαν λιγότερο από μία φορά την ημέρα είχαν χαμηλότερη διάδραση. Όσο αυξάνετε τη συχνότητα δημοσίευσης η διάδραση αυξάνεται. Αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο.
Οι σελίδες που δημοσίευαν 5 φορές την ημέρα είχαν κατά μέσο όρο 2.466 διαδράσεις χρηστών ανά δημοσίευση (συνολικά 12.330). Οι σελίδες που δημοσίευαν 10 ή περισσότερες φορές την ημέρα είχαν κατά μέσο όρο 1.202 εμπλοκές χρηστών ανά δημοσίευση (συνολικά 12.020 ). Με άλλα λόγια, το να δημοσιεύετε 5 φορές την ημέρα φαίνεται να είναι η ιδανική συχνότητα δημοσίευσης στο Facebook.
Διαπιστώσαμε επίσης ότι η διάδραση μειώθηκε τους τελευταίους 18 μήνες, ανεξάρτητα από τη συχνότητα δημοσίευσης. Συγκεκριμένα όλες οι σελίδες παρουσίασαν περισσότερο από 50% μείωση διάδρασης από τους χρήστες.
Οι επιχειρηματικές σελίδες Facebook που δημοσιεύθηκαν περισσότερες από 10 φορές την ημέρα εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση στο ποσοστό αφοσίωσης. Σχεδόν 66%.
Οι κορυφαίες κατηγορίες των σελίδων παρουσίασαν 49-70% μείωση διάδρασης
Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντικά, ήταν τα αποτελέσματα από την εξέταση της συνολικής μείωσης διάδρασης ανά τύπο επιχείρησης:
Οι καλλιτεχνικές σελίδες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση διάδρασης με ποσοστό 70,6% . Ακολουθούν οι σελίδες ταινιών και σελίδες μέσων/ειδήσεων.
Οι κατηγορίες σελίδων εξακολουθούν να έχουν βασικό ρόλο στη συνολική επιτυχία της στρατηγικής μάρκετινγκ που θα επιλέξετε στο Facebook. Κατά την επιλογή κατηγορίας σελίδας, φροντίστε να κατανοήσετε τις μικροδιαφορές τις κάθε μίας σε σχέση με τις άλλες και το πώς οι διαφορές αυτές θα επηρεάσουν το περιεχόμενό σας.
Αν θέλετε να δείτε όλα τα αρχικά δεδομένα, μπορείτε να μεταβείτε στο υπολογιστικό φύλλο Excel (που δημιουργήθηκε από την ομάδα του BuzzSumo ) και να κάνετε τη δική σας ανάλυση!
Ας προχωρήσουμε σε περισσότερες ιδέες!
5 λόγοι για τους οποίους η διάδραση των χρηστών σε επιχειρηματικές σελίδες στο Facebook μειώνεται
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζουν μια ομολογουμένως θλιβερή εικόνα για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει,, όμως, ακόμα ελπίδα να προωθήσετε τη δική σας στρατηγική μάρκετινγκ στο Facebook. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι λαμπρό για τις σελίδες που θέλουν να πειραματιστούν και να κάνουν μια αλλαγή.
Αλλά καταρχάς, πρέπει να καταλάβουμε το γιατί βλέπουμε μείωση της αφοσίωσης, ώστε να ξέρουμε που πρέπει να αρχίσουμε να βελτιωνόμαστε.
-
Αυξημένος ανταγωνισμός:
Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80 εκατομμύρια Επιχειρηματικές Σελίδες στο Facebook, με ένα εκπληκτικό 41% όλων των μικρών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο να έχουν παρουσία στην πλατφόρμα.
Η πρόκληση για αυτές τις επιχειρήσεις, είναι το ότι ενώ ο όγκος του περιεχομένου της σελίδας τους αυξάνεται, ο διαθέσιμος χώρος για περιεχόμενο στο News Feed παραμένει ο ίδιος. Με άλλα λόγια δημοσιεύεται υπερβολικά μεγάλος όγκος περιεχομένου.
