Το Facebook φιλοξενεί περίπου 3 δισεκατομμύρια χρήστες. Από CEO μέχρι φοιτητές και καταναλωτές. Πως μπορείς να φτιάξεις διαφημίσεις Facebook που δουλεύουν για τόσο διαφορετικά κοινά.;
Ένας τρόπος είναι να φτιάξεις optimized διαφημίσεις Facebook που δουλεύουν για στοχοποιημένο κοινό.
Αυτές οι διαφημίσεις θα σε βοηθήσουν να δαπανήσεις το PPC budget σου σοφά και τελικά να δεις ένα θετικό αντίκρισμα στην επένδυσή σου.
Πώς μοιάζουν αυτές οι διαφημίσεις Facebook; Αν ψάχνεις να βρεις την κατάλληλη συνταγή έχεις έρθει στο σωστό μέρος.
6 Στοιχεία για πετυχημένες διαφημίσεις Facebook που δουλεύουν
1.Έχουν ξεκάθαρο objective
Οι διαφημίσεις Facebook είναι μια εξαιρετική τακτική για να ξεκινήσεις την marketing στρατηγική σου. Όμως μην περιμένεις να δεις αποτελέσματα αν απλά δαπανάς ένα x ποσό στο Facebook.
Αντίθετα, θα πρέπει να χτίσεις μια ξεκάθαρη στρατηγική. Μία στρατηγική που να ξέρει ποιους στόχους εξυπηρετεί η κάθε διαφήμιση.
Με αυτό τον τρόπο θα έχεις την δυνατότητα να υπολογίζεις την επιτυχία σου βασισμένος/η στις μετρήσεις. Επίσης θα μπορείς να φτιάχνεις καλύτερες διαφημίσεις με το κατάλληλο Facebook setup όπως για παράδειγμα ποιο objective θα χρησιμοποιήσεις.
2.Είναι οπτικές
Το οποιοδήποτε οπτικό περιεχόμενο δουλεύει καλύτερα με τον αλγόριθμο του Facebook.
Επίσης ό,τι έχει να κάνει με εικόνα έχει περισσότερες πιθανότητες -σε σχέση με τον γραπτό λόγο- να γίνει share και να αποτυπωθεί στη μνήμη όλων. Το μάθημα της ημέρας: ό,τι διαφήμιση και να κάνεις μην ξεχνάς ότι είναι εικόνα θα πρέπει να είναι γοητευτική.
3.Δεν “βομβαρδίζονται” από λέξεις
Αν έχεις φτιάξει διαφήμιση με εικόνα και υπέρτιτλους προσπάθησε το μέγεθος και η ποσότητα των λέξεων να μην υπερβαίνει το 20%. Διαφορετικά η διαφήμιση δεν θα δουλέψει. Πριν δημοσιεύσεις την διαφήμισή σου βρες ένα κειμενογραφικό εργαλείο για να τσεκάρεις την αναλογία μεταξύ εικόνας και κειμένου.
4. Είναι σχετικές με το κοινό
Η σχετικότητα είναι συνηφασμένη με τις διαφημίσεις facebook.
Να έχεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι κάθε φορά (αναλόγως των settings που έχεις επιλέξει) που κάποιος βλέπει ή κάνει κλικ πάνω στην διαφήμισή σου εσύ ξοδεύεις χρήματα. Αν δείχνεις τις διαφημίσεις σ’ένα άσχετο κοινό τότε δαπανάς χρόνο και χρήμα σε κάτι το οποίο δεν έχει αποτέλεσμα.
Τον Φεβρουάριο του 2015 το Facebook παρουσίασε ένα καινούριο εργαλείο για τις διαφημίσεις facebook.
Αυτό ήταν ένας βαθμολογητής ο οποίος βαθμολογούσε κατά πόσο σχετική είναι η διαφήμισή σου (περιεχόμενο/κοινό). Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή με το Ad Rank στα Google Ads. Όσο πιο σχετική είναι η εικόνα, το copy και το destination page με το κοινό σου τόσο μεγαλύτερη βαθμολογία έχεις. Και συνεπώς θα έχεις διαφημίσεις facebook που δουλεύουν, γιατί έτσι θα τις χειριστεί το facebook.
