Η Γερμανία έτοιμη να ελέγξει, μέσω τεχνολογίας, τον κορωνοϊο

359views

Η Γερμανία λίγο πριν τον ψηφιακό έλεγχο

Η Γερμανία θέλει να βγάλει σύντομα μια smartphone εφαρμογή η οποία θα βοηθάει στο να εντοπίζονται τα κρούσματα του κορωνοϊού. Αυτή η απόφαση έρχεται ως φυσική συνέχεια του μοντέλου της Σινγκαπούρης. Η Σιγκαπούρη εφάρμοσε αυτή την στρατηγική η οποία ήταν αποτελεσματική χωρίς, παράλληλα, να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα των πολιτών.

Στηη Γερμανία είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί για την ψηφιακή παρακολούθηση. Η χρήση των data που έρχονται από κάθε ανεξάρτητο smartphone, ακόμα και για να εντοπιστεί η διασπορά της πανδημίας, είναι παράνομη σύμφωνα με τους νόμους της χώρας και της Ευρώπης.

Αλλά ένα debate που διαμορφώθηκε τον τελευταίο καιρό τείνει να πείθει διακομματικά ολοένα και περισσότερους. Ότι, δηλαδή, θα είναι χρήσιμο και αποδεκτό να μπορούν να εντοπίζουν “χειραψίες” Bluetooth μεταξύ των smartphones.

Εφαρμογή εντοπισμού κορωνοϊού

Η Γερμανία αντιγράφει την εφαρμογή εντοπισμού του κορωνοϊού της Σιγκαπούρης

Η εφαρμογή αυτή είναι αντιγραφή του TraceTogether app που έρχεται από τη Σιγκαπούρη. Τι κάνει αυτή η εφαρμογή; Καταγράφει το πρόσφατο ιστορικό των επαφών της συσκευής. Αν ο ιδιοκτήτης του smartphone διαγνωστεί με κορωνοϊό τότε τα data ταξιδεύουν σε ειδικές ομάδες ανθρώπων που προειδοποιούν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες”, είπαν από το Fraunhofer Institute για τις επικοινωνίες, Heinrich Hertz Institute (HHI).

Το HHI, ένα από τα ινστιτούτα εφηρμοσμένης έρευνας στη Γερμανία, είπε ότι συνεργάζεται και με άλλους ευρωπαίους για να φτιάξουν μια εφαρμογή που θα μπορεί να βλέπει την απόσταση και την διάρκεια των επαφών. Τα data που θα προκύψουν από αυτή την εφαρμογή θα αποθηκεύονται για δύο εβδομάδες στα τηλέφωνα ανώνυμα χωρίς, όμως, να εμφανίζεται η τοποθεσία.

Το προαπαιτούμενο για μια τέτοια εφαρμογή είναι η απόλυτη συμβατότητα με τους νόμους της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και η χρήση τους σε εθελοντική βάση, είπε το HHI σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters.

 

 

Ίσως σε ενδιαφέρουν