-
Υψηλότερη ποιότητα περιεχομένου:
Οι επιχειρήσεις έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση σε ότι αφορά τη δημιουργία υψηλής ποιότητας περιεχομένου για τα κανάλια τους στα κοινωνικά μέσα. To μάρκετινγκ βίντεο δεν αποτελεί πλέον μυστήριο για πολλές μάρκες. Το περιεχόμενο των διαφημίσεων είναι καλύτερο και πιο στοχευμένο από ποτέ. Και οι διαφημιστές βελτιώνονται φοβερά στη δουλειά τους μέρα με τη μέρα.
Αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο για το κοινό. Ως brands, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στο Facebook εξαρτάται από την ικανότητά μας να δημιουργούμε και να παρέχουμε ποιοτικό περιεχόμενο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι ο πήχης της ποιότητας περιεχομένου είναι ψηλά.
-
Ο αλγόριθμος του Facebook εξακολουθεί να εξελίσσεται:
Εδώ και πολύ καιρό, παρατηρείται μια αργή και σταθερή μείωση του αριθμού των χρηστών που είναι σε θέση να δουν τις δημοσιεύσεις και τη σελίδα σας. Εκτός κι αν είναι sponsored. Αυτό συμβαίνει διότι το Facebook έχει αλλάξει τον αλγόριθμο της ροής ειδήσεων .
Σύμφωνα με τον Adam Mosseri, επικεφαλής ροής ειδήσεων στο Facebook, τον Ιανουάριο του 2018 το Facebook άρχισε “να αλλάζει την σειρά κατάταξης για να κάνει τη ροή ειδήσεων περισσότερο προσανατολισμένη στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και λιγότερο για την κατανάλωση…”.
Οι επιχειρήσεις δεν ανταγωνίζονται πια μόνο μεταξύ τους για να κερδίσουν την προσοχή των χρηστών στο News Feed. Οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται πλέον κάθε προφίλ, σελίδα και ομάδα στο Facebook.
-
Προσδιορισμός προτεραιοτήτων σχετικά με το διαφημιστικό περιεχόμενο στη ροή ειδήσεων:
Το Facebook είναι μια επιχείρηση. Προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει μια ευχάριστη εμπειρία στους χρήστες του και μια καλή απόδοση επένδυσης στους μετόχους του πρέπει να φέρνει κέρδος.
Η χρήση του Facebook είναι εντελώς δωρεάν από ιδιώτες, επιχειρήσεις και προγραμματιστές. Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του προέρχεται από διαφημιζόμενους στην πλατφόρμα.
Στο Facebook υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ της δημιουργίας εξαιρετικής εμπειρίας για τους χρήστες και τη μεγιστοποίηση του κέρδους για τους μετόχους. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια στροφή σε περισσότερη διαφήμιση στα News Feed.
Τώρα που εξετάσαμε αρκετούς από τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους η διάδραση μειώνεται στο Facebook ας εξετάσουμε μερικά πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε στη στρατηγική μάρκετινγκ σας στο Facebook.
Πώς να βελτιώσετε τη στρατηγική μάρκετινγκ στο Facebook σήμερα
Πιστέυω ότι εδώ βρίσκεται μια συναρπαστική ευκαιρία για επιχειρήσεις και εμπορικά σήματα στο Facebook . (εφ’όσον είστε πρόθυμοι να κάνετε μια αλλαγή και να πειραματιστείτε με τη στρατηγική μάρκετινγκ στο Facebook)
Εδώ είναι οι 3 σημαντικότερες συμβουλές μου που θα βοηθήσουν τη σελίδα σας να γίνει περισσότερο προσβάσιμη και να αυξήσει τη διάδραση με τους χρήστες σε αυτή ξεκινώντας από σήμερα και συμπεριλαμβάνοντας κάποια εξαιρετικά παραδείγματα από τις 20.000 κορυφαίες μάρκες παγκοσμίως. Άλλωστε όλοι μπορούμε να μάθουμε μερικά πράγματα από αυτές!