5. Εμπεριέχουν μία αξιόλογη προσφορά
Μία αξιόλογη προσφορά λέει στον αναγνώστη γιατί να κάνει κλικ πάνω στην διαφήμισή σου για να μάθει περισσότερα. Γιατί το προϊόν σου ή η επιχείρησή σου είναι διαφορετική από τις άλλες;
Γιατί κάποιος να κάνει κλικ στην διαφήμισή σου για να μπει στο website σου;
Η προσφορά σου θα πρέπει να είναι πιστευτή. Για παράδειγμα, αν πεις ότι έχεις το νοστιμότερο σάντουιτς στον κόσμο δεν θα σου φέρει κόσμο στο μαγαζί. Αν πεις όμως ότι έχεις 20% προσφορά σε όλα τα σάντουιτς ίσως αυτό να κάνει την διαφορά. Ή θα μπορούσες να ενισχύσεις το social proof σου. Για παράδειγμα “Το σάντουιτς που προτιμάται από 1.000.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Έλα να δοκιμάσεις το δικό σου και κέρδισε 20% στην παραγγελία σου με αυτό το κουπόνι”.
6. Έχουν ένα ξεκάθαρο call-to-action
Αν δεν έχεις ένα ξεκάθαρο call-to-action κουμπί, όσο όμορφες και σχετικές να είναι οι διαφημίσεις δεν θα έχεις ποτέ διαφημίσεις facebook που δουλεύουν.
Θέλεις ένα call-to-action που να λέει στον αναγνώστη τι να κάνει μετά. Για παράδειγμα μπορείς να προσθέσεις κάτι τέτοιο “Αγόρασέ το τώρα και εξοικονόμησε τόσα χρήματα” ή “Η προσφορά τελειώνει σύντομα” για να δώσεις την αίσθηση του επείγοντος.
Με λίγα λόγια το CTA ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πατήσουν πάνω στην διαφήμιση τώρα.
Τα 3 βασικά formats για διαφημίσεις facebook που δουλεύουν
Format 1: Διαφήμιση της δεξιάς στήλης
Αυτός ο τύπος διαφήμισης είναι ο πιο παραδοσιακός. Εμφανίζεται στα δεξιά του News Feed του Facebook. Αυτός ήταν μάλιστα και ο πρώτος τύπος διαφήμισης που εμφάνισε το Facebook και που ακόμα υπάρχει.
Αν και οι διαφημίσεις στα news feed έχουν καλύτερες στατιστικές με υψηλότερα engagements μην σνομπάρεις την δεξιά στήλη. Πολύ συχνά παρατηρούμε ότι βλέπουμε λιγότερο δαπανερά κλικ και conversions όταν χρησιμοποιούμε αυτού τους είδους διαφήμιση. Για να έχεις διαφημίσεις facebook που δουλεύουν στην δεξιά στήλη θα πρέπει να είναι σχετικές, να έχουν μια εξιόλογη προσφορά, μια καλή εικόνα και ένα ξεκάθαρο call-to-action. Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Το οπτικό κομμάτι είναι ξεκάθαρο, απλό και γοητευτικό για όλους τους τύπους ανθρώπων που αγαπούν το κρασί.
- Είναι σχετική. Αυτή η διαφήμιση εμφανίστηκε στο news feed ενός φίλου που έχει μεγάλη αγάπη στα κρασιά. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Αυτός που την έφτιαξε έκανε σωστό targeting.
- Εμπεριέχει μια αξιόλογη προσφορά. Τρία μπουκάλια για 19$ μόνο; Φανταστική προσφορά. Επίσης προσθέτουν ακόμα μία προσφορά. Στην πρώτη του αγορά ο πελάτης θα έχει έκπτωση.
- Έχει ένα δυνατό CTA. Η λέξη “get” εδώ είναι αρκετά δυνατή στη γλώσσα του CTA. Και δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιείται δύο φορές. Εάν έβαζαν και το χρονικό περιθώριο θα ήταν τέλεια.
Format 2: Διαφήμιση για το News Feed του Desktop
Αυτός ο τύπος διαφήμισης εμφανίζεται στο news feed των χρηστών όταν μπούνε στο facebook από το desktop τους. Ναι μεν έχει καλύτερο engagement αλλά πολλές φορές είναι πιο ακριβή. Είναι καλύτερο οι διαφημίσεις αυτές να μοιάζουν με organic αναρτήσεις και να είναι ενδιαφέρουσες και να έχουν ωραίο πτικό υλικό.
Δες από κάτω την διαφήμιση της Amazon όπως εμφανίζεται στο newsfeed του facebook από desktop:
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Δεν είναι μόνο ότι είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από αυτές της δεξιάς στήλης. Αλλά χρησιμοποιεί ζεστά χρώματα, λευκά κενά και γραμμές, στοιχεία που μού τράβηξαν το ενδιαφέρον.
- Είναι σχετική. Αυτή η διαφήμιση εμφανίστηκε στην φίλη μου τη Μαρία η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας γάτας.
- Εμπεριέχει μια αξιόλογη προσφορά. Η Amazon δεν δείχνει τυχαία σε αυτή την διαφήμιση το αυτοκαθαριζόμενη τουαλέτα γάτας. Είναι από τα best sellers. Επίσης, αν παρατηρήσουμε την εικόνα βλέπουμε τα αστεράκια τα οποία προσθέτουν social proof.
- Έχει ένα δυνατό CTA. H Amazon εδώ μου λέει να κάνω κλικ στην διαφήμιση “τώρα” γιατί υποθέτω ότι αργότερα δεν θα υπάρχει η συγκεκριμένη προσφορά. Το “τώρα” είναι πολύ δυνατό στην γλώσσα του CTA.
Format 3: Διαφήμιση για το News Feed του κινητού
Όπως και η προηγούμενη διαφήμιση έτσι κι αυτή εμφανίζεται στο Newsfeed των χρηστών που μπαίνουν από κινητό. Και πάλι οι διαφημίσεις αυτές μοιάζουν με κανονικές αναρτήσεις που γίνονται από ανθρώπους ή σελίδες.
Έτσι φαίνεται η διαφήμιση των New York Times στο News Feed από κινητό:
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Το καρτούν τραβάει το ενδιαφέρον γιατί ξεχωρίζει ανάμεσα στις αναρτήσεις με κείμενο ή στις φωτογραφίες που υπάρχουν πληθώρα στο news feed. Αυτή η μη παραδοσιακή μορφή ανάρτησης σε κάνει να πατήσεις κλικ.
- Είναι σχετική. Αυτή η διαφήμιση εμφανίστηκε στον ανηψιό της συνεργάτιδάς μου που είναι 27 και κάποτε έγραφε άρθρα για την υγεία. Είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα έκανε κλικ γιατί εκτός των άλλων μοιάζει με φυσιολογική ανάρτηση.
- Εμπεριέχει μια αξιόλογη προσφορά. Η ανάρτηση επίσης δείχνει ποιοι άλλοι φίλοι έκαναν like και ίσως να διάβασαν το εν λόγω άρθρο. Ακόμα μία απόδειξη social proof.
- Έχει ένα δυνατό CTA. Ο σκοπός της διαφήμισης αυτής είναι να αυξήσει τα like της σελίδας. Γι’αυτό επιστρατεύεται και κάνει μια ερώτηση για να σε κάνει να θέλεις να την απαντήσεις.
Τύποι διαφήμισης στο Facebook και μερικά παραδείγματα από τις καλύτερες διαφημίσεις facebook που δουλεύουν
Αφού αναλύσαμε τα format της διαφήμισης ας δούμε μερικούς από τους τύπους αναρτήσεων που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στις διαφημίσεις facebook.
1.Διαφήμιση βίντεο
Οι διαφημίσεις βίντεο είναι λίγο μεγαλύτερες και δείχνουν να έχουν μεγαλύτερο engagement από τις στατικές αναρτήσεις. Η αλήθεια είναι ότι δισεκατομμύρια βίντεο παρακολουθούνται κάθε μέρα. Και γι’αυτό το λόγο αξίζει να προσπαθήσει κάποιος να φτιάξει ένα.