1. Σκεφτείτε τι απόδοση επένδυσης (ROI) θα αποφέρει κάθε δημοσίευση στο Facebook
Κάτι στο οποίο δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία όταν σχεδιάζουμε μια στρατηγική μάρκετινγκ στο Facebook είναι ο δείκτης ROI της κάθε δημοσίευσης στο Facebook. Εξετάζοντας τα παραπάνω δεδομένα, είναι ξεκάθαρο ότι η επιτυχία κάθε δημοσίευσης μειώνεται δραματικά, όταν δημοσιεύετε 5 (ή περισσότερες) φορές την εβδομάδα.
Συνεπώς, φαίνεται ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης όσον αφορά τη συχνότητα δημοσίευσης στο Facebook: ποιότητα εναντίον ποσότητας.
- Ποιότητα: Επικεντρώνεται στην ανάρτηση λιγότερων, ποιοτικών δημοσιεύσεων στο Facebook, οι οποίες προσεγγίζουν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων ανά δημοσίευση
- Ποσότητα: Επικεντρώνεται στην ανάρτηση περισσότερων αναρτήσεων στο Facebook, προκειμένου να προσεγγίσουν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων συνολικά
Στο παρελθόν, η προσέγγιση της ποσότητας απέφερε καλά αποτελέσματα για εκατοντάδες επιχειρηματικές σελίδες. Όσο περισσότερο δημοσίευαν, τόσο μεγαλύτερη εμπλοκή παρατηρούσαν από την πλευρά των χρηστών σε ημερήσια, εβδομαδιαία, κλπ βάση. Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί πλέον και μάλιστα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του συνόλου του περιεχομένου σας στο Facebook (δηλαδή το ROI της κάθε δημοσίευσης).
Σελίδες όπως το HubSpot έχουν αλλάξει τη στρατηγική τους για το μάρκετινγκ στο Facebook προκειμένου αυτή να επικεντρώνεται σε τακτικές που λειτουργούν. Μια από αυτές είναι η παραγωγή περισσότερων viral βίντεο και εικόνων. Επίσης σταμάτησαν να ξοδεύουν χρόνο σε πράγματα που δεν λειτουργούν όπως η δημοσίευση συνδέσμων στην ιστοσελίδα τους.
Δείτε ένα παράδειγμα δημοσίευσης του HubSpot εδώ
Το Facebook και άλλα κανάλια κοινωνικών μέσων είναι πλέον πλατφόρμες στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν περιεχόμενο, να διασκεδάσουν, να ψωνίσουν, να μοιράζονται και να κάνουν πολλά άλλα χωρίς να χρειάζεται να αφήσουν την άνεση της εφαρμογής τους.
Ένα μεγάλο κομμάτι της νέας και βελτιωμένης στρατηγικής σας για Facebook μάρκετινγκ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην στην αλληλεπίδραση με το κοινό σας και στην αύξηση της απόδοσης της επένδυσης της κάθε δημοσίευσης, αντί να μεταδίδει απλώς το μήνυμά σας.
2. Βασιστείτε πάνω στους κορυφαίους λόγους, για τους οποίους το κοινό σας μοιράζεται διαδικτυακά
Το 2011, οι New York Times δημοσίευσαν ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την επιστήμη πίσω από τον οποία οι άνθρωποι μοιράζονται στο διαδίκτυο. Τόσα χρόνια μετά, τα διδάγματα που αποκομίστηκαν από την έρευνα αυτή εξακολουθούν να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ για τη στρατηγική σας στο Facebook μάρκετινγκ.