Χρειάζεσαι έμπνευση; Δες αυτό το παράδειγμα από το Key Jewlers:
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Αν και είναι βίντεο ξέρω πολύ καλά τι αφορά από την αρχική εικόνα. Επίσης μπορώ να καταλάβω περί τίνος πρόκειται ακόμα και χωρίς ήχο. Παρεμπιπτόντως το 83% των βίντεο στο facebook παρακολουθούνται χωρίς ήχο.
- Είναι σχετική. Αυτή η διαφήμιση μού εμφανίστηκε πρόσφατα γιατί έψαχνα ένα κόσμημα για να το κάνω δώρο.
- Είναι αξιόλογη. Η διαφήμιση δείχνει ότι οι μελλοντικοί πελάτες της Kay γίνονται χαρούμενοι (βλ. γυναίκα που γελάει). Επίσης ποιος δεν αγαπάει τους σκύλους;
- Έχει ένα δυνατό CTA. Ο σκοπός της διαφήμισης αυτής είναι να αυξήσει τα like της σελίδας. Με το κουμπί στα δεξιά μου διευκολύνει κι εμένα το έργο που θέλω να δω κι άλλο περιεχόμενο της εν λόγω εταιρείας.
Πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου βίντεο; Καταρχάς προσπάθησε να καταλάβεις τις προϋποθέσεις του Facebook σε ό,τι αφορά το μέγεθος κτλ. Σε συμβουλέυω να κρατήσεις την διάρκεια σχετικά μικρή. Το facebook σού δίνει τη δυνατότητα να κάνεις και μεγαλύτερα βίντεο αλλά δεν θα στο πρότεινα.
2.Διαφήμιση Εικόνα
Άλλος ένας τρόπος διαφήμισης facebook που δουλεύει είναι η ανάρτηση/φωτογραφία. Αυτός είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος από τότε που ο αλγόριθμος του Facebook έδειχνε ότι του άρεσαν αναρτήσεις με οπτικό περιεχόμενο. Το ιδανικό μέγεθος για τις φωτογραφίες/διαφημίσεις είναι το 1200×628 pixels. Αν βάλεις μεγαλύτερη το facebook θα στην κροπάρει. Προσάρμοσε την εικόνα ανάλογα με τις ανάγκες του κοινού σου. Τι θα του άρεσε περισσότερο;
Ας δούμε το παράδειγμα του NatureBox:
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Η εικόνα σου δείχνει ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Επιπλέον έχει πάνω την ταμπέλα “Free Trial” που λειτουργεί σαν CTA.
- Είναι σχετική. Ο καθένας μας μας αρέσει να τσιμπολογάμε. Αν έχεις κάνει like σε διάφορες εταιρείες με ανάλογο lifestyle μάλλον θα σου δείξει αντίστοιχες διαφημίσεις.
- Εμπεριέχει μια αξιόλογη προσφορά. Αυτή η διαφήμιση είναι τέρμα αξιόλογη. Καταρχάς έχει την ταμπέλα “free trial” η οποία είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις μόλις την κοιτάξεις. Δεύτερον σού δείχνει πόσο υγεινά είναι τα προϊόντα της εταιρείας.
- Έχει ένα δυνατό CTA. Η nature box σου ζητάει να πάρεις ένα δωρεάν δείγμα. Είναι προφανές τι πρέπει να κάνεις εσύ στη συνέχεια.
3.Διαφήμιση Link Click
Ένα από τα πιο δημοφιλή objectives είναι να στείλεις το traffic σε εξωτερικό σύνδεσμο. Αυτό γίνεται με την διαφήμιση link click.
Αν συμπεριλάβεις ένα CTA τότε θα μπορείς να αποκτήσεις link clicks στον προορισμό που επιθυμείς (π.χ σ’ένα landing page). Σε συνδυασμό με κάποια καλή προσφορά και μια όμορφη φωτογραφία θα έχεις λιγότερο CPC (cost per click) σε σχέση με άλλες διαφημίσεις. Επίσης θα έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα στο click-through rate.
Δες το παρακάτω παράδειγμα:
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Αν και τεχνικά μιλάμε μια διαφήμιση link click. εδώ η Fragrant Jewels χρησιμοποίησε ένα βίντεο για να δείξει το ρποιόν και μετά έφτιαξε μια προσφορά (βλ. κάνε κλικ από κάτω για να σπάσει το αβγό). Το βίντεο αυτό ήταν εντυπωσιακό οπτικά. Ο συνδυασμός αβγού δράκου στις αποχρώσεις ενός δυναμικού μπλε έκανε την διαφορά.
- Είναι γοητευτική. Το ίδιο το αβγό ενέχει κάποιου είδους μυστηρίου. Τι να έχει άραγε μέσα;
- Έχει ένα ξεκάθαρο CTA. Η Fragrant Jewels χρησιμοποιεί την εικόνα για να πει μια ιστορία αλλά και για να ιντριγκάρει. Ξεκάθαρα όμως λέει στο κοινό να πατήσουν το κουμπί. Το κοινό τότε ευχαρίστως θα πατήσουν το κουμπί για να σπάσει το αβγό.
- Εμπεριέχει μια αξιόλογη προσφορά. Η διαφήμιση προσφέρει ένα 26% έκπτωση στα μεταφορικά. Αν το κοινό ενδιαφέρονται για το προϊόν τότε τους δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο να πατήσουν πάνω.
4.Διαφήμιση με πολλαπλά προϊόντα
Οι διαφημίσεις με πολλαπλά προϊόντα δείχνουν πολλά προϊόντα σε μία μόνο διαφήμιση. Το κοινό σκρολάρει πάνω στις εικόνες οι οποίες έχουν ξεχωριστό link η κάθε μία. Μπορείς να προμοτάρεις οτιδήποτε, όχι μόνο προϊόντα. Από αναρτήσεις blog, μέχρι e-books και webinars.
Δες το παρακάτω παράδειγμα της Shutterfly. Η κάθε εικόνα έχει και μία διαφορετική προσφορά για να ανταπεξέλθει σε διαφορετικές ανάγκες των δημογραφικών.
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Αυτή είναι μια σειρά από εικόνες οι οποίες έχουν λίγο-πολύ το ίδιο χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο η διαφήμιση αποκτά μια συνοχή ειδικά απέναντι στο brand. (επίσης η παρουσία της γάτας δεν έβλαψε ποτέ κανέναν εκτός κι αν είναι αλλεργικός)
- Είναι σχετική. Αυτός που είδε την διαφήμιση θεωρητικά του αρέσει να βγάζει φωτογραφίες και να φτιάχνει δώρα συναισθηματικής αξίας.
- Είναι αξιόλογη. Εδώ είναι ξεκάθαρη η προσφορά. 40% για κάθε προϊόν που διαφημίζεται. Επίσης φαίνονται ξεκάθαρα ο κωδικός του προϊόντος και μέχρι ποια ημερομηνία ισχύει η προσφορά. Επίσης η διαφήμιση δείχνει εναλλακτικούς τρόπους για να χρησιμοποιηθεί το προϊόν τους. Κάτι το οποίο δίνει έξτρα αξία στο brand.
- Έχει ένα δυνατό CTA. Ξέρω ότι η προσφορά λήγει στις 17 Φεβρουαρίου οπότε μάλλον θα με προτρέψουν να λάβω δράση άμεσα.
5.Η τοπική διαφήμιση
Η τοπική διαφήμιση μπορεί να γίνει εφόσον υπάρχει ο φυσικός χώρος. Ο στόχος σου είναι να φέρεις traffic στο σημείο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κάνεις target στο facebook την ώρα που θα φτιάχνεις την διαφήμιση ακριβώς σε ποια ακτίνα θα θέλεις να διαφημίζεσαι.
Αν στο κατάστημα που έχεις τρέχεις κάποια προσφορά ή κάποιο event τότε σέταρε τις διαφημίσεις έτσι ούτως ώστε να εμφανίζονται μόνο σε εκείνους που βρίσκονται εκεί κοντά. Ξεκίνα την διαφήμιση λίγες μέρες νωρίτερα από το event κατά την διάρκεια του event κάνε target τα κινητά τηλέφωνα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα προσεγγίσεις και ανθρώπους που έτυχε εκείνη την ημέρα να είναι στην περιοχή.
Δες το παρακάτω παράδειγμα:
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Αυτή η διαφήμιση έχει ως εικόνα αλμυρά και γλυκά καλούδια ενώ το logo της είναι συνυφασμένο μετην φοιτητική ζωή.
- Είναι σχετική. Λογικά η διαφήμιση θα εμφανίζεται στους φοιτητές της παρακείμενης σχολής. Επίσης αναφέρει τον αγώνα που λαμβάνει χώρα εκείνη την στιγμή. Οπότε στοχεύει στις ανάγκες του φοιτητή εκείνη την στιγμή που δεν είναι άλλες από σνακ και σάντουιτς από το subway.
- Είναι αξιόλογη. Το Mizzou Market λέει στους πεινασμένους φοιτητές ότι έχει τα πάντα για τις ανάγκες του πριν, μετά ή κατά την διάρκεια του αγώνα.
- Έχει ένα δυνατό CTA. Σε αυτή την διαφήμιση βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να κατευθυνθούμε με πλοήγηση. Έτσι με ευκολία ο φοιτητής κατευθύνεται με τα πόδια στο σωστό σημείο.
6.Η διαφήμιση της προσφοράς
Αυτός είναι ο νεότερος τύπος διαφήμισης στο facebook. Εδώ τα εκπτωτικά κουπόνια για το προϊόν ή την υπηρεσία σου μπορούν να εξαργυρωθούν απ’ευθείας από το Facebook. Έτσι ο χρήστης δεν χρειάζεται να πάει στο website για να πάρει την προσφορά. Σε αυτή την διαφήμιση μπορείς να απευθυνθείς σε όποιο κοινό θέλεις. Το facebook σου αφήνει όλες τις επιλογές ανοιχτές.
Επίσης μπορείς να συμπεριλάβεις όλες εκείνες τις πληροφορίες που ένας χρήστης θα αποφασίσει αν το θέλει ή όχι. Για παράδειγμα για ποια περίοδο ισχύει η προσφορά, τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εγγραφεί καθώς και το ακριβές ποσό της προσφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσεις τα κλικ αυτών που δεν τους ενδιαφέρει η προσφορά σου. Οπότε θα είναι λιγότερο δαπανηρό.
Δες το παρακάτω παράδειγμα:
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Τα έντονα χρώματα και η καθαρή γραμματοσειρά μού τραβάει την προσοχή. Επίσης η γυναίκα που γυμνάζεται με βοηθά στο να καταλάβω περί τίνος πρόκειται.
- Είναι σχετική. Αν κάποιος έχει μετακομίσει πρόσφατα στην Βοστόνη και ψάχνομαι για γυμναστήρια τότε θεωρητικά θα μου βγει αυτή η διαφήμιση.
- Είναι αξιόλογη. Τα 5$ για μηνιαία συνδρομή σε γυμναστήριο είναι μια καλή προσφορά. Αν και μπορεί η τιμή να αυξηθεί στο μέλλον η τωρινή χαμηλή τιμή με κάνει να θέλω να κάνω κλικ.
- Έχει ένα δυνατό CTA. Το CTA τονίζει ότι η προσφορά είναι για περιορισμένο διάστημα. Μάλιστα χρησιμοποιεί την λέξη “hurry” (Βιάσου, Γρήγορα) και μού δείχνει πότε τελειώνει η προσφορά.
7.Διαφήμιση Facebook για event
Η διαφήμιση των events προμοτάρουν ένα συγκεκριμένο event. Εδώ το CΤΑ συνήθως παραπέμπει τους χρήστες κατευθείαν στη σελίδα για να κλείσουν τα εισιτήρια.
Αυτό το είδος διαφήμισης βοηθάει στο να παρακολουθήσει το στοχοποιημένο κοινό το συγκεκριμένο event. To event θα εμφανιστεί στο news feed του κοινού που έχεις επιλέξει. Τα events γενικά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων. Αλλά ακόμα και η προσπάθεια να καλέσεις λίγους ανθρώπους σε ένα μικρό event μπορεί να είναι δύσκολη. Ο στόχος σου είναι να βρεις το σωστό κοινό για να έχεις σωστούς παρευρισκόμενους.
Μια καλή διαφήμιση με αυτό το format θα μας δείξει όλα τα στοιχεία αν παρευρεθούμε σε αυτό το event. Όπως για παράδειγμα την τιμή, τις ημερομηνίες και ένα ξεκάθαρο CTA. Στην παρακάτω διαφήμιση το Tortuga Music Festival μας δείχνει ημερομηνίες και τις μπάντες που θα παίξουν.
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Η συγκεκριμένη φωτογραφία μας κάνει να φανταστούμε πόσο ωραία θα περάσουμε. Το event είναι στην παραλία, έχει καλό καιρό και η σκηνή είναι απίθανη. Επίσης με αυτή την εικόνα ξέρουμε λίγο-πολύ τι να περιμένουμε. Επίσης καθώς σκρολάρει κάποιος στο News Feed του αυτή η διαφήμιση ξεχωρίζει. Ίσως να φταίει και ο ωκεανός σε αυτό.
- Είναι σχετική. Θεωρητικά η διαφήμιση θα στοχεύσει στους φανατικούς του Kenny Chesney αλλά και σε εκείνους που έχουν ξαναπάει σε συναυλίες του. Επίσης όσοι έχουν καταγωγή από Φλόριντα, στην οποία γίνεται το συγκεκριμένο event μάλλον θα δουν την εν λόγω διαφήμιση.
- Είναι αξιόλογη. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μια ωραία μέρα. Οπότε είναι λογικό να φαίνεται ως το ιδανικό μέρος όταν εσύ βρίσκεσαι μέσα σ’ένα γραφείο. Επίσης αναγράφεται ξεκάθαρα η τιμή ούτως ώστε να ξέρεις πριν κάνεις κλικ (θυμήσου την εξοικονόμηση χρημάτων με το CPC.
- Έχει ένα δυνατό CTA. “Buy” (“Αγόρασε”). Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται. Επίσης αναφέρεται το “Time is running out” (“ο χρόνος λιγοστεύει). Οπότε σε κάνει να θέλεις να αγοράσεις το εισιτήριο τώρα πριν να είναι αργά.
8.Retargeting Διαφήμιση
H retargeting διαφήμιση εμφανίζεται σε λίστες ανθρώπων που έχουν “αναγνωριστεί”. Για παράδειγμα έχεις δει ποτέ διαφημίσεις που σε ακολουθούν αφού έχεις επισκευτεί ένα website; Αυτή είναι μια retargeting διαφήμιση.
Το Facebook έχει την ίδια δυνατότητα. Μπορείς να διαφημίσεις σε leads ή πελάτες ανεβάζοντας τα email που έχεις για να φτιάξεις ένα custom audience. Η σωστή διαφήμιση retargeting ξέρει ότι το brand ξέρει ότι το προϊόν αρέσει στο στοχοποιημένο κοινό.
Δες το παρακάτω παράδειγμα που εμφανίστηκε σε μια φίλη που έψαχνε φόρεμα ως παρανύφη.
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Η εικόνα με προϊδεάζει για το τι θα δω από τον συγκεκριμένο σχεδιαστή. Τα φορέματα είναι πρωτότυπα και υπέροχα. Πολύ δυνατή εικόνα.
- Είναι σχετική. Η διαφήμιση εμφανίστηκε σε μια φίλη που όχι μόνο έψαχνε για φόρεμα αλλά είχε επισκεφτεί και το site του συγκεκριμένου σχεδιαστή.
- Είναι αξιόλογη. Η ποικιλία των φορεμάτων στην φωτογραφία καθώς και η περιγραφή στη λεζάντα κάνουν κάποιον να θέλει να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του σχεδιαστή.
- Έχει ένα δυνατό CTA. Το CTA εδώ είναι το “Buy Now” (“Αγόρασε Τώρα”) και μας ενθαρύνει να κάνω κλικ για να αγοράσω κάποιο από τα φορέματα της φωτογραφίας.
8.Διαφήμιση Dynamic Product
Η διαφήμιση Dynamic Product μοιάζει κάπως με την retargeting αλλά είναι ανώτερη. Έχεις επισκεφτεί ποτέ μια σελίδα και σκεφτεί ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και το επόμενο λεπτό να έχεις φύγει; Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα κερδίζεις έναν πελάτη με την πρώτη εντύπωση. Οπότε το μυστικό είναι να παραμένεις στην σκέψη του συνεχώς.
Η διαφήμιση Dynamic Product είναι ένα είδος διαφήμισης πολλαπλών προϊόντων αλλά με κάτι ακόμα. Η διαφήμιση θα εμφανίζει διάφορα προϊόντα ανάλογα με το τι είδε ο επισκέπτης στο website. Αυτό συμπεριλαμβάνει ακόμα και προϊόντα που μπήκαν στο καλάθι αλλά δεν αγοράστηκαν ποτέ. Δες το παρακάτω παράδειγμα:
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι σχετική. Η Etsy εδώ λέει “ξέρουμε το γούστο σου και μπορείς να βρεις τα αντίστοιχα προϊόντα εκεί”.
- Είναι αξιόλογη. Οι τιμές φαίνονται ξεκάθαρα ενώ στη λεζάντα προσθέτει “at a wide range of price points” (“σε διάφορες τιμές”) σε περίπτωση που εδώ οι τιμές είναι αποκρουστικές.
- Είναι οπτική. Όλες οι φωτογραφίες στο carousel είναι επαγγελματικές και στο ίδιο χρωματικό πλαίσιο. Η ξεχωριστή όψη των κοσμημάτων είναι αυτή που ξεχωρίζει.
- Έχει ένα δυνατό CTA. Το “Shop Now” (“Ψώνισε Τώρα”) είναι μια πρόσκληση για να δεις κι άλλα προϊόντα που έχουν στην γκάμα τους.
10. Η boosted ανάρτηση
Η boosted ανάρτηση είναι μια οργανική ανάρτηση στο Facebook που έχει δημσιευθεί στο homepage μιας εταιρείας και που αργότερα διαφημίστηκε με χρήματα.
Αυτό το είδος διαφήμισης είναι διαφορετικό απ’όλα τα πρηγούμενα γιατί δεν δημιουργήθηκε στο Facebook Ads Manager. Εδώ μπορείς να βάλεις περισσότερες πληροφορίες στην περιγραφή αφού δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των λέξεων. Επίσης μπορείς να προσθέσεις και το link στο κείμενο.
Το κακό με αυτές τις διαφημίσεις είναι ότι δεν έχεις πολλά περιθώρεια να κάνεις bid, target και price. Επίσης δεν μπορείς να τρέξεις A/B tests γιατί διαφημίζεις ένα υπάρχον υλικό και όχι κάτι που σχεδιάζεται από την αρχή.
Δες το παρακάτω παράδειγμα:
Γιατί αυτή διαφήμιση facebook δουλεύει;
- Είναι οπτική. Όλοι ξέρουμε το logo του Amazon Prime. Ωστόσο πρώτη φορά το βλέπουμε με φώτα neon και πάνω σε ένα παράθυρο. Αυτό σε κάνει να θέλεις να κάνεις κλικ.
- Είναι σχετική. Η διαφήμιση θεωρητικά θα εμφανιστεί σε αυτούς που ψωνίζουν από Amazon αλλά διαβάζουν και bustle.
- Είναι αξιόλογη. H χρήση του επιθέτου “brilliant” (“φανταστικα”) με κάνει να θέλω να μάθω περισσότερα.
- Έχει ένα δυνατό CTA. Η διαφήμιση μού παρέχει πληροφορίες όπως χρήσιμα και φανταστικά προϊόντα που μπορούν να έρθουν σε μένα μέσα σε δύο μέρες. Αυτές είναι οι πληρφορίες που θα με κάνουν να πατήσω κλικ.
Για την εκκίνησή σου καθώς θα φτιάχνεις διαφημίσεις facebook που δουλεύουν
Αυτή, λοιπόν, ήταν μια λίστα με όλους τους διαφορετικούς τύπους Facebook αναρτήσεων και μερικών έξοχων παραδειγμάτων διαφημίσεων από διάφορα brands. Η πλατφόρμα Facebook Ads Manager θα σε καθοδηγήσει βήμα-βήμα για να σετάρεις την πρώτη σου διαφήμιση. Καλή αρχή!
Σεμινάρια Social Media
Έχω διδάξει από 80χρονους, μαθητές Γυμνασίου, άτομα με δύο διδακτορικά, υδραυλικούς που είχαν τελειώσει μόνο δημοτικό, άνδρες και γυναίκες από Ελλάδα και Κύπρο.