Διαπίστωσαν ότι οι κορυφαίοι 5 λόγοι για τους οποίους οι χρήστες μοιράζονται διαδικτυακά είναι:
- Για να ικανοποιήσουν τους άλλους με πολύτιμο και διασκεδαστικό περιεχόμενο
- Για να αυτοπροσδιοριστούν και να παρουσιάσουν τον εαυτό τους σε άλλους
- Για την ενίσχυση σχέσεων
- Για την αυτοπραγμάτωση
- Για να ενημερώσουν τους άλλους γύρω από διάφορα ζητήματα, προϊόντα και μάρκες
Δεν είναι τυχαίο ότι το περιεχόμενο στο Facebook που γίνεται πιο συχνά viral σχετίζεται με τρόφιμα, ζώα, μόδα, χιούμορ και ομορφιά!
Σας προτρέπω να ξανακοιτάξετε τις 50 τελευταίες δημοσιεύσεις της επιχείρησης σας στο Facebook και να τις εξετάσετε από την πλευρά του καταναλωτή. Ρωτήστε τον εαυτό σας: αν το έβλεπα αυτό στη ροή ειδήσεων μου στο Facebook, θα ήθελα πραγματικά να αλληλεπιδράσω με αυτό το περιεχόμενο;
Μάρκες όπως η Brain Pickings δημιουργούν περιεχόμενο με επίκεντρο την επιθυμία των ανθρώπων να επικοινωνούν και να μοιράζονται ενδιαφέροντα πράγματα με τους φίλους και την οικογένειά τους. Ακόμα κι αν αυτό είναι τόσο απλό όσο ένα φιλικό “γεια”. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της απλότητας του περιεχομένου που γίνεται viral:
Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τους λόγους που οι άνθρωποι μοιράζονται διαδικτυακά, ο Brian Carter έκανε κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με το τι κάνει το περιεχόμενο του Facebook viral.
3. Αξιοποιήστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το περιεχόμενό σας για κατανάλωση από κινητά
Η αύξηση της χρήσης και κατανάλωσης κινητών τηλεφώνων είναι μεγάλη υπόθεση για τις επιχειρήσεις, ιδίως το Facebook.
Περισσότερο από το 95% των χρηστών του Facebook έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο από τη συσκευή του κινητού τους τηλεφώνου. Αυτό σημαίνει ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να εξετάζουμε τους τρόπους εμπλοκής του κινητού τηλεφώνου. Και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις στρατηγικές μας για Facebook μάρκετινγκ.
Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συντελεί στην αλλαγή είναι η κατακόρυφη προβολή βίντεο. Αυτή η μορφή φανερώνει τη φυσική συμπεριφορά των χρηστών (πολλοί από μας κρατάμε τα τηλέφωνά μας σε όρθια θέση). Μελέτες γύρω από το Facebook έδειξαν ότι το 79% των χρηστών που προτιμούν να βλέπουν βίντεο κατακόρυφα συμφώνησαν ότι αυτή η μορφή είναι πιο καθηλωτική. Επίσης είπαν ότι θα επέλεγαν την κάθετη μορφή στις περισσότερες περιπτώσεις. Επίσης το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι μάρκες που χρησιμοποιούν κάθετο βίντεο για τη διαφήμισή τους είναι “πιο καινοτόμες”.
Μάρκες όπως η LDN χρησιμοποιούν κάθετο βίντεο για να παρουσιάσουν δημιουργικά τα προϊόντα τους με ένα διασκεδαστικό και μοναδικό τρόπο.
Οι άλλοι κύριοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη βελτιστοποίηση του περιεχομένου σας για κινητά είναι το μήκος του βίντεο και το μέγεθος της λεζάντας.
Το BuzzSumo διαπίστωσε ότι το βέλτιστο μήκος βίντεο στο Facebook είναι οποιοδήποτε μεταξύ 30-120 δευτερολέπτων. Με άλλα λόγια, τα βίντεό σας δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2 λεπτά.
Σχετικά με το μέγεθος της λεζάντας, κάναμε μια υποκειμενική ανάλυση μέσα στο εργαλείο BuzzSumo. Καταλήξαμε σε έναν τρόπο με τον οποίο θα βοηθούσε να σκέφτεστε όταν δημιουργείτε τις λεζάντες: μην μιλάτε, δείξτε.
Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε κάποιον να κάνει κλικ ή να ασχοληθεί με το περιεχόμενό σας από το κινητό του τόσο το καλύτερο. Αυτό συχνά σημαίνει να κάνετε τις λεζάντες σύντομες και ευχάριστες ώστε να μην αποσπάτε τους χρήστες από τον τελικό σας στόχο.
Πέρα από τη στρατηγική μάρκετινγκ στο Facebook
Θα ήθελα πολύ να σας ακούσω!
Πώς θα αισθανόσασταν με το να πάτε τη στρατηγική μάρκετινγκ σας στο Facebook ένα βήμα παρακάτω; Είστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον του Facebook γενικά; Ποιά πειράματα σκοπεύετε να δοκιμάσετε πρώτα;
Μη διστάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο ή ερώτηση παρακάτω σχετικά με τα δεδομένα αυτής της μελέτης ή απλώς να πείτε “γεια”. Ανυπομονώ να ακούσω τις ιδέες σας σχετικά με το Facebook, ώστε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο!
Θες να μάθεις περισσότερα για την διάδραση στο Facebook;
Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις περισσότερα είναι να κάνεις ατομικά μαθήματα μαζί μου.
Τι θα καταφέρεις με τα μαθήματα για Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Διαφημίσεις, Mάρκετινγκ και εργαλεία
[intense_content_section background_color=”#1C72BD” border_bottom=”0″] [intense_row] [intense_column size=”12″] [intense_promo_box shadow=”8″][intense_icon_list]
[intense_icon_list_item type=”chevron-sign-right”]να χαράξεις ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο[/intense_icon_list_item][intense_icon_list_item type=”repeat” spin=”1“]Nα κάνεις εύκολα και γρήγορα video και εικόνες[/intense_icon_list_item] [intense_icon_list_item type=”bullseye” color=”red”]να μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς εξ ολοκλήρου καμπάνιες στην πλατφόρμα του Google Ads[/intense_icon_list_item][intense_icon_list_item type=”play-sign” color=”primary”]να μπορείς να κατανοήσεις όλα τα στατιστικά του Google Analytics[/intense_icon_list_item] [intense_icon_list_item type=”ok-sign” color=”success”]να μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς εξ ολοκλήρου καμπάνιες σε Facebook & Instagram[/intense_icon_list_item] [intense_icon_list_item type=”thumbs-up”]να μπορείς να δημιουργήσεις αποτελεσματικές διαφημίσεις σε Google, Facebook, Youtube, Instagram και LinkedIn[/intense_icon_list_item] [intense_icon_list_item type=”repeat” spin=”1“]Nα είσαι σε θέση να βγεις δυναμικά στην αγορά εργασίας σαν Social Media Manager[/intense_icon_list_item] [/intense_icon_list]
[/intense_promo_box] [/intense_column] [/intense_row] [/intense_content_section][intense_icon_list]
Το κόστος για κάθε ώρα μαθήματος είναι 30 € + Φ.Π.Α.
Τα μαθήματα γίνονται μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Βλέπουμε ο ένας τον άλλο ταυτόχρονα , βλέπουμε τον ίδιο υπολογιστή, και εφαρμογές κατά την διάρκεια του μαθήματος. Η διδασκαλία μαγνητοσκοπείται δωρεάν, και έχεις αρχείο με το τι είπαμε.
Για προαγορά 10 ωρών γίνεται έκπτωση 16 %
Mήπως τα μαθήματα σου φαίνονται ακριβά
30 € για μια ώρα, (που πάντα είναι περισσότερη) με ένα καθηγητή με 20 χρόνια εμπειρία, με εκατοντάδες μαθητές , με δεκάδες επιτυχημένες καμπάνιες μπορεί να φαίνονται ακριβά σε κάποιους.
Τα μαθήματα μου όμως ειναι τα πιο φθηνά FACE TO FACE Digital marketing online courses σε όλη την Ελλάδα.
Αντίστοιχα μαθήματα αρχίζουν απο 45